11 puta otišli, 9 medalja vratili - nisu presrećni!

Da biste bili šampioni, nekada morate da budete i nezadovoljni srebrom i bronzom. To je slučaj sa našim odbojkašima koji su se pomešanih osećanja vratili sa DEVETOM medaljom sa EP od 1995. do danas.

  • Sport
  • Ostali sportovi


"Meni su emocije malo pomešane", rekao je selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić danas, po povratku u Beograd sa Evropskog prvenstva u Poljskoj.

Tim koji je predvodio sa klupe stao je na set od finala. Ako pitate Grbića - stao je na set od zlatne medalje.

"Posle onakvog poraza u polufinalu i neprospavane noći, bilo je teško oporaviti se i skupiti emotivnu i fizičku snagu da osvojimo medalju. S te strane sam zadovoljan, napravili smo izuzetan podvig. S druge strane sam razočaran, nakon ishoda sinoćnjeg finala i posle toliko godina iskustva u odbojci i utakmica sa Rusima na velikim takmičenjima, više sam nego ubeđen da bismo nosili zlatnu, a ne bronzanu medalju", rekao je Grbić novinarima na Aerodromu "Nikola Tesla".

Od ukidanja sankcija prema SRJ, naši odbojkaši nisu doneli medalju samo sa dva EP - Turska 2009, Bugarska/Italija 2015. Pre i posle toga odigrano ih je devet!

Odbojkaši Srbije osvojili su u nedelju bronzanu medalju pošto su pobedili Belgiju rezultatom 3:2 u setovima, dan nakon što im prednost od 2:0 nije bila dovoljna u polufinalu sa Nemačkom.

Veliko finale u nedelju uveče igrali su Rusi i Nemci, a zlato je pripalo Rusiji posle još jednog meča završenog u pet setova...

"Bronzana medalja će tek dobiti na vrednosti kada se emocije stišaju. Uradili smo maksimum u prethodnih mesec i po dana da se najbolje pripremimo za EP. U Evropi ima bar jedno 10 ujednačenih ekipa, koje svaka svaku može da pobedi. Upravo zato, da nam je neko pre takmičenja ponudio bronzu, mi bismo je oberučke prihvatili", naveo je Grbić.

On je istakao da je veliki uspeh biti plasiran među tri najbolje ekipe u Evropi i da je važan kontinuitet osvajanja medalja.

Grbić je rekao i da mu je žao što sa ekipom nisu bili Marko Ivović, Petar Krsmanović i Aleksa Brđović.

"Poveo bih sve da sam mogao, ali morao sam da skratim spisak. Sigurno je da bi nam pomogli. Oni su veliki deo medalje", dodao je selektor.

Sve naše medalje sa EP:

Grčka 1995 – bronza
Holandija 1997 – srebro
Austrija 1999 – bronza
Češka 2001 – zlato
Italija/SCG 2005 – bronza
Rusija 2007 – bronza
Austrija/Češka 2011 – zlato
Danska/Poljska 2013 – bronza
Poljska 2017 - bronza

Kapiten Dragan Stanković rekao je da je ponosan na ekipu što je uspela da prevaziđe poraz u polufinalu.

"Pred samo prvenstvo svima je u glavama bila medalja. Nezahvalno je bilo prognozirati koja, jer je konkurencija velika. Iznenađenja je bilo mnogo. Imali smo test utakmicu u Varšavi na stadionu pred 60.000 ljudi, pre tri godine smo imali loše iskustvo, ali ove smo pokazali nešto više. Malo smo se opustili protiv Estonaca, a na kraju je sve došlo na svoje mesto. U polufinalu se desilo to što se desilo. Ponosan sam na saigrače što su uspeli to da prevaziđu, bili su spremni da se bore do poslednjeg poena", naveo je Stanković.

Povodom navoda o njegovom završetku reprezentativne karijere, Stanković je rekao da ne želi sada da priča o tome i da će javnost biti obaveštena.

"Sada bih pričao samo o bronzanoj medalji. Ima vremena", naveo je Stanković, kapiten jedne od najtrofejnijih selekcija u istoriji srpskog sporta.

Izvor: mondo.rs

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.