Popij malo rakije, biće ti bolje

"Popij malo rakije, biće ti bolje", rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj lekovitosti prenose se sa kolena na koleno.

  • Magazin
  • Zdravlje


Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze.Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem lekovitog bilja rakiji kao i slatke rakije sa dodatkom voća.

 S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, sa njenom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo nekoliko tegoba koje su naši stari decenijama uspešno lečili rakijom.

1. Bol u želucu
Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je prozrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

 2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

 3. Bol u grlu
Ako je upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj sa par kašičica rakije. 

 4. Bol u leđima
Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se prave iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat
Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među obolelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

 7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu i zato obloge kratko držite na otečenom delu tela.

 8. Loša cirkulacija
Naše bake i dedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

 9. Urološki problemi
Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači ne smeju da piju dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu.

Kurir stil
foto:internet

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

Igor

09.01.2018 10:53

Evo ljudi . Ovo kao da vam je vlast pisala. Samo radite, jedite hljeba i kuci sta god vam fali vi po rakiji.

sljivka

09.01.2018 10:55

Najbilji lijek za smirenje ali ne puno za bolji apetit i da dobijes veselost i raspolozenje

Rekreativni Pijanac

09.01.2018 17:32

Bolja od rakije je samo rakijica.

rakija

10.01.2018 22:10

Dobra rakija i komad slanine lijeci bolesne samo dodati malo belog luka najbolji pencilin za sve bolesti.

Sveznalica

15.01.2018 14:16

A uticaj na razvoj tumora?? O tim studijama ne izvjestavate.Alkohol direktno povezan sa opakim bolestima,tesko nama,u nas rakija ide ko lijek...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.