Savjetnik: Neka se zna “ko je gazda“!

Savjetnik američkog predsjednika za bezbjednost Herbert Mekmaster smatra da SAD treba da započnu strategiju "krvavog nosa", bombarduju Sjevernu Koreju i pokažu Rusima, Kinezima i Irancima "ko je gazda".

  • Vijesti
  • Svijet


List "Biznis insajder" navodi da, za sada, državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džejms Matis uspijevaju da spriječe američkog predsjednika Donalda Trampa da posluša Mekmasterov savjet. 

Mekmaster je prošle godine napisao tekst za američku vojsku i poručio da "neprijateljske, revizionističke sile: Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran anektiraju teritorije, zastrašuju američke saveznike, razvijaju nuklearno oružje i koriste strane snage pod zaštitom konvencionalnih vojski". 

On tvrdi da svi oni paze da ne pređu granicu koja bi izazvala konkretan odgovor SAD i saveznika, te da "neprijateljske snage posmatraju i procjenjuju američka djelovanja i usklađuju akcije". 

Mekmaster navodi da se Kina, Iran i Sjeverna Koreja ohrabre kada vide "rusko hibridno ratovanje u Ukrajini i na Baltiku, te slab odgovor SAD". 

Sjeverna Koreja pokazala se posebno vještom u "guranju" svojih interesa u suprotnosti sa zahtjevima SAD, smatra Trampov savjetnik za bezbjednost. 

Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran djeluju u suprotnosti sa interesima SAD, čiji uticaj opada na Tihom okeanu, u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Istovremeno, uticaj Kine, Rusije i Irana raste.

Kada su ga pitali o sjevernokorejskoj krizi Mekmaster je odgovorio: "Nismo predani miroljubivom rješenju - predani smo rješenju". 

"Moramo biti spremni, ako to bude neophodno, da izvršimo denuklearizaciju Sjeverne Koreje i bez saradnje njenog režima", smatra on. 

Mekmaster je za strategiju "krvavog nosa", u sklopu koje bi SAD izvele ograničeni napad kao reagovanje na neku sjevernokorejsku provokaciju. 

Ali, takav napad bi lako mogao prerasti u nuklearni sukob. Mogla bi se umiješati Kina, pa čak i Rusija. Poginule bi brojali u stotinama hiljada, a možda i milionima", navodi u analizi "Biznis insajder". 

Izvor: Agencije

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Sa strane

11.01.2018 13:26

Ćelavog ludaka treba hospitalizovati! Ubijao bi tuđu decu samo da pokaže kako ima veću ćunu! Takvi ne bi trebalo da slobodno šetaju ulicama, a kamo li da savetuju ljude na ozbiljnim položajima.

Koje li ironije, Amri da ubijaju tuđu "decu", a šta nam rade "braća" Rusi u Siriji, svi su oni (Ameri i Rusi) isti, samo ne znam kako će se ponašati kada mečka zapjeva pred njihovim vratima.

RE Sa strane

11.01.2018 14:10

Koliko je dece poginulo prilikom srpske opsade Sarajeva. Od ovog prijedloga nema ništa, svi mi znamo da je američka vojska neprikosnoveni Br.1 na planeti zemlji.

re sa strane

11.01.2018 15:54

Ocigledno da niste ucili istoriju nego sigurno povijest ste ucili pa zato i neznate koja je to najjaca sila bila 1914 god. i 1941 god. i sta se to dogodi u oba slucaja nakon cetiri godine ratovanja. Malo to proucite i docete do spoznaje da nema nepobedivi zalosno je sto mnogo nevinih strada a kada su ameri tako jaki sto vijetnam ne zauzese povukose se ko kakve kurve a ocigledno da neki od vas vole kurve.

Mile

11.01.2018 17:34

tranp

11.01.2018 13:55

nemojga slusat samo zapreti nekase zna ko jasi konja a ko otvara kapiju totije donald tranp

Tranpe ti si stranpaci glupi konj.

Vaske

11.01.2018 14:40

Jole

11.01.2018 16:20

Ja ovo razumijem tako,da ako Trump poslusa ovog savjetnika,da ce upravo Ameri biti "krvavog nosa".

Uvijek vecina drzava svijeta stane na stranu amerike jer zavise od nje. nadji atlas pa zabiljezi svoje omiljene a na drugoj strani ostaju sve . jedino nuklearni rat moze da te izvuce al moras odma na svoju stranu...

Izraelac

11.01.2018 17:36

Virus

11.01.2018 16:30

A koliko je dece podleglo blokiranjem krajine i niki ne odgovara ovi amri ki i nase balije samo oni imaju ga pravo.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.