Plenkoviću dali ultimatum:

Hrvatski ratni veteran Petar Janjić zvani Tromblon uputio je pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog eskalacije spora sa Slovenijom.

  • Vijesti
  • Region


Kako navodi, daje Plenkoviću 72 sata da reši problem sa Ljubljanom ili će to učiniti ratni veterani.

On je pritom pomenuo i "nerešavanje pitanja državne granice sa Srbijom, "jer je upitno 24.000 hektara hrvatske teritorije".

Index.hr navodi se da je Janjićevo pismo objavljeno na više hrvatskih ekstremnodesničarskih portala. 

Janjić preti da će, ako Plenković u roku od 72 sata ne reši problem sa Slovenijom, organizovati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će "zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode". 

Hrvatski sajt prenosi da Janjić u ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahteve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao da nesmetano izlovljavava ribu i tako prehranjuje porodicu". 

"Proteklih 26 godina svedoci smo bede naše spoljne politike u rešavanju mnogih krucijalnih pitanja za budućnost Hrvatske, a shodno tome očigedno je da nije rešen nijedan ozbiljan problem po pitanju granica sa susednim državama osim sa Mađarskom. I sam sam svedok nerešavanja pitanja državne granice sa Srbijom jer je upitno 24.000 hektara hrvatske teritorije, uključujući i opšte poznatu Šarengradsku adu", navodi Janjić. 

On "postavlja pitanje zar Hrvatska nije 15.01.1992. godine priznata od svih zemalja, uključujući i Sloveniju u tim istim granicama" i "odakle uopšte Sloveniji pretenzije na našu (hrvatsku) državnu teritoriju koja je oduvek pripadala Hrvatskoj". 

"Očekivao sam od moje Vlade da će im javno poručiti da će, ako se budu i dalje služili ucenjivačkim, kriminalnim i protivzakonitim radnjama, biti direktno odgovorni i za sve druge veće posledice koje mogu da nastupe", poručuje između ostalog Janjić. 

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je ranije da za Hrvatsku još uvek važi ona granica sa Slovenijom koja je utvrđena 1991. godine i sa kojom su obe države ušle u Ujedinjene nacije i Evropsku uniju, a Slovenija i u Šengenski sporazum. 

Hina prenosi da je Pejčinović Burićeva naglasila da Ljubljana po međunarodnom pravu ne sme da kažnjava hrvatske ribare s obzirom na to da arbitraža ne može jednostrano da se primenjuje. 

Navodi se da je ministarka u razgovoru za HRT odbacila izjave slovenačkog kolege Karla Erjaveca koji je ranije rekao da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale "potvrđenu" granicu, kao i da je ona potvrđena tek arbitražnim rešenjem čijoj se jednostranoj primeni Hrvatska protivi.

/Tanjug)

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

plenkovic

04.01.2018 07:58

Moj janjicu znasli daje nasa lijepa dobila od evropske unije dasmo imali zlocinacko udruzeni poduhvat tako zvani uzp i sadac e poceti da cerepusaju lepu nasusadaje istra na redu pace doci dubrovacka republika pa krajina ponovo i onda dolazi slavonija i baranjapace madjari da uzmu svoje i lijepe nece vise biti totije moj janjicu evropska demokracija traziliste gledajte.

plenkovic

04.01.2018 08:21

Trci svetom ocu papi ponesimu jednu kesu para mozda on zamoliga da kako prolitija nekako za nasu korist podsjetiga kakoje onolike ustase sakrijo ki svijetukako smiri ovu situaciju znas dasmo uvek davali vatikanu sve stoje trazijo od nas.

Bolje bi ti bilo da se malo vratis u osnovnu skolu da naucis kako sastavljati i rastavljati ono sto zelis napisati. A komentare ostavi onima koji to vec znaju.

Re.Plenkovic

04.01.2018 10:14

Kole

04.01.2018 08:32

Pero Janjic Srbin porijeklom pravi frku usred Hr.

Koji Pero?

Djuro

04.01.2018 16:09

M 48

04.01.2018 20:35

Ovaj je vjerovatno neki intelektualac,cim mu je nadimak ,,tromblon,, ,samo se pitam,dali je trenutni ili kumulativni.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.