Srbija najvažnija zemlja za BiH

Predsjednik Narodne stranke i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić u razgovoru za Vijesti. ba kaže da mu politička rukovodstva djeluju kao sateliti koji pokušavaju da se uklope u koncept nove velike svjetske političke podjele, te da zauzmu stranu i da na taj način postanu važniji igrači. Naglašava da je Srbija najvažnija zemlja za stabilnost i unutrašnje odnose u BiH, mnogo važnija nego bilo koja velika svjestka sila ili regionalna sila, poput Turske, ili neki drugi susjed koga BiH ima.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


To na primjeru RS djeluje dosta opasno, ali i karikaturalno, jer gledam na rukovodstva SNSD-a, na jednoj, i Saveza za promjene, na drugoj strani, kao na neka dva leteće objekta koji pokušavaju da dobiju dozvolu za slijetanje u Vašingtonu ili u Moskvi. Nadam se da, kada se počnu vraćati kući, na ove naše prostore neće aterirati preko zagrebačkog i sarajevskog aerodroma, nego da će već nekako nabasati na banjalučki aerodrom, navodi Tadić.

Komentarišući navodne paravojne formacije u RS, Tadić je mišljenja da su to naprosto gluposti inspirisane nečijim nekonvencionalnim ponašanjem, koje izaziva zabunu, kao i svaka druga pojava nekakvog militarističkog stila u BiH.

Govoreći o situaciji u BiH i RS, Tadić je rekao da u  BiH i RS politički sukobi dobijaju potpuno sekundaran karakter i navodi da su oni važni samo političkim rukovodstvima i samo za njih imaju tu vrstu značaja koja je takva da okupiraju veći dio minutaže u centralnim informativnim emisijama. 

"Ključni sukob koji trenutno postoji vezan je za sukob onog dijela stanovništva koji je, na neki način, sebi obezbijedilo egizstenciju i onog dijela stanovništva koje nikako ne može da se uklopi u postojeće društvene odnose. Što bi rekli, sit gladnom ne vjeruje. Kod dijela stanovništva koje je nekako dohvatilo egzistenciju postoji osjećaj ozbiljne nadolazeće ekonomske krize i nastojanje da na svaki mogući način zadrže monopol nad preživljavanjem, kao i da ne podijele ništa od onoga što imaju sa ljudima koji očigledno ne mogu da obezbijede egzistenciju ni sebi ni svojim porodicama". kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, zbog toga je u porastu trend iseljavanja sa ovih prostora.

"Svako ko smatra da može da se uklopi u neko novo društvo ili u neku novu sredinu onim što zna ili može da uradi ili nauči, traži izlaz sa ovih prostora, svjestan da niko nije u stanju da se nametne kao politički akter koji će poredati odnose u ovom društvu tako da svaki pojedinac dobije šansu da živi od onoga što zna da radi", kazao je Tadić.

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom, Tadić kaže da svaka inicijativa koja dolazi iz zajedničkih organa BiH ili iz RS u Srbiji se uvijek dočekuje sa otvorenim vratima.

"Shodno tome, ne postoji posebna privilegija niti Milorada Dodika niti bilo koga drugoga na odnose sa predstavnicima i rukovodstvom Srbije. Samo je važno to koliko vi kao nosilac neke dužnosti želite da pokažete inicijativu u razvijanju međusobnih odnosa", rekao je Tadić, navodeći da ono što svi ocjenjuju jeste da su ti odnosi neuporedivo bolji i mnogo iskreniji nego ranije, što znači da je samo na nama odluka da li ćemo potpuno otvoreno ponuđenu šansu da u što većoj mjeri razvijamo odnose sa Srbijom koristiti ili ne. 

"S druge strane, političari su ljudi koji vole da kamere prate ono što oni rade i da na taj način opravdaju povjerenje kod građana, što znači da ukoliko više radite, više ćete se pojavljivati u medijima. Toga je Dodik očigledno svjesniji i koristi to do krajnjih granica, čak i onda kada se radi o ponavljanju nekih ideja i nekih sastanaka, odnosno čak i onda kada ništa novo ne nudi u vezi sa saradnjom RS i Srbije", kazao je Tadić.

On ističe da je Srbija najvažnija zemlja za stabilnost i unutrašnje odnose u BiH, mnogo važnija nego bilo koja velika svjestka sila ili regionalna sila, poput Turske, ili neki drugi susjed koga BiH ima.

