Pudždemon je jedini kandidat

Predsjednik parlamenta Katalonije Rođer Torent insistirao je danas na tome da svrgnuti lider regiona Karles Pudždemon ostaje jedini kandidat za formiranje nove vlade i ponovio je svoj poziv da se pregovorima nađe političko rješenje krize.

  • Vijesti
  • Svijet


Torent, koji je postao predsjednik parlamenta nakon vanrednih izbora u decembru, rekao je britanskom dnevniku “Gardijan” da je, dok se nada da će biti uspostavljen dijalog sa Španijom, Kataloniji neophodna nova vlada kojom će biti ukinuto direktno rukovođenje Madrida nad regionom.

Katalonija je pod kontrolom španskih vlasti od kraja oktobra, kada je premijer Marijano Rahoj na jednostranu inicijativu Puđdenoma za nezavisnosti regiona aktivirao Član 155 Ustava kako bi raspustio secesionističku administraciju i raspisao nove izbore.

“Neophodno nam je formiranje vlade što je prije moguće kako bi time sa političke scene Katalonije bio eliminisan i Član 155. Puđdemon je jedini kandidat. On je prijedlog parlamentarne većine i u parlamentarnoj demokratiji taj kandidat je jedini koji ima podršku poslanika”, naglašava Torent.

Britanski list podsjeća da Pudždemonova kandidatura predstavlja problem, jer je on u samonametnutom egzilu u Briselu u proteklih duže od tri mjeseca, a neposredno po povratku u Španiju suočava se sa mogućim hapšenjem na osnovu optužbi za pobunu i zloupotrebu javnih fondova.

Španska Vlada odbacila je mogućnost povratka Pudždemona na funkciju i sugeriše da katalonski parlament iznese “čistog kandidata”.

Izvor: Srna

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.