Svijet će ostati bez čokolade?

Eksperti predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Kakaovac može da raste samo 20 stepeni sjeverno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusovih mogao bi u narednih 30 godina usljed globalnog zagrijavanja skoro uništiti ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici vjeruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage.

Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.

Prosječan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade.

Od devedesetih godina prošlog vijeka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište za kakao.

Snabdijevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a vjeruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac jer se nije promijenio više stotina godina.

Izvor: Agencije

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Au

01.01.2018 21:18

Čokolada je moj jedini porok.Ako se to desi- apokalipsa.

coklada

02.01.2018 00:52

napravice nasi strucnjaci nesto kako lepo slazu kada i munira onece izmisliti novu cokoladicu

Nebitno

02.01.2018 19:28

Ma sve je to kriv Dodik! 😂

Kao sad na Balkanu jedemo pravu čokoladu?!!! Šećer obojen sa malo kakaa. Takva vam je i Bajadera ( pojam, a nula kvalitet) Tko je probao EU srednje skupe, a i jeftine proizvode, zna razliku.

Banshee, ma dajte

03.01.2018 09:45

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.