Posjeta: Koje su teme razgovora?

Ratna odšteta i izvinjenje nisu na dnevnom redu posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, navode hrvatski mediji, pozivajući se na saznanja u kabinetu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović.

  • Vijesti
  • Region


Mediji ističu da se time dodatno podstiče nagađanja da se Kitarovićeva i vlada nisu usaglasili o Vučićevoj posjeti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, 8. februara, da bi sa Vučićem trebalo da razgovara o ratnoj odšteti, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je ministar odbrane Damir Krstičević.

U kabinetu Kitarovićeve kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usaglašavali predsjedništvo i vlada i koje su tihom diplomatijom dogovorene sa Beogradom.

Prema usaglašenom dnevnom redu, Vučić i Kitarovićeva razgovaraće o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, vraćanju kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, saradnji u progonu osumnjičenih za ratni zločin, položaju manjina i neriješenoj granici.

Na dnevnom redu će biti i jačanje privrednih odnosa i važnost saradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Evropu.

Ovim pitanjem baviće se i delegacije dvije države u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rješavanje otvorenih pitanja. Razgovorima će se priključiti i predstavnici manjina, te udruženja nestalih.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedjeljak, 12. februara, na inicijativu Kitarovićeve. Taj dan trebalo bi da se odvojeno sastane sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Istog dana poslijepodne biće održan hrvatsko-srpski privredni forum, a uveče će dvoje predsjednika razgovarati sa mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak, 13. februara, odlazi u Vrginmost u posjetu Srbima, a u večernjim časovima predviđen je povratak u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Izvor: Srna

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

007

10.02.2018 16:09

Svaka čast Vučiću.A njegova poseta otkriva neslogu u Hrvatskoj, a po pitanju prama Srbiji,a pogotovu Srpskog naroda.

Hvala drug! Redovno čitam tvoje hvalospjeve o meni!😹😹😹

VUČIĆ

10.02.2018 16:44

Tema razgovora je "da nam bude bolje i meni i Kolindi" Izbori se bliže, Evropa steže, valja se pokazati u tom nekom dobrosusjedskom tonu. Šuplja-dvije i to je to. Usput će evocirati uspomene, na davno zaboravljene Srbe i Hrvate u BiH i Srbe u HR. Doduše, podjetiće ih oni svojom emigracijom u te zemlje.

Kakofonija

10.02.2018 17:40

Amerikanac

10.02.2018 16:41

Trebali bi skupiti donaciju pa ovoj cokolindi kupiti jedna suknju uvek u istoj.

Ako nista, Kolinda nije lezbejka kao neke predsjednice vlada

Kada smo kod mode

10.02.2018 17:27

Joakim

10.02.2018 17:16

Lošu atmosferu pred ovu posjetu svojim izjavama raspiruju oni što ne žele normalizaciju međudržavnih odnosa i saradnje. S hrvatske strane to bi se moglo reći za Plenkovića koji iz naftalina izvlači pitanje ratne štete, a sa srpske strane minorni političar i ministar Vulin koji je, ničim izazav izjavio da će u Zagrebu Vučića napasti ustaše.

Plenkovic je predsjednik vlade drzave Hrvatske i kao takav ima pravo da govori sta hoce i 'izvlaci iz naftalina sta hoce.

Zar onda po tvojoj logici i mi ne Jasenovac ne izvlacimo iz naftalina

10.02.2018 17:25

Kako lip par ,foto za udzbenike za skole sa dva krova,ovaj mladi Bosanac-lafac i sredovječna dama lipa ko Gospara, vuče onu budaletinu što brbljanje - u aut, nek mase nepostojećih ofsid, a ti se pričati babe...

Stanojlo

10.02.2018 21:19

Rajko

10.02.2018 17:21

Dali je nesloga izmedju predsednice drzave i vlade ili ne uopste nije bitno !! Po ustavu Hrvatske spoljnu politiku vodi vlada a ne predsjednik drzave [isto kao u Srbiji] , ali u Srbiji po sadasnjem stanju predsjednik drzave je 'sve i svja' jer je istovremeno i predsjednik najjace politcke stranke sto znaci da pod svojom komandom ima i skupstinu i vladu Srbije i zato moze raditi sta hoce - idealna situacija za diktaturu jer mi Srbi obozavamo nase velike vodje. Zar si zaboravio 1998-1992 kada nam se iz izloga skoro svake prodavnice u Srbiji smjesio Slobodan Milosevic i njegova knjiga 'Godine promena'

РАЙО

10.02.2018 17:25

ДОБРАРИБА

Jedna i jedina tema.Kako dalje guzvati i dijeliti bosnu jer crkla dva glavna bandita. Sad naslednici probaju na drugi nacin Jedan podrzava Milu Dodika A Kitarovic podrzava bandita Covica jasno ko bijeli dan

AR

10.02.2018 17:59

@AR.mogu sisat i jedna i drugi.

@krkan

10.02.2018 19:33

boro

10.02.2018 18:20

Kolindica je moj broj , a što bi bilo veselo

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.