Strah od morbila skraćuje posjete

Univerzitetski klinički centar Tuzla od juče je promijenio, odnosno pooštrio režim posjeta u cilju smanjenja rizika od obolijevanja zbog epidemije morbila u okruženju (Srbija i Slovenija), kao i zbog trenutne sezone gripe.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Po novom režimu posjete će biti dozvoljene utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom u periodu od 16 do 18 sati, a u jedinicama visokog rizika na period od 16 do 17 sati", navode iz ove zdravstvene institucije, u kojoj su do sada svaki dan bile posjete.

Podsjećamo, od oktobra prošle godine do sada u Srbiji je od morbila (malih boginja) oboljelo 747 osoba, a dvoje je umrlo - tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dječak od dvije godine u Nišu.

Prema podacima kojima raspolaže Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, u RS zasad nema povećanog obolijevanja od influence, a u ovoj klinici nije bio evidentiran niti jedan slučaj morbila.

"Ukoliko se primijeti povećano obolijevanje od respiratornih infekcija, zdravstvena ustanova može donijeti odluku o redukovanom broju posjeta, ali na prijedlog nadležnih epidemiologa i inspektora", pojašnjava Verhazova.

Ovo potvrđuju i iz Instituta za javno zdravstvo RS, koji je nadležan za epidemiološku situaciju u RS.

"S obzirom na to da nemamo nijedan registrovan slučaj morbila, a samo jedan slučaj gripa, zasad nema rizika. Ako situacija bude kulminirala, Institut će reagovati", naveli su iz ove institucije.

Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju, navodi da je od početka sezone uzeto 38 uzoraka i da je mikrobiološkom analizom u protekloj sedmici utvrđen jedan zaraženi virusom influence tip A (N3).

"Ovo je prvi potvrđeni slučaj virusa gripa u RS. Ostali analizirani uzorci su bili negativni", rekla je Jandrićeva.

U Institutu dodaju da se sredinom februara očekuje vrhunac broja oboljelih od gripa.

Kada su u pitanju morbile, doktori smatraju da je najbolje spriječiti ih vakcinacijom, koja i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

"MRP vakcina u RS ima dovoljno, ali roditelji ne dovode djecu na vakcinaciju ili je odlažu pa je obuhvat vakcinacijom nizak. Trenutno u RS nemamo prijavljenih oboljelih od malih boginja, međutim sve dok obuhvat ne bude 95 odsto i više postoji mogućnost za pojavu epidemija malih boginja (morbila), rubeole i zaušnjaka", pojašnjava Jandrićeva.

Od Instituta za javno zdravstvo Kantona Sarajevo do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili informaciju o epidemiološkoj situaciji na ovom području.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa, iz Doma zdravlja Banjaluka navode da su za ovu sezonu potrošene sve nabavljene količine vakcine, te da nije bilo potrebe za više doza.

I komercijalne vakcine su potrošene, kao i određena količina vakcine koja je nabavljena od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS za određene kategorije najugroženijih hroničnih bolesnika.

Izvor: NN

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

boginje

12.01.2018 08:48

u strahusu velike oci u svakoj drzavi gdjesu politicari pokrali sve u bolnicama pokrali direktori treba otici kod hadjinice sabije i videti kod nje imali vakcina paces videt koliko ima razni lekova trebajoj da leci svoga zucu i ostalu buljumentu iz staleza sda ida moze deliti u vecnici kada je sastanak hodja i hadjija sa resom na celu sto njija nenapadnu velike boginje nece onisu isli na hadj i mrze sve sto ide na rec srbi i stogod srbi slave oni pokusaju osporit ali srbi slave u inat

Iz koje ludare su te pustili ?

m

12.01.2018 10:40

Ovo je krezubi srbo sa Sokoca pobjego!😹😹

Re M

12.01.2018 10:49

boginje

12.01.2018 09:57

nebojtese braco bosnjaci i boginje imaju dostojanstvo one imaju svoju naciju nisuje menjale od kadasuje dobile jer dok vas stignu u naciji muslimani viste pobegli u naciju bosnje dokvas stignu tamo vicete izmisliti novu naciju

Nije tebi lako .

m

12.01.2018 10:39

Ma 70% je njih krezubo i poluludo!😹😹😹

Re M

12.01.2018 10:51

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.