''Orlovi'': Znamo što smo došli ovde!

Na dan selidbe u drugu halu, selektor Đorđević kaže da su svi u ekipi oprezni, mirni i da još nema razgovora o medaljama. "Nemamo prava na to!", poručuje šef struke "orlova".  Niko ne razmišlja glasno o medalji, nemamo pravo! Cilj je da se limitiraju dav najbolja igrača Mađarske - Hanga i Vojvoda.

  • Sport
  • Košarka


Prvi od svoja dva slobodna dana na Eurobasketu "orlovi" ne koriste za odmor.

Izabranici Aleksandra Đorđevića u četvrtak su pobedili Belgiju, zatim saznali ime protivnika u osmini finala, pa se vratili u hotel, koji su napustili u petak ujutro, zbog selidbe u drugi kraj Istanbula.

Posle pet mečeva u "Ulker sports areni", domu Fenerbahčea, reprezentacija Srbije danas popodne ušla je u halu "Sinan Erdem", u kojoj će biti odigrana završnica Evropskog prvenstva, počev od subote.

Na početku priprema za nedeljni meč protiv Mađarske (14.15 časova), stanje u ekipi je redovno.

"Već sam i sam sebi dosadan, ali ne smemo da se opuštamo ni protiv koga. Štaviše!", rekao je selektor Đorđević na početku razgovora sa novinarima.

"Poštujemo narednog protivnika, znamo njihove kvalitete, vrline i na nama je da ih limitiramo najviše moguće. Oprezni smo, koncentrisani, znamo što smo došli ovde, zbog ovoga smo se spremali. Prvi smo u svojoj grupi, oni u četvrti u svojoj i sigurno da ima neke razlike, a na nama je da te razlike iznesemo u našu korist", dodao je on.

Na Đorđevićevom "skeneru", Mađari izgledaju ovako:

"Ekipa su koja ima dva lidera, (Adama) Hangu i (Davida) Vojvodu. Imaju trenera Stojana Ivkovića koji dugo radi sa njima i poznaju se jako dobro, a (Akoš) Keler na poziciji centra daje im izuzetnu snagu. Moramo da im zaustavimo napadačku tranziciju. Kad se igrač kao Hanga digne, donosi im ekstra kvalitet. Svesni smo toga i na nama je da to limitiramo".

"LETONCI ME NISU IZNENADILI"

Reprezentativci Srbije uživo su u četvrtak ispratili epilog borbe za konačni plasman u Grupi D i videli sjajnu partiju Letonaca protiv Turske

"Gledali smo meč sa strane. Letonija je, govorio sam to i pre, po mom mišljenju možda i najbolji šuterski tim na prvenstvu. Oni imaju talenat za svaki respekt, neću da kažem da su sa lakoćom izašli na kraj sa Turcima, ali odigrali su vrhunsku utakmicu. A, počeli su sa odbrano i fizičkom igrom, drugim aspektom koji su doneli na Eurobasket ove godine", nizao je Đorđević pohvale na račun baltičke selekcije.

"Porzingis dominira, Tima na poziciji 'tri' daje fizičku snagu i bekovi imaju izuzetnu šutersku moć, počev od Blumsa koji se 'probudio'. Ne znam da li ste videli meč pre toga, protiv Rusije, on je dao dva poena i to u poslednjim minutima. Tačno se vidi da su dobro spremni. Uopšte me nije iznenadila njihova utakmica protiv Turske", priznanje "Sale Nacionale".

Uoči odlaska na trening sa ekipom, novinari su pitali Đorđevića da li se među "orlovima" sada češće priča o medalji.

"Ne, koncentrisani smo na svakog sledećeg protivnika. Ne razmišljamo o tome. Nemamo prava na to", jasno je podvukao Đorđević.

Srpska košarkaška ekspedicija preselila se jutros iz azijskog u evropski deo Istanbula, gde će nastaviti pohod ka medalji i tražiti svoje mesto pod suncem. Ekipa je imala malo duži odmor posle jučerašnjeg meča sa Belgijom, a već u popodnevnim časovima danas odradila je i prvi trening u velelpnom Sinan Erdem Domu.

Upravo na ovom mestu sudariće se protiv četvrtoplasiranog tima Grupe C – Mađarske (nedelja, 14.15).

„Ne očekujemo da će biti lak meč“, otvorio je selektor Aleksandar Đorđević razgovor s novinarima.

„Nemamo prava da se opustimo ni pred jednim protivnikom, štaviše. Izuzetno cenimo mađarsku ekipu, cenimo njene kvalitete. Na nama je da to limitiramo najviše moguće. Vrlo smo oprezni, koncentrisani. Znamo zašto smo došli ovde, za to smo se spremali. Mi smo prvi u našoj grupi, oni su četvrti u svojoj, jasno je da ima neke razlike. Na nama je da tu razliku iznesemo na terenu u našu korist“.

Malo dublja analiza narednog protivnika...

„Radi se o ekipi koja ima dva apsolutna lidera – Hangu i Vojvodu. Ima trenera Ivkovića koji je sa ekipom jako dugo. Svi se dobro poznaju, Keler na poziciji centra daje im pokretljivost, snagu. Vrlo su okretni i pokretljivi, imaju napadčku tranziciju koju moramo da zaustavimo. Kad se jedan igrač digne i u formi je, kao što je to Adam Hanga, on donosi ekstra kvalitet svojoj ekipi. Mi to moramo da limitiramo“.

Otkrio je novinarima Đorđević da je posmatrao sa strane utakmicu Letonije i Turske.

„Odavno sam rekao, još pre polaska na ovaj šampionat, da je Letonija možda i najbolja šuterska ekipa na turniru. Imaju takav talenat, da su za svaki respekt. Neću da kažem da su lako izašli na kraj sa Turskom, ali odigrali su vrhunsku utakmicu i dobili je iz dobre odbrane. To je drugi aspekt koji su doneli na ovo prvenstvo. Tu je i fizička igra, Porzingis koji dominira, Tima koji ima veliku fizičku snagu i bekove sa šuterskom snagom“.

Ne zaleće se reprezentacija Srbije nigde, svesna da ništa još nije ispunjeno, niti urađeno. Zato i nea razmišljanja o medalji.

„Ne, nemamo pravo. Koncentrisani smo na svakog sledećeg protivnika“.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.