Hag finansiran iz ”crnih kanala”?!

Haški tribunal je, uz novac iz Ujedinjenih nacija, finansiran i donacijama fondacije “Rokfeler”, Džordža Soroša, arapskih zemalja, ali i iz “crnih kanala”, pišu beogradske “Večernje novosti”.

  • Vijesti
  • Svijet


List navodi da je haška administracija, prema zvaničnim izvještajima, koštala dvije i po milijarde dolara, koliko su UN izdvojile, ali da je bilo i mnogo donacija u novcu i raznim drugim vrstama pomoći.

U početku je ogromna sredstva izdvajala Saudijska Arabija, koja je, kako se navodi, s tim prestala kada su počele da se dižu optužnice protiv muslimana.

Među donatorima su, zvanično bili i SAD, Kanada, Italija, Holandija, Malezija, Pakistan, ali i razne organizacije i institucije kao što su Fondacija “Rokfeler”, Otvoreno društvo Džordža Soroša, Univerzitet Utreht, Fondacija “Mekartur”…

List tvrdi da je dosta novca otišlo i na korupciju i kao primjer navodi haškog tužioca Luisa Morenu Okampa i njegovo priznanje da je njegova porodica prikrivala novac kroz različite firme.

Kako navodi list, s obzirom na to da je od 161 osobe, koliko ih je optuženo u Hagu, osuđeno najviše Srba – njih 67 na 1.125 godina robije, moglo bi se reći da je preko tri milijarde uloženo da bi se presudilo Srbima.

Advokati koji su branili optužene Srbe u Tribunalu nemaju saznanja o korupciji, ali kažu da onaj ko javno daje novac i donacije, ima presudan uticaj na suđenje.

“U Haškom tribunalu je bilo mnogo političkih uticaja, a oni su pogubniji od korupcije. Zna se ko je to kontrolisao”, rekao je listu advokat Branislav Tapušković.

Da se oko Haškog trubunala “mota” prljav novac udružen sa političkim uticajem, pokazuje i slučaj Ramuša Haradinaja, koga su u Hagu branili advokati iz Kancelarije “Matriks Čembejs”, čiji je osnivač Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

List navodi da je za preskupe advokate, kako se spekulisalo, novac izdvajala albanska mafija. Kada je Haradinaj uhapšen u Francuskoj po potjernici Srbije, on je opet angažovao tu kancelariju koja je izdejstvovala njegovo oslobađanje iz francuskog grada Kolmara.

Izvor: Srna

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

gagarin

11.02.2018 12:01

Taman zaboravili Haag a ovi ga opet. I to pred Vucicevu posjetu

Kazu da je istina spora, ali stigne. Obicno "procuri" (nakon 30 40 ili 50 godina) kad je malo kome potrebna.

gagrinu

11.02.2018 12:25

I kažu da "istina" uvijek u srpskim medijima procuri :-).

Don

11.02.2018 12:58

popara

11.02.2018 12:03

Koliko je otislo miliona srpskim advokatima koji su branili zlocince.....

A koliko je novca otišlo da se ne dižu optužnice za zločine koje su počinili muslimani.

Re popara

12.02.2018 21:06

spremni

11.02.2018 12:19

Na sta su sve spremni da urade samo da ocrne i napakoste casnom srbskom narodu

Muko Moja

11.02.2018 12:26

Kad napišu "kako pišu Večernje novosti,Informer ili Srna i javlja RtRs"odmah pola baci u vodu,a ostalo primi sa rezervom.

Ante

11.02.2018 12:30

Kao sve u svijetu sto bi Hag bio iznimka

Ma ja sve puste lazi kakav hag Sve sto se desilo namjesteno I zna se da mi srbi nizasto nismo krivi Svi su krivi samo mi NE I to je to nema druge istine Ako neko ne vjeruje upalite tv pa gledajte vijesti Haha glup smo mi dovoljno narod da nam se mogu plasirati ove bajkice za djecicu

AR

11.02.2018 13:15

Hag i pravda

11.02.2018 13:11

Su na suprotnim stranama. Da se sve vrtilo oko novca je svima sasvim jasno. Kao na pijaci .Neki su prosli kao bos po trnju i ako nisu nista krivi dok su drugi bili oslobodjeni i ako je postojao obiman matrija.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.