Slavlje uz pjesmu, vino i vatromet

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, proslavile su Novu godinu.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


U Republici Srpskoj, u pojedinim opštinama i gradovima organizovan je doček na otvorenom, dok se u drugim mjestima slavilo u ugostiteljskim objektima i krugu porodice.

U pravoslavnim hramovima, u ponoć je služen moleban.Doček na otvorenom organizovan je u Novom Gradu, Istočnom Novom Sarajevu, Modriči, Tesliću, Derventi, Stanarima, Čajniču.

U Banjaluci nije organizovan doček Pravoslavne nove godine kao ranije, ali banjalučani su se prvi put mogli zabaviti uz raznovrsne sadržaje na manifestaciji "Ćevap fest".Stanovnici Dervente dočekali su pravoslavnu Novu godinu na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet.Na proslavi je nastupila pjevačica Gordana Goca Lazarević, a okupljene je u ponoć pozdravio načelnik opštine Milorad Simić i čestitao im pravoslavnu Novu godinu.

U Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice prethodno je u 23.30 časova služen moleban.

U Modriči je pravoslavna Nova godina dočekana u prigradskom naselju Višnjik gdje je u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice služen moleban. Dočeku je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika, sveštenstvo modričkih parohija i rukovodstvo opštine Modriča.Višegrađani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu Petra Petrovića Njegoša u Andrićgradu uz nastup Kikija Lesendrića i "Pilota", u organizaciji opštine Višegrad i Andrićgrada.Kiki Lesendrić je rekao novinarima da je Višegrad oduvijek bio istorijsko mjesto i da je sada sa Andrićgradom "najljepši kutak u Evropi".Stanovnici Istočnog Sarajeva i njihovi gosti pravoslavnu Novu godinu dočekali su na otvorenom uz nastup novosadske grupe "Garavi sokak".Prisutnima je tradicionalno posluženo kuvano vino, a ulazak u pravoslavnu Novu godinu obilježen je vatrometom.

Više stotina Trebinjaca i gostiju Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekalo je na platou ispod platana, uz novosadsku grupu "Frajle" i bend Igora Vukojevića.Dobru zabavu nije pokvarila ni kiša, pa su se, uglavnom oni mlađi, veselili uz bogat i raznovstan muzički repertoar.

U Beogradu je Srpska nova godina obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, a jedini organizovani doček bio je ispred opštine Zvezdara.

U Novom Sadu na više od 20 lokacija organizovani su koncerti. Veliki broj programa bio je besplatan za posjetioce.

(Agencije)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Hamo

14.01.2018 14:13

Samo se njišite i slavite a kraj se primakao.Teški ste neradnici a pamet čitavog svijeta popili.

Srbin sam i potpisujem!

Rade

14.01.2018 14:57

Potpisao je za tebe Dodik da se ti ne mučiš.

Re

14.01.2018 15:27

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.