Teško da će ubica biti otkriven

Američki stručnjak Džon Šindler u svojoj analizi za "Obzerver" izražava bojazan da ubica Olivera Ivanovića nikada neće biti otkriven.

  • Vijesti
  • Srbija


Ubistvo Olivera Ivanovića, odrađeno je po klasičnom šablonu po kojem se u jugoistočnoj Evopi "rešavaju" politički protivnici, već sada je uzrokovalo probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, te je neizvesno kada će i pod kojim uslovima, dijalog biti nastavljen, piše

Atentat na Ivanovića dogodio u danu kada je u Briselu trebalo da počne tehnički dijalog Beograda i Prištine, posle skoro više od godinu dana, ali do njega nije došlo kada je srpska delegacija čula šta se desilo u severnom delu Kosovske Mitrovice. 

Još od rata 1999. godine na Kosovu, piše "Obzerver", vlasti u Beogradu ne mogu da se pomire sa činjenicom da je u tadašnjem ratu Srbija "izgubila svoju južnu pokrajinu". 

Izgubljeni rat nakon NATO bombardovanja doveo je do pada Slobodana Miloševića. Njegovim padom i uspostavljanjem novog političkog poretka činilo se da je Srbija sve bliža Evropskoj uniji, pa da će tako uskoro biti rešen i vekovni problem Srba i Albanaca. Činilo se da će tako biti, sve do ubistva Ivanovića, zbog kojeg se, kako izgleda, ovaj problem vraća nekoliko koraka unazad. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ovaj čin okarakterisao je kao "akt terorizma", te odmah sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost koja će se baviti atentatom. I delegacija iz Brisela, čim je čula za atentat, poručila je da dijaloga neće biti i vratila se u Beograd. 

"Ko je zapravo Oliver Ivanović? Svakako - čovek sa veoma mnogo neprijatelja. Nije bio omiljen ni među Albancima, a ni među Srbima", piše Obzerver. 

Albanci su ga mrzeli zbog navodne umešanosti u ratne zlocine 1999. godine, zbog kojih je bio i osuđen, ali je na to uložena žalba. U vreme kada je ubijen, Ivanović je čekao novo suđenje. 

Nije bio popularan ni kod srpskih nacionalista, jer je bio spreman da pregovara sa kosovskim političarima, a u vezi sa konačnim statusom Kosova. Ivanović je na kraju prihvatio kosovsku realnost, a povrh svega, da je Kosovo davno "otišlo na svoju stranu" i to u nepovratnom pravcu, iako toga mnogi u Beogradu nisu bili svesni. 

Tokom godina, Ivanović je dobijao više pretnji od Srba, nego od Albanaca, konstatuje autor "Obzervera". 

U tekstu se konstatuje da su se u poslednje skoro dve decenije u Srbiji desila mnoga ubistva političara, novinara, kriminalaca koja do danas nisu rešena, te postoji bojazan i da ubica Olivera Ivanovića nikada nece biti otkriven. 

Problem je, piše Obzerver, što nakon raspada Jugoslavije 1991, komunistički bezbednosni aparat nikada nije rasformiran. Tačnije, nikada nije došlo do lustracije. 

Posle raspada Jugoslavije, formirana je tajna policija, a pojedini njeni članovi su bili iz kriminalnog miljea, te su oni korišćeni za obavljanje prljavih poslova u inostranstvu. Međutim, ove strukture nastavile su dalje da metastaziraju, pa su bili uključeni u špijuniranja, kidnapovanja kriminalaca, ali i političara. 

Ubistvo Zorana Djinđića dovelo je do serije hapšenja kriminalaca, ali nije se ušlo u rešavanje koruptivnog sistema. Petnaest godina kasnije, ništa se nije promenilo, tajni agenti i dalje se nalaze u vrhovima političkih partija i velikih kompanija. Nije teško pomisliti da su neki od njih bili umešani u ubistvo Ivanovića. 

"Kako god, jugoistočna Evropa danas je opasnije mesto nego što je to bila 2003. godine. Ruski uticaj u ovom delu Evrope je neverovatno porastao pogotovo u Srbiji i Bosni, dok podrška Rusije Srbima na severu Kosova nije nikakva tajna", smatra "Obzerver". 

Ruski predsednik Vladimir Putin obnovio je istorijske veze sa "pravoslavnom braćom" Srbima i svako ko je upoznat sa tim koliko je puta ovaj uticaj bio maligan, pogotovo kada su u pitanju atentati, Balkan, ali i cela Evropa treba da se brinu da je baš Kremlj povezan sa Ivanovićevim ubistvom, piše u tekstu. 

Za sada, region čeka da sazna ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića. Ovo je Balkan, pa niko ne očekuje da ubica i nalogodavci uskoro biti otkriveni, kao ni da će zvaničnici biti potpuno iskreni kada je u pitanju njegovo ubistvo. 

