Posle koliko se pluća oporavljaju od cigareta?

Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, pravi trenutak da prestanete da pušite. Pročitajte šta se desi telu čim ostavite cigarete i motivišite se da to uradite, simbolično, baš na ovaj datum.

  • Magazin
  • Zdravlje


Kao ni svaku zavisnost, nije lako prekinuti ni s cigaretama. Nažalost, kod mnogih ljudi motivacija u vidu boljeg zdravlja ne pokreće previše (jer da pokreće ne bi nikada ni pušili), ali zato rast finansijskih sredstava igra važniju ulogu. Čim prestanete da pušite kapacitet pluća se povećava, koža dobija potpuno novu boju, a menja se i plodnost kod žena, ali i seksualni život.

Kako telo reaguje na prestanak pušenja?

Nakon samo 12 sati, telo se čisti od ugljen-monoksida i vraća se u normalu, a povećava se nivo kiseonika u njemu.

Već nakon 24 časa, rizik od srčanog udara se umanjuje, kao i krvni pritisak.

Nakon dva dana, bivši pušači već osećaju nove mirise i ukuse, pošto pušenje oštećuje nervne završetke koji su zaduženi za miris i ukus.

Povlačenje nikotina iz organizma počinje nakon tri dana kada vaše telo počinje da raguje. Vrlo je moguća jaka glavobolja i neopisiva želja za cigaretom. Tada je ključno da se snagom uma oduprete i nastavite dalje.

Nakon mesec dana od prestanka pušenja poboljšavaju se funkcija i kapacitet pluća, a kardiovaskularne aktivnosti, kao što je trčanje, postaju lakše.

Devet meseci nakon prestanka pušenja, pluća su delimično ozdravila, a prvi znak za to je sve ređi bronhitis i bolesti koje ste imali pre.

Deset godina nakon prestanka pušenja smanjuje upola se smanjuje mogućnost za rakom pluća, ali i rizik od raka usta i grla.

Tek nakon 20 godina rizik od raka pluća je na istom nivou kao kod nekoga ko nikada nije pušio.

Zašto definitivno treba da ostavite cigarete?

Pušenje izaziva prerano starenje i bezbojnu kožu što znači da će vas prestanak pušenja dodatno podmladiti. Šanse da ostanete u drugom stanju kao nepušač su mnogo veće, ali i rađanje zdrave bebe. A tu je i seksualni život – naime, zbog poboljšanog „pumpanja“ krvi dolazi do mnogo snažnijih i boljih orgazama.

B 92
foto:internet

 

 

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Zeljko

02.02.2018 19:37

Sada mi je 55-ta,,Prestao cigarete pušiti prije devet godina,neznam šta je kašalj,a sex kao da imam trideset godina.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.