Izabrana nova kosovska vlada

Izabrana nova kosovska vlada, sa Ramušem Haradinajem na mestu premijera. Goran Rakić: Opstanak Srba na Kosmetu ostaje cilj za koji se borimo

  • Vijesti
  • Region


Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramus Haradinaj novi je kosovski premijer.

Haradinajeva vlada je u parlamentu izabrana sa 62 glasa, jednim više od neophodne većine i bez rasprave.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, poslanici, Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenje napustili su sednicu.

Srpska lista vodiće tri resora - Ministarstvo za povratak i zajednice, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Dobiće i šest pomoćnika ministara.

Partija Kadrija Veseljija, Demokratska partija Kosova, u novoj vladi imaće šest ministarstva i zamenika premijera, Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija dobiće četiri ministarstva i prvog zamenika premijera, Inicijativi za Kosovo Fatmira Ljimaja pripašće tri ministarstva. Nesrpske i nealbanske zajednice dobiće Ministarstvo javne administracije i ministarstvo bez portfelja.

Pre zasedanja Skupštine Kosova, jutros, poslanici Srpske liste su u Beogradu razgovarali sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Predstavnicima Srpske liste preneo sam podršku Vlade, institucija, predsednika i čitavog srpskog naroda u njihovoj borbi za opstanak na KiM - rekao je posle sastanka Marko Đurić.

Srbi na Kosmetu neće, naglasio je Đurić, ostati sami u teškom vremenu u kojem se nalazimo, kao što nisu bili sami ni juče i kao što neće biti sami ni sutra.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, ponovio je da će ova lista sve odluke donositi u konsultacijama sa Beogradom i u interesu srpskog naroda na Kosmetu.

- Opstanak Srba na Kosmetu je suštinsi cilj za koji ćemo se boriti, zalažući se za bezbednost, bolji život, odnosno bolji ekonomski položaj našeg naroda - rekao je Rakić.

I ostali predstavnici Srpske liste ponovili su da ne postoji drugi način da se izbore za interese srpskog naroda u pokrajini osim učešća u kosovskim institucijama.

- Mi ne možemo da utičemo na izbor albanskih predstavnika, odnosno na to za koga će Albanci glasati, ali će zato naši predstavnici, izabrani većinom glasova našeg naroda na Kosmetu, nastojati da se kroz institucije izbore za suštinski bolji život svog naroda u pokrajini - poručio je Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste.

(Novosti)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

RAKOVICA

09.09.2017 21:34

HITNO PROIZVODI SERIJU TRAKTORA.

Igor

09.09.2017 22:19

E moji Srbi.

Njuz

10.09.2017 01:08

Haradinaj prelazi u SNS.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.