Mrtvog čovjeka pozivaju na sud

Vojislav Zelić, rođen 1913. godine u Žegaru, a koji je mrtav 26 godina pozvan je na sud i to putem oglasa objavljenom u hrvatskim "Narodnim novinama".

  • Vijesti
  • Region


Oglas je objavio Opštinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, radi dokazivanja smrti Vojislava Zelića, a u njemu stoji:

"Ovim oglasom poziva se Vojislav Zelić, rođen 1913. u Žegaru, da se u roku od tri mjeseca od dana objave oglasa u Narodnim novinama javi ovom sudu jer će se u protivnom proglasiti umrlim".

Prema navodima njegovog sina Čede Zelića, koji je i pokrenuo postupak utvrđivanja smrti, Vojislav je živio u Žegaru, gdje je i umro prirodnom smrću 7. avgusta 1991. godine, ali njegova smrt nije zvanično evidentirana.

Osim samog Vojislava, u oglasu se pozivaju i svi ostali koji znaju je li živ ili mrtav da se jave sudu.

"To je normalna procedura. Postoji institucija proglašenja nestale osobe umrlom, obično na zahtjev nekoga od obitelji. Sud traži svjedoke, saslušava rodbinu, obitelj i prijatelje, jer mora utvrditi da te osobe nema. Dotad se pretpostavlja da je živ, pa se tako poziv upućuje i njemu", objasnio je za "24Sata.hr" Denis Klarendić, portparol Općinskog suda u Zadru.

Dodaje da sud odluku donosi u relativno kratkom roku, ali se postupak može voditi tek ako pet godina nema informacija da li je neka osoba živa.

"Nekad postoje i kraći rokovi, primjerice ako je netko stradao u nekoj nesreći, kao što su brodolomi, zrakoplovna nesreća, poplava, požar i slično, tad se može tražiti proglašenje nestalog umrlim u roku od pola godine. U slučaju nestanka u ratu i u svezi ratnih događanja rok je godinu dana", kaže Klarendić i napominje da zahtjev ne mora podnijeti član porodice, nego svaka osoba koja ima neki pravni interes.

"Nakon proteka roka od tri mjeseca od objave oglasa, ako ne dobije nikakvu informaciju, sud će nestalu osobu proglasiti umrlom", pojašnjava Klarendić.

Čedin sin Milorad, unuk pokojnog Vojislava, kaže da su postupak pokrenuli da bi napokon završili ostavinsku raspravu.

"Institucije u Obrovcu u trenutku njegove smrti nisu uredno radile. Nismo od njih dobili Smrtni list, Izvod iz Matice umrlih ni bilo kakav drugi dokument da je moj djed mrtav i pokopan", objasnio je Milorad Zelić, koji s porodicom živi u Srbiji. 

Kaže da je njegov otac 2004. godine pokrenuo ostavinsku raspravu, ali sve se zakomplikovalo nakon što se svjedok nije mogao sjetiti kad je Vojislav tačno umro, a zvaničnih podataka o tome nema.

"Oni su nama slali pozive sa suda u Žegar, iako tamo ne živimo i nismo ih mogli podizati - kaže Milorad koji nam nije znao reći jesu li sudu prijavili promjenu adrese. Riječ je o kući, priča nam, koja je iznutra potpuno devastirana te se u njoj ne može stanovati. Žele napokon riješiti papirologiju jer su prije godinu i pol dana podnijeli zahtjev za legalizaciju, a rok im ističe u lipnju 2018. godine", kaže on.    

Izvor: 24sata.hr

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Гаврило Принцип

20.12.2017 08:03

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

Prije ce biti da je neko 26 godina kasiro djedovu penziju. Nije prijavljena smrt.

Kiki

20.12.2017 10:16

I opet ih možemo poljubiti da ne kažem gde. Bolji, pametniji, uspesniji, kulturniji i milion puta vaspitaniji narod od našeg. Nama su ten u oku, zavidni smo i ljubomorni, a nema goreg naroda od nas Srba. Oplakujemo Jugoslaviju i hrvatsko mir i dan danas. A nemamo ni crnogorskog. Čak ni oni nisu hteli s nama.

Milena

20.12.2017 19:39

e ,sada su potvrdili koliko im funkcionira pravna a i evrppska drzava ,ta je dobra :neznam dali da se covem smije ili place ,pa to nema ni na marsu.

Hi Hi Hi,

20.12.2017 21:19

slusaj dobro,ti govori u svoje ime 'niko te glupaco nije ovlastio da razmisljas i moje ime,ukoliko.ti se ne dopada da zivis sa srbima ,odma pakuj i majka zagreb "e tamo te jedva cekaju .

Re Milena,

20.12.2017 21:24

Bravo Milena. Mi još držimo Titinu sliku u svoim stanovima. Ko je nama kriv.

Re Milena

21.12.2017 09:57

Za Milenu,

20.12.2017 21:29

ukoliko smo nevredni ,Zagrebcanke se podavise da se uvale u bg i dobro udaju ,vidis ;zaribala si :sta cu ti.ja kada si rođena po nesrecnom zvezdom ,drugi put kada se budes rađala :izaberi zvezdu.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.