Poražen Putin usred Moskve

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima u Rusiji.

  • Vijesti
  • Svijet


Koalicija je pobedila u više izbornih jedinica usred Moskve - uključujući onu u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin.

Svakako, Putinova stranka Ujedinjena Rusija koja dominira ovom zemljom već 17 godina, osvojila je većinu mesta u nedeljnim izborima.

Međutim, uspeh opozicije u središtu ruske metropole nipošto nije zanemariv, tim više što je Ujedinjena Rusija potučena u četvrti Gagarinski, u kojoj je glasao i sam Putin. 

Opoziciona koalicija Ujedinjene demokrate u toj je četvrti osvojila svih 12 mesta. 

Ujedinjene demokrate, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojili su i 11 od 12 mesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja. U četvrti Kamovniki osvojili su svih 15 mesta. Ukupno su odneli većinu u 14 moskovskih četvrti. 

Istaknuti novinar Novaja Gazete i nositelj liste za Kamovniki, 33-godišnji Ilija Azar, kazao je za “Dejli bist” da se uopšte nije nadao pobedi te da se kandidovao samo kako bi poslao poruku o učestvovanju u političkom životu koji gotovo u potpunosti kontroliše Putinova stranka. 

Kad je idući dan saznao da ga je izabralo gotovo 50% glasača, ostao je prema vlastitom priznanju u "šoku i neverici". 

- Ujedinjenu Rusiju nije se moglo nigde videti tokom kampanje, dok smo mi hodali od vrata do vrata kako bismo razgovarali s našim biračima. Možda je Ujedinjena Rusija bila previše lenja, navikla pobeđivati na svakim izborima - zaključio je Azar. Dok su u ostatku Rusije birači, uz smešno nisku izlaznost od 15%, mahom glasali za vladajuću stranku, ovi su Moskovljani pokazali očitu želju za promenama, reformama i novim licima u politici. Neki od kandidata koje su građani Moskve izabrali još pre par meseci bili su u zatvoru ili su ih pretukli na ulici policija ili pro-putinovske siledžije. Izabrali su čak i one koje je Kremlj etiketirao kao "agente američke državne službe", što je uobičajena taktika za demoniziranje opozicijeu ruskoj krnjoj demokraciji, piše “Indeks”.

Tako je Ilija Jašin koji je osvojio prvo mesto u četvrti Krasnoselski, julu proveo 15 dana u zatvoru zbog učestvovanja na antikorupcijskom protestu u toj četvrti. Jašin je prošlog novembra dobio i pretnje smrću jer je svedočio na suđenju zbog ubistva svog političkog saveznika Borisa Nemcova koji je ubijen ispred Kremlja.

- Novi šerif je došao u grad- našalio se Jašin na svom Fejsbuku nakon objave izbornih rezultata, aludirajući na brojne šerife koji drmaju ruskom politikom i društvom.

Iako lokalni većnici nemaju znatnu moć, njihova podrška je kritična za kandidate na izborima za gradonačelnika Moskve koji se održavaju dogodine.Kako piše “Gardijan”, izbor oko 250 većnika Ujedinjenih demokrata otežaće posao gradonačelniku Sergeju Sobjaninu koji dogodine ide po novi mandat. Sobjanin je inače razbesnio mnoge građane Moskve gotovo beskrajnim nizom radova na cestama glavnog grada, za koje kritičari tvrde da su paravan za spremanje novca na račune državnih birokrata i s Kremljom povezanih građevinskih tajkuna.

Kao i na mnogim dosadašnjim izborima u Rusiji - bilo da je reč o predsedničkim, parlamentarnim ili lokalnim - i na ovima su zabeležene brojne pritužbe zbog nameštanja u korist Putinove stranke.

Nezavisna organizacija za nadgledanje izbora Golos prijavila je oko 600 pritužbi. Osim toga, nekim opozicionim političarima poput gradonačelnika Jekaterinburga Jevgenija Rojzmana izborni predstavnici su zabranili kandidaturu, što je takođe uobičajena praksa u Rusiji.Na paralelnim izborima za guvernera, Ujedinjena Rusija osvojila je svih 15 guvernerskih položaja u zemlji. S druge strane, odluka Kremlja da olabavi stroga ograničenja pri registraciji za kandidaturu bila je presudna za uspeh opozicije u središtu Moskve.

"Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su tako šokirani. Simbolično je da opozicija sad kontroliše četvrt u kojoj je Putin registrovan za glasanje", rekao je Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički analitičar koji je prošle godine učestvovao u predizbornoj kampanji američkog levičara Bernija Sandersa.

(Informer)

KOMENTARI16
POŠALJITE PORUKU

KONDOR

13.09.2017 08:17

IZGLEDA DA JE RUSIMA DOSTA NACINA ZIVOTA DA JE DOBRO SAMO JEDNOM COVJEKU I ONIMA OKO NJEGA.

Jok, trebaju da se vrate u 90-te?!

re

13.09.2017 08:50

Putin je produkt 90ih.

Mustafa

13.09.2017 09:18

Jest, jest... u tri mjesne zajednice pobjedili Soroševi isprci...

STD

13.09.2017 10:27

Karadoz

13.09.2017 08:55

Ma sad ce vanredno stanje i bice kako tata kaze.

U tvom srezu vanredno stanje traje 25 godina.

XXL

13.09.2017 20:19

Srbo

13.09.2017 09:07

Meni se čini da mu ameri neće ostat dužni za miješanje u njihove izbore, imperija uzvraća udarac..

Imperija???

Student

13.09.2017 10:29

Star Wars pa ne zivis na Mjesecu valjda....

re Student

13.09.2017 11:09

Indijanac

13.09.2017 09:16

Đe ono ljevčansko govedo, neka ga neko probudi! Šalji rudonja one svoje zavetnike u pomoć bratu Putinu, propašće ti narodne pare kukavče! Šalji odmah onoga za*ebanog u maskirnim pantolicama! 😂😂😂😂

pad

13.09.2017 10:18

izgleda.daje.bjela.kuca.zasukala.rukave.na.opstim.izborima.mogobi.putin.dozivjet.politicki.poraz.amerikanci.necej.ostat.duzni.putinu.uvezi.izbora.u.sadu.

TRN

13.09.2017 10:58

I on ce zavrsiti ko Milosevic...

brat Đuro

13.09.2017 11:02

Šteta, ko će dokusuriti Rusiju. Sposoban je koliko i Mile. Roni, peca, igra hokej, svira na klaviru valjda je zato kod naivnih srba "omiljen". Zaštitnik kriminala i kriminalaca kao i njegov štićenik u RS. Ni Gebels im nije ravan u propagandi.

Nisi Srbin cim tako zboris

Srbin

13.09.2017 18:33

Ja

13.09.2017 11:07

Možemo i mi naučiti nešto od braće Rusa. Oni si najjači slobodarski narod. Nikad nisu trpjeli neprijatelje sa vana a niti ni domaće diktatore. Njihovi vladari su prolazni. Ruski narod je velesila.

Rista

13.09.2017 15:19

To je Putin tako napravio.Da mu je trebalo mogao je ostvariti i pobjedu 100%.Ali bi se tada javili filozofi i rekli vidi diktator.A ovako nesto malo dao i opoziciji tako da demokratija ne trpi.A opozicija nula,nista ih nikada nece priupitati.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.