Vjeruje u dobre namjere Kolinde

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vjeruje u dobru namjeru Kolinde Grabar-Kitarović i da u Zagreb, kao što Srbija i inače radi, nosi poruku mira i neophodnosti stabilnosti u regionu, jer se samo na taj način može obezbijediti dalji razvoj.

  • Vijesti
  • Srbija


Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara o atrmosferi koja je stvorena u Zagrebu pred njegovu posjetu Hrvatskoj, uključujući pozive da roletne budu spuštene, te proteste koji se najavljuju, rekao da kada se spuštaju roletne ne može dobro da se vidi, kao što kada se lupa u šerpe - ne možete dobro da čujete.

"Idem da vidim sve što treba da vidim i da čujem šta treba" rekao je Vučić i istakao da vjeruje u dobre namjere hrvatske predsjednice.

Dodao je da očekuje da će tamo biti i raznih stvari, trikova, da mu govore uvredljive riječi i šalju takve poruke. . .

"Ne sumnjam, da će toga biti" rekao je Vučić, ali i naveo da je u srpsko-hrvatskim odnosima riječ o dugačkom procesu, gdje će svi morati da razumiju da ne možemo jedni bez drugih.

Ali, neću dozvoliti nikome da unižava Srbiju.

"Taj film nećete da gledate", dodao je predsjednik Srbije i podsjetio na događanja u Srebrenici, navodeći da ni tada kada mu je bio život ugrožen nije saginjao glavu.

"Rekao sam sebi 'nemaš pravo da saginješ glavu, predstavljaš Srbiju i na to nemaš pravo'", dodao je.

Kako je dodao, ako neko misli da ga vrijeđa, neka to i čini, obraz ne može da mu ukalja na taj način, jer obraz samo sam sebi čovjek može da ukalja.

Upitan da li postoji mogućnost da tema razgovora bude i ratna odšteta jer na njoj i dalje insistira hrvatski premijer Andrej Plenković, Vučić je istakao da za našu stranu nema tabu tema, te da će Plenković u tom pogledu dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.

"Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem sa otvaranjem bilo koje teme", rekao je predsjednik Srbije.

Na pitanje da li misli da je ikakav dogovor moguć u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je riječ o atmosferi u Zagrebu, jer u Beogradu, takve atmosfere nije bilo kada je predsjednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju.

Kako je rekao, tada nije bilo problema sa zastavicama i to nikome nije bilo važno, dodajući da je Grabar Kitarović bila "velika zvijezda" inauguracionog prijema i da nama to nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naše komšije dobro osjećaju i donose poruku prijateljstva i mira.

Na ono što se objavljuje po lokalnim televizijama u Hrvatskoj prethotnih dana, kaže da na to može samo da slegne ramenima i "gura dalje".

"Ono što sam rekao to i mislim - da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga", rekao je Vučić.

On je podvukao da, "na žalost onih koji govore da je Vučić populista", on nijedan rezultat nije ostvario na populističkim mjerama, već naprotiv, najtežim mogućim.

Bez demagogije i populizma, kaže, tražio je i radio na tome da se sprovedu ekonomske reforme i uradi nešto za zemlju i uspjevao u tome, te da ni danas nije vrijeme da ružnim izjavama stiče političke poene u Srbiji.

"Ovi ljudi neće ćuti nijednu ružnu reč, jer mir i stabilnost moraju da budu naša poruka", naznačio je predsjednik Srbije.

Kako je poručio, Srbija neće biti slabija da bi neki drugi bili zadovoljniji, niti lošije mjesto za život, da bi neki drugi bili srećniji i sebe smatrali uspješnijim.

Srbija će biti ekonomski jača, politički moćnija, i gradiće prijateljstva.

"I zbog toga ne mislim da se nekome izvinjavam i pravdam", zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Ivica i Marica

11.02.2018 15:46

Nase iskustvo sa cokoladicama je zaista gorko!

jole

11.02.2018 16:46

Ako te docekaju bar kao Hitlera trebamo biti zadovoljni.

Trose samo bezveze pare

Marko

11.02.2018 22:38

Marko

11.02.2018 22:36

Ništa pametno nisu pričali

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.