"Mislim da svi oni koji su zainteresovani za političku stabilnost i mir u BiH u toj mjeri treba da idu u susret otvorenosti ove vlasti Srbije da se sarađuje da sve drugo treba ostati sekundarno. Kada kaže sekundarno, ne mislim nevažno, nego samo u drugom planu. Savršenstvo unutrašnjih odnosa u BiH postojaće onda kada na najvišem stepenu budu odnosi između Srbije i BiH. To sam spreman da posvjedočim na svakom mjestu mnogobrojnim primjerima bez ikakvog opterećenja što sam neko ko živi u RS, a ne u Srbiji",rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, svaki političar koji misli da će popraviti vlastiti rejting time što će prikazati sopstvenom narodu ili republici nekog saveznika iz inostranstva, neku snažnu ličnost ili neku zemlju kao zaleđinu, a pri tome da sam nije u stanju ništa konkretno da uradi kako bi popravio stanje u kojem se nalaze njegov narod i republika, mora biti svjestan da radi jalov posao i da od toga nikome neće biti bolje, bez obzira na to koliko fotografija ili rukovanja donio sa svojih službenih putovanja.

(BN)

KOMENTARI28
POŠALJITE PORUKU

Bosnjak

13.01.2018 23:28

To su tvoji snovi. Za stanje u RS su odgovorni Srbi, a za stanje u BiH su to Bosnjaci. Reketari i dileri sa druge strane Drine danas imaju kolege sa ove strane koji bi im stali na put.

koja bosna ,jado jedan..ako mislis na to zadno od fildzan drzave,onda ok..

roky

14.01.2018 02:49

Bošnjak, potpisujem sve, ovdje je "Funkcionalno Neznanje", a to ti je kada su na funkcijama neznalice s kupljenim diplomama. Srdačan pozdrav Bošnjaku i drugim dobrim ljudima....

Đorđe

14.01.2018 10:46

popara

13.01.2018 23:40

Naravno ,ali u negativnom smislu.

Srecna ti Srpska Nova godina!

za popa

14.01.2018 08:17

Cirkus

14.01.2018 02:07

Ne samo za bosnu vec cijeli svijet. Da nije Srbije nebi postojao svijet. Koja umisljenost. Spusti te se na zemlju.

zanimljivo

14.01.2018 02:13

Zanimljivo ja da u prembuli pominje i Tursku ali ne i Hrvatsku A ja nesta ne mislim da je BH Hrvatima vaznija Srbija nego Hrvatska

Faktor stabilnosti

14.01.2018 02:17

Da je Srbija najvaznija za mir na Balkanu ne misli niko sem srpskih politicara poput tebe Tadicu. Naprotiv, Srbe smatraju izvorom nestabilnosti i ratova u proslom vijeku. Za trajan mir u BiH i na Balkanu Srbiju treba onemoguciti da utice na procese u regionu i marginizirati.

Srecno

14.01.2018 05:22

Srecna ti Ognjene pravoslavna nova godina.A sto se tice politike ti si dozivio svoj zenit na izborima 2014

Turboskara

14.01.2018 06:24

Kad see mi oslobodimo sprege politike Srbije Hrvatske Turske.korumpirani politicara tad cemo prodisati.

Jedan ČOVEK i jedna PATKA!

14.01.2018 06:57

Ognjene, sta ima u Laktasima? Ima li Milorada gdje? Volio bih popiti kafu sa vama dvojicom, zeme moje...

Ljubinko

14.01.2018 07:41

Narod ovakve likove zove mudrose.i...

unija

14.01.2018 08:29

Bosnjaci 30 godina imaju saveznika u velikim silama i ocigledno im to ide od ruke. Bar do sada. Kada su Srbi nasli Putina onda je Bosnjackim zastitnicima pozlilo i ne ide vise kako su naumili. Simpatican si mi, ali si i ti bio jedan od topovskih kugli Vasingtona. Znaci, imao si zastititu velike sile isto kao sto Vucic ima Merkelovu zastitu. zasto ne mogu da cujem od ni jednog politicara da predlaze Uniju izmedju Srbije BiH i Crne Gore ? Zasto u toj Uniji Hrvati ne dobiju autonomiju u Hercegovini, a Albanci u Crnoj Gori. U ovome slucaju Srbi bi bili sa svim Srbima, Bosnjaci sa svim Bosnjacima, Crnogorci sa svim Crnogorcima, a Albanci kao i Hrvati bi imali kao sto je to imalo Kosovo svoje autonomije. Republika Srpska vise ne bi trazila referendum o nezavisnosti

Dobronamjerno

14.01.2018 08:39

Svaki srpski politicar koji prvo misli na Srbiju pa onda na RS i BiH je poltronas. Istina je da je Srbija veoma vazna zemlja za saradnju sa cijelom BiH ne samo poseno sa RS-om. To je veliki problem u koji je u velikoj mjeri ukljucena religija. Religije ne mogu saradjivati one mogu samo izazivati ratove kao i do sada .

