Zakon zabrinuo proizvođače duvana

Nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda, zabrinuo je proizvođače duvana. Uticaj Zakona neće biti veliki, ali će biti dovoljan da smanji broj pušača, a samim tim i proizvodnju, tvrde proizvođači. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će se uticaj Zakona najviše odraziti na velike uvoznike duvanskih proizvoda.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda u sebi sadrži niz nelogičnosti i odredbi koje se ne mogu smatrati opravdanim. Jedna od njih je uticaj Zakona na proizvođače duvana. S obzirom na to da mnogo porodica na području Semberije živi od proizvodnje duvana, tamošnjim proizvođačima je obećano da će uticaj Zakona na proizvodnju biti minimalan.

„Direktnih posljedica neće biti za proizvođače duvana, ali hoće indirektnih, jer će se vjerovatno primjenom ovog zakona smanjiti broj pušača. Ne vidim ozbiljne direktne posljedice primjenom ovog Zakona na proizvođače duvana i nas kao organizatore proizvodnje duvana“, tvrdi Svetozar Mihajlović.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u prvih 11 mjeseci prošle godine uvezeno je 65 miliona maraka duvanskih proizvoda, a izvezeno oko 20 miliona maraka. U Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske tvrde da to znači da će novi Zakon najviše uticati na velike uvoznike duvana i duvanskih proizvoda, a manje na same proizvođače.

Nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda Vlada Srpske je usvojila krajem novembra prošle godine i u redovnoj proceduri ga uputila Narodnoj skupštini Republike Srpske. U nacrtu Zakona, u članu 18. tačka 1 i članu 2 stav 1 tačka 34, između ostalog predviđena je i zabrana izlaganja kutija cigareta i duvana na mjestu prodaje, što posebno zabrinjava trgovce koji se nadaju da će zakonodavac imati raumijevanja.BN televizija

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Piksi

19.01.2018 23:34

Svejedno se Fabrika duvana BL gasi uskoro.

Ne zabranjuju preređivače,već proizvođače .Udri po jedinom realnom sektoru u RS poljoprivredi.Ne zabranjuju uvoz,nego vlastiti proizvod.Za koga mi glasamo?

Glas razuma

20.01.2018 08:25

Dobro ce doci i ove akcize za poljoprivrednu proizvodnju.

Zr

20.01.2018 10:48

Cika Velja

20.01.2018 00:12

Zatvaraju sve domace da bi uvozili!

stop smoking

20.01.2018 08:58

Ovdje se brkaju neke stvari. Zdravlje nacije je najvažnije i ako će ovo biti korak ka tom cilju, treba podrzati zakon, makar on znacio i zatvaranje fabrika duvana i potpuno gasenje te proizvodnje. To sto sepusači i vlasnici biznisa iz te oblasti bune je u redu, ali oni su debela manjina. Trovači vecine nemaju sanse. Duvanski dim je zlo i sa pusackim nagonom nikoga od nas majka nije rodila niti priroda stvorila. Puna podrska potpunoj zabrani pusenja.

Лука

20.01.2018 09:06

Pod hitno donijeti Zakon i potpuno zabraniti pusenje u zatvorenim prostorijama. Neka puse na ulici, u parku, u svojoj kuci i neka truju svoje ukucane, ako im oni dozvole. NIKO NEMA PRAVO TROVATI NEPUSACE, NECEMO DA UDISEMO ONO STO ONI IZBACUJU IZ SVOJIH NIKOTINSKH PLUCA..i tacka!!!

ovi što im "smeta" duvanski dim su mi najsmješniji...ljudska prava pušača su veoma ugrožena, maltretirani su na svakom koraku, zbog, tobožnjeg, ugrožavanja drugih. Da je duvan opasan po zdravlje, a posebno tzv "pasivnim konzumentima", valjda bi pametne svjetske glave (naučnici i ljekari) isti zabranili za stavljanje u promet, trgovinu i konzumiranje.

Antinikotinski Fašizam

20.01.2018 11:07

Zr

20.01.2018 10:58

I nas precjednik pusi.!!!

pop

20.01.2018 18:14

Svejedno 90% proizvodjaca prodaje na crnom trzistu.puni ko brodovi do ptije par godina vozili poni bicke a sada auda od 50000km.

Kafane

21.01.2018 02:28

Po meni gazde kafana treba da odredjuju da li se pusi ili ne, njihov prostor njihov izbor, a kome se ne svidja ako je dozvoljeno pusenje neka ide u kafanu za nepusace. Zabraniti nekome da pusi u svojoj kafani je isto kao i zabraniti mu da pusi u svojoj kuci, gdje su nasa prava? Ja ne pusim u bolnicama, skolama, na poslu, ali u kafani bi trebalo da mogu zapaliti jer nepusace niko ne tjera da budu tu.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.