Keljmendiju šest godina zatvora

Osnovni sud u Prištini  proglasio je Nasera Keljmendija krivim za neovlašteno posedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora, dok je po svim ostalim tačkama oslobođen, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića.

  • Vijesti
  • Region


Period proveden u pritvoru od 2013. do 2017. biće uračunat u kaznu.

Obrazlažući presudu, sutkinja Ana Adamska Galant kazala je kako je "djelovalo da o slučaju zna cijeli Balkan i cijeli svijet", ali sud, naglasila je, ne može da bazira svoju odluku na pričama.

Navela je i kako su svjedoci često i mijenjali iskaze, te da se jedino moglo potvrditi da su zaštićeni svjedoci K1 i K2 dali iste iskaze za transport 25 kilograma heroina do Austrije.

Ona je rekla i da je slučaj bio dug i težak, da je saslušano oko 80 svjedoka u više od 130 ročišta.

Presuda je izrečena nakon trogodišnjeg suđenja. Optužnicu protiv Keljmendija podiglo je Specijalno tužilaštvo Kosova u julu 2014. nakon što je u maju 2013. uhapšen na Kosovu na osnovu Interpolove potjernice.

U optužnici je bilo navedeno da je naredbu za sprovođenje istrage protiv Keljmendija izdalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine septembra 2012. zbog osnovane sumnje da je bio uključen u organizovanu međunarodnu trgovinu drogom i u organizaciju ubistva Ramiza Delalića. Istovremeno, bh. sud je izdao nalog za pritvor ali je zaključeno da je Keljmendi pobjegao. Potom je za Keljmendijem izdata i međunarodna potjernica.

Kosovska policija uhapsila je Keljmendija maja 2013. ali zbog nepostojanja sporazuma o ekstradiciji između Kosova i Bosne i Hercegovine, pušten je na slobodu. Istog dana Specijalno tužilaštvo Kosova pokreće istragu protiv Keljmendija i po izlasku iz pritvora hapsi ga EULEX, Misija EU za vladavinu prava na Kosovu.

Od tada ostaje u pritvoru, suđenje počinje 2015, a od juna 2017. branio se sa slobode. Na početku suđenja Keljmendi se izjasnio da se ne oseća krivim i dodao da je cijeli proces montiran u BiH.

Izvor: RSE

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Igor

01.02.2018 17:05

Hahahahahahahahh Sta na ovo kaze BiH pravosudje ?

Cuj majke ti.Neovlasteno posjedovanje narkotika.Ko da je Brufen imo u dzepu.Zemljo otvori se.Prokleti majmunski Balkan.Sve isto.Sklone ga iz Bosne gdje sve pobio i onda u kokain drzavi kao neovlasteno drzanje.Ma dajte....

Parodija

01.02.2018 23:28

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.