Beba

14.01.2018 09:17

Naravno da je najvaznija: BiH cjelovita ili krnja pitanje je sad? Zato EU-uskopljenici drze Vucica na uzdi.

Eto to je..

14.01.2018 09:38

Potrošen, isprazan, beskoristan, u politici nebitan.

BOBA

14.01.2018 09:49

ISTIČE MANDAT. BORBA ZA LIČNI INTERES .SVE JE DOTIČNI REKAO NA ATV KOD MARINA MARINKOVIĆA, KO GA JE PAŽLJIVO SLUŠAO SVE JE SHVATIO.SRETNO NARODE.

Dijagnoza

14.01.2018 10:02

Ispao Dodik iz Vučićevog dupeta sad bi Ti da se uvučeš. Papak.

Đorđe

14.01.2018 10:13

Ti si Tadiću najvažniji lik sada Dodiku. Na prošlim izborima je to bio onaj Jovičić, a sada ćeš ti biti "Trojanski Konj", za pne ko te ne znaju. Za mene si bio i na prošlim izborima. Kada ti je Dodik u oči reko jesi li tražio od mene mjesto na nivou BiH. Prećutao si i tada si za mene bio razotkriven i drugo ima, ali to sigurno ne bi prošao komentar. Pozdrav dobrim ljudima...

Poznavalac

14.01.2018 10:27

Tadić je u pripremi, ako Vučić izgubi izbore u Beogradu. Tada Vučić i SNS pada kao kula od karata. Tadić ima zadatak da napravi vezu sa Vukom Jeremićem, preko onog novinara u Jeremićevom timu. U tom smislu bi Dodik i dalje ostao i diktatura u Rapublici Srpskoj bi bila nastavljena. Vučić ima veliki problema u Srbiji: Treba reći Rusiji i Kini, da priznaju Kosovo i Metohiju. Kada bi se Rusija i Kina složile, problem je Španija i Kipar. Španija i Kipar neće sigurno. Vučić je bačen niz vodu, ljigavi Dodik to zna i vesla preko Tadića do Jeremića. Ovo treba spriječiti. molim opoziciju. Sreo sam Jeremića i htio sam mu reći ovo, ali bio je i taj lik novinar. Sledeći put ću ga zamoliti nasamo u prostorije stranke ću otići i reći da mi trpimo diktaturu i da nesmije podržati Diktatora. Molim i sve druge iz opozicije, jer Jeremić je sigurno budući "namjesnik u Srbiji". Tako je tajnaziv u svim kolonijama bilo vazda...Pozzzzz

Zanimljivo! Dobra analiza!

Mason

14.01.2018 11:03

Zato i nije raspisao vanredne izbore.

Nije nego

14.01.2018 12:46

Lepo ti pise, izborima u Beogradu, a ne na podrucju cele Srbije! Vucic kao i Milorad pobedjuje u "velikim gradovima", gdje je administracija i lova!

@Nije nego

14.01.2018 13:34

Dobro si ovo na kraju rekao , namjesnik. To je lik koji nece od sebe razviti kultnu licnost u narodu , nego onaj ko ce procesuirati odredjenu ideologiju ! Ideologiju koja nije Srbska jer srbi nemaju ideologiju, samo religiju i stihiju ... I sta cete onda da redite kad vam uniste TATU Putina il nekog drugog Velikog vodju? Sta onda narod da radi koga da slusa ? Popove naravno jer oni su prvi najveci srbi poslije vladajuceg Bosa glavesinu .. Samo mi Amerike ne spominjite i njihove lagodne nacine zivota, TV , frizider, internet ... to sve unistava nasu dobru omladinu koja se radja bezgresna .. ha

Izraelac

14.01.2018 22:06

Jode

14.01.2018 12:07

Nisi ti kompetentan da bilo sta pricas ili komentarises propali politicaru

Sekula

14.01.2018 12:12

A Boze mili koliko se bojite O. Tadica. Vise njega napadate nego Dodika.

Nije nego

14.01.2018 12:42

Ljigavac jedan.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.