Planirao napad, a sada u Banjaluci

Državljanin BiH Emir H. (26) koji je u decembru 2017. uhapšen pod sumnjom da je planirao napad na božićni sajam u Gracu deportovan je proteklog vikenda u BiH.

  • Vijesti
  • Region


"Emir, koji je zagovornik šerijata, deportovan je avionom u BiH, odnosno u Republiku Srpsku. On se sada nalazi na slobodi u Banjaluci", naveli su austrijski mediji.

On je bio osumnjičen da je planirao da automobilom, po uzoru na druge teroriste, uleti u masu ljudi na božićnom sajmu.

Optužnica se oslanjala na izjave stanara skloništa za beskućnike u kome je živio i gdje je imao besplatan smještaj, hranu i mjesečnu novčanu nadoknadu.

Tokom hapšenja u njegovom mobilnom telefonu je pronađeno 488 fotografija raznog oružja i video-igra, kojom se mogu praviti virtuelni pogoci na stvarno okruženje.

U džepu mu je bila i kopija izdanja “Klajne cajtunga” s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom na šetalište u Nici.

On je redovno posjećivao džamiju radikalnih islamista u Gracu, a ranije je odlazio u džamiju Takva, koja je zatvorena zbog ekstremističkog učenja. Poznavao je vehabije koji su u januaru 2017. uhapšeni u Gracu.

Emir je pušten iz istražnog zatvora na osnovu žalbe podnesene Višem pokrajinskom sudu, a njegov branilac Volfgang Blašic najavio je ulaganje žalbe na protjerivanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne raspolaže saznanjima da je Austrija isporučila BiH Emira H. (26), rekla je portparol MUP-a Srpske Danica Gnjatović.

Portparol Ministarstva pravde BiH Stanislava Marić nije odgovarala na telefonske pozive novinarima "Glasa Srpske", a od portparola Granične policije BiH Sanele Dujković odgovor u vezi sa deportacijom nije stigao. 

(Glas Srpske)

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

RALE

09.02.2018 19:44

Kuku nama ako uleti u Gospodsku

Sad se Mile prepo da mu ne uleti s dzipom punim eksploziva na imanje xaxaxaxaaaa

Peki

09.02.2018 20:19

Sta li ce biti sa gospodom koja hoda Gospodskom?

srb

09.02.2018 20:24

Za koji mjesec neće nikoga ni u Gospodskoj biti, svi ionako gledaju kako da zbrišu iz RS-a.

Don

10.02.2018 09:31

Kod nas je sve moguce jer su stvari i realnost daleko od normalnog stanja. Ovakve vijesti ce drmati narod kako bi skrenuli paznju sa LOPOVLUKA i SAMOVOLJE sadasnje vlasti. Panika i terorizam su najbolji saveznici vlasti pred izbore.Nas narod je uvijek ugrozen kad vlast napravi kriminal i to je postala praksa koja urodi plodom. Treba da shvatimo da prvenstveno trebamo rjesavati UZROK a tek onda POSLEDICU. Tesko nama ako ovako nastavi dalje. Niko ziv ne nudi ekonomska rjesenja nego jedan drugog blate. U Narodnoj skupstini najvece babe tracare isto kao i u vladi. To se zove lov u mutnom.

Dalaj Lama

11.02.2018 07:55

ne razumem

09.02.2018 22:38

Kako deportovan u Republiku Srpsku? Jednostavno poslat avionom iz Austrije u R.Srpsku, bez pratnje a on onako,da protegne noge, iz dosade u setnju B. Lukom?

Jode

09.02.2018 22:59

Ne prepadajte narod sta ima veze ako je a nije u Banja Luci.MUP RS je sposobno da se bori sa ovakvim i slicnim.

Don

10.02.2018 09:36

Optužnica se oslanja na izjave stanara skloništa za beskućnike?! Izgleda da je Emir sve i jednog beskućnika u Grazu obavijestio o svom tajnom planu. Na koja sranja ja trošim svoje dragocijeno vrijeme.

Grobar

10.02.2018 09:52

...i na kraju se čude komsije zasto se mup.Republike Srpske naorozava automatskim oruzjem,,,sa kim zivimo u okruzenju,i civili ce morati pancire da nose.

sizofrenija

10.02.2018 10:38

Vrlo je lako biti optuzen, osumnjicen na osnovu rekla-kazala. Naknada u smjestaju za beskucnike u koji barem ovdje osoba moze doci u 7 navecer te u redu cekati za krevet, ako ga ima. Razumljivo je da je isao u dzamiju ne samo zbog Boga. To je jedino mjesto odakle ne izbacuju, ako nemate para. Gdje doticni zivi u Banja Luci? Gospodska je ulica bez saobracaja s radnjama. Ne znam odakle vam bizarne ideje.

Igor

10.02.2018 16:11

Super, sad ce se sve podici na max sigurnosni nivo....

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.