Sve više povreda ljudskih prava

Sve je veći broj žalbi građana zbog povrede ljudskih prava u BiH. Tokom 2017. godine evidentirano je više od 14 000 obraćanja građana, što je za 2000 više u odnosu na 2016. godinu. Građani se najviše žale na rad i postupanje sudova, ali i na predugo trajanje sudskih postupaka.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


U 2017.godini Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH registrovala je 3 160 žalbi građana što je za 250 više u odnosu na 2016.godinu. Izdato je 336 preporuka u 355 predmeta što je takođe povećanje u odnosu na 2016.godinu. 

Registrovane su žalbe na povrede prava iz oblasti radnih odnosa, ali i žalbe na ugrožavanje prava djece kojih je prošle godine bilo 172.

"Frustrirajući je podatak da imamo jako puno žalbi koje se riješe jednim potezom pera, isti dan, nema posebnih uslova ali imam osjećaj da smo se debelo birokratizovali i da je birokratija uzela maha i da imamo problematične situacije zbog toga“, kaže Ljubinko Mitrović, ombudsmen za ljudska prava  BiH.

Navodi da se 427 žalbi građana prošle godine odnosilo na rad organa uprave. 624 žable upućene su zbog povrede prava u radu i postupanju sudova. Najviše žalbi građana odnosi se na dužinu trajanja sudskih postupaka u kojima neki predmeti ostaju neriješeni po 10 i više godina. Uz pomoć Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, izdate su preporuke sudovima da rješavaju predmete po hitnosti.

"Ova dva suda su donijela adekvatne odluke o tome šta se to smatra hitnim i prioritetnim predmetima. Tamo gdje mi to smatramo tumačeći ove dvije odluke izdali smo preporuke sudovima, da te predmete uzmu kao prioritet za rješavanje“, kaže Mitrović.

Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH je u završnoj fazi izrade četiri specijalna izvještaja od kojih se jedan već završen i odnosi se na prava osoba sa invaliditetom. Ostali izvještaji se odnose na državna i službena obilježja u BiH, nacionalnu strukturu zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH i primjenu krivičnog zakona.

BN televizija

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Pravo

12.01.2018 16:50

Sta ovaj prica tu nema ni ljudi ni prava!

007

12.01.2018 18:23

Niste u stanju sorovesti,a kamoli rešiti Sejdić-Finci.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.