Progovorili: Šta se sprema Hrvatima?

Predsjednik Uprave Sberbanke Herman Gref izjavio je da, nakon serije pregovora o Agrokorovom dugu, ne isključuje mogućnost omekšavanja svoje pozicije u tom sporu.

  • Vijesti
  • Region


“Za sada još ne vidimo konkretne prijedloge o tom pitanju pitanja, ali održali smo seriju pregovora i možemo reći da je ton bio konstruktivan. Smatram da je to pravi put i, ako njime nastavimo, imamo priliku za dogovor”, rekao je Gref novinarima.

Dodao je kako su Sberbankova potraživanja tokom godine bile potpuno ignorisane, a njegova prava narušavana.

“Međutim, u zadnje vrijeme svedočimo promijeni takve situacije, pa smo u skladu s tim i mi spremni da omekšamo svoju poziciju kako bi postala više lojalna”, rekao je Gref.

Agrokorov dug Sberbanci iznosi 1,1 milijardu evra. Međutim, u novembru je prinudna uprava osporila potraživanja Sberbanke i time je isključila iz Povjereničkog vijeća, a razlogom takvih odluka navedena je tužba Sberbanke za povraćaj potraživanja u inostranstvu.

Sberbanka je tu odluku ocijenila potpuno nekorektnom i navela da se pitanje prihvatanja ili odbijanja prava na povraćaj potraživanja ili njihovo stavljanje pod sumnju zbog prava da se ostvari sudskim putem, može shvatiti kao ucjena.

Izvor: B92

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.