"Sigurno je to da će se u narednim danima pojaviti razne teorije zavere zašto je do atentata i došlo. Najgore je to što je nada da će uskoro doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine umrla zajedno sa Ivanovićem - i to u šablonu kakav je karakterističan za ovaj deo Evrope. Kako će Moskva odreagovati na ovaj zločin može da odredi sudbinu ovog problematičnog regiona, ali i šire", zaključuje analitičar "Obzervera".

(Tanjug)

KOMENTARI18
POŠALJITE PORUKU

dzoo

19.01.2018 09:47

Bilo ko od nas da progovori finu rec da se to resi u RS i KM odma ga proglase izdjnikom roda Srbskog.Necemo dugo ici izgubicemo i RS sa ovakom politikom sve sto je oznakom BiHa mi ponizavamo negiramo vjeruj te nicija nij dogorrla strah me j Srbovanja naro se menja.

Koju drogu ti koristiš?

Re

19.01.2018 10:33

Jesi li ti zeleni ili izrod koji Srbskoj prave probleme.

Petar

19.01.2018 10:42

Nije on ni drogiran ni zeleni nego neko ko razmislja normalno,svojom glavom a ne kao vi glupsoni.

Mure

19.01.2018 11:11

Upravo ste vi, Re i Petar vašom reakcijom na Dzoove konstatacije i izražen strah i sumnje upravo potvrdili do daske sve ovo što je on gore rekao. Zašto kod srba mora uvijek, i pod svaku cijenu, vladati jednoumlje, pa vidite li gdje nas je to dovelo. Ko ste vi ili bilo ko drugi da mjeri i vaga ko je bolji, lošiji, veći, manji Srbin. Mi ne poznajemo pojam samokritičnosti, neke introspekcije, da vidimo gdje smo to griješili u prošlosti, šta je bilo dobro, a šta loše, da učimo iz strašnih grešaka srpske politike u zadnjih pa i sto godina. Jel vi vidite da ovog koncepta srbovanja nema ni kod jednog naroda na Balkanu na način koji mi patološki to radimo uporno sami sebi, pa mi dakle imamo i poslovice o tom našem srbovanju koje dolazi ispred svega. Zar se ne treba zapitati ono na psihološkom pa i na tom nekom meta nivou zašto ono nama toliko nasušno treba, šta je to u našem biću, ta tolika nesigurnost da uvijek pribjegavamo nacionalizmu, šovinizmu, tom srbovanju koje nas vodi samo u konačnu autodestrukciju. Vjerujte to srbovanje će nas dovesti do potpunog samouništenja i nestanka!

Vanja

19.01.2018 17:02

Miloš

19.01.2018 09:52

Zna se kome nijje odgovarao Ivanović. Jedini istinski borac za Srbe na Kosovu. Pravi nalogodavci nikada neće biti otkriveni. Nemogu da vjerujem da Dodik i Vučić nisu bili na sahrani Ivanovića, sigurno su im iz Rusije poslali depešu da nesmiju biti na sahrani Ivanovića.

Nemogu da otkriju godinama ko je ubio pjevačicu u Beogradu gdje imaju vlast,a sada nemogu učestvovati u istrazi već se vodi medijska istraga.Albancima nije u interesu da se riješi slučaj pa kada za neko prođe neko vrijeme i mediji će prestati ds se imteresuju.

Naravno

19.01.2018 10:20

Istina

19.01.2018 10:05

Tacan naslov,Niko ne trazi niti ocekuje da sei u srpskoj nadju krivci za Bobar,IRB,banku srpske, rafineriju Brod,Birac,Zeljeznice,ubistvo Milana Vukelica.

Sto se drogiras?

Re istins

19.01.2018 11:26

A ko njima Kenedija ubi,ko je nalogodavac.

re Istina

19.01.2018 12:29

Ilija iz Zvornika

19.01.2018 10:10

Srbia Rusia netreba nam Eunia.

Tako je...

Ppetar

19.01.2018 10:44

Ilija,trkom u školu!Primitivac nepismeni.

Sa

19.01.2018 11:06

Logika

19.01.2018 10:17

Valjda postoji nekakav red. Ako ste stručnhaci treba da znate da prvo treba riješiti bar stotinu neriješenih ubistava koja su se desila na Kosmetu. Na tom istom Kosmetu za bezbednost su zaduženi Kfor i Unmik. Ako Rusi vrše ta ubistva onda taj Kfor i Unmik ne rade svoj posao i treba da idu kući.

ENERGIJA

19.01.2018 10:22

Najneozbiljniji ministar u savjetu ministara ikada.Ovo jeste sramota sta se desava.SNSD je uzas napravio al kada vidim pojedince iz PDP mislim da su i gori od crvenih.

Ej bolesnice jeli ovde tvoja terapija procitali naslov ocecmu se radi ciji si botina

Petar

19.01.2018 10:47

Povezani

19.01.2018 12:19

To je stvar iznutra.

007 BOND

19.01.2018 13:32

Kad Srbin ubije Srbina to se nikada ne otkrije kao sto se desilo i ovo sad!!!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.