Nominacije za Oskara – iznenađenja, rekordi, obrti

Greta Gervig je tek peta rediteljka nominovana za Oskara, dok direktorka fotografije u filmu "Mudbound", Rejčel Morison, ulazi u istoriju kao prva žena koja je nominovana u toj kategoriji za najprestižniju filmsku nagradu.

  • Magazin
  • Zabava


Sa 13 nominacija Oblik vode se približio ostvarenjima Sve o Evi, Titanik i La-La lend koji su imali po 14.

Za Oskara za najbolji film takmičiće se devet ostvarenja: Zovi me svojim imenom,Najmračniji čas (Darkest Hour), Denkerk, Beži!, Lady Bird, Fantomska nit, Doušnik (The Post), Oblik vode (The Shape of Water) i Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.

Poseban fokus svake godine je na nagradi za najbolju režiju, koja je prema oceni nekih pokazatelj rodne nejadnakosti, s obzirom na to da je do sada Oskara dobila samo jedna rediteljka - Ketrin Bigelou za film Katanac za bol.

Džordan Pil, reditelj ostvarenja Beži!, tek je peti crni filmski stvaralac nominovan za najbolju režiju i treći čiji je film nominovan za najbolji, nakon Berija Dženkinsa prošle godine za film Mesečina.

Strani mediji skreću pažnju na nominaciju Denzela Vošingtona (Roman J. Israel, Esq) za najboljeg glumca koji je potisnuo Džejmsa Franka (Disaster Artist), koji je optužen za seksulano zlostavljanje.

Kristofer Plamer, nominovan u kategoriji glumaca u najboljoj sporednoj ulozi, zamenio je Kevina Spejsija u filmu Ridlija Skota Sav novac na svetu koji se takođe suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

Možda najneočekivaniji je uspeh filma Fantomska nit Pola Tomasa Andersona koji ima četiri nominacije: za najbolji film, režiju, najboljeg glumca (Danijel Dej-Luis) i najbolju sporednu žensku ulogu (Lesli Manvil).

Ostvarenje Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju ima sedam nominacija, odmah iza Oblika vode i epopeje iz Drugog svetskog rata Kristofera Nolana Denkerk, sa osam nominacija, od kojih je većina u tehničkim kategorijama.

Iako su favoriti uglavnom nezavisni filmovi, nisu loše prošli ni blokbasteri: Blejd raner 2049sa pet nominacija, Ratovi zvezda: Poslednji džedaji sa četiri, Baby Driver sa tri, Lepotica i zver sa dve i Piksarov animirani film Koko sa dve.

Ipak Čudesna žena Peti Dženkins, film sa najvećom zaradom u istoriji koji je režirala žena, ostao je bez nominacija.

Još jedna zanimljivost je da je Meril Strip za ulogu izdavača Vašington posta u filmuDoušnik, došla do svoje 21. nominacije za Oskara.

Prošlogodišnju dodelu Oskara, čiji je domaćin bio komičar Džimi Kimel, putem Ej-Bi-Sijapratilo je 32,9 miliona gledalaca.

RTS
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.