Posjeta Vučića u napetoj atmosferi

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić danas stiže u dugoočekivanu posjetu Hrvatskoj koja bi trebalo da ublaži napetosti izmđeu dviju država.  Međutim, njegov odlazak u Zagreb prolazi uz tenzije sa obje strane.

  • Vijesti
  • Srbija


Od najava protesta udovica branitelja na ulicama Zagreba, do poruka srpskih ministara da Vučić ne bi trebalo da ide u Hrvatsku. A u odnosima dvije zemlje – stalni problemi. Od onih iz prošlosti proizašlih poslije srpske izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama ili onih koje su izazvale srpske čokoladice.

Loši odnosi između Beograda i Zagreba čini se da su na najnižoj tački. Kolika je u tome krivica političkih elita na obje strane?

“Zavisi od nekoliko elemenata – ko je na vlasti i kakva se unutrašnja zbivanja u nekom trenutku događaju na jednoj ili na drugoj strani. Mislim da ne postoji nikakav objektivan razlog da se Srbi i Hrvati mrze, da moraju da govore samo jezikom mržnje, ali mi je jasno da je i na jednoj i na drugoj strani ima dovoljno ekstemista da povremeno mogu takvu sliku da stvaraju”, navodi Ivo Visković sa Fakulteta političkih nauka.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam ističe da bi prostora za normalne odnose između dvije zemlje trebalo i moralo da bude.

“Susjedi smo i imamo zajedničke interese, zajedničku prošlost koja nas veže. Da bi se to desilo mora postojati politička volja i to sa obje strane. Međutim, za sada politička volja ne postoji iz jednog razloga – zato što i jedna i druga strana zloupotrebljavaju prošlost iz devedesetih i četrdesetih da bi učvrstitli sebe u biračkom tijelu i to u tom najnegativnijem, najkonzervativnijem dijelu tog tijela”, ističe Popović.

Bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj Milan Simurdić vjeruje da će resetovanje tih odnosa ipak moguće.

“Stanje u odnosima nije dobro. Naprotiv, loše je i sasvim je moguće da nakon ovoga uslijedi proces popravljanja tih odnosa”, navodi Simurdić.

Vučić će u Hrvatskoj biti u ponedjeljak i utorak na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Vučiću će u Zagrebu će svečani doček biti priređen u 10.30 sati ispred sjedišta hrvatske predsjednice na Pantovčaku. Nakon toga, u 10.45 časova trebalo bi da počne “tet-a-tet” susret njega i Kitarovićeve.

Proteste zbog Vučićevog dolaska u Zagreb najavili su Udruženje vojnih invalida Domovinskog rata i Udruženje udovica hrvatskih branitelja, kao i ekstremno desničarska Autohtona – hrvatska stranka prava (A-HSP) iz koje su najavili da će protestnom šetnjom do Ambasade Srbije u Zagrebu “četniku Vučiću poručiti da nije dobrodošao”.

Tako je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da bi se “Vučić trebalo da se oglasio o mitomanskim izjavama svojih ministara Dačića i Vulina”.

Vulin se nakon toga opet oglasio rekavši da će se izviniti ako tom posjete Vučića vidi transparent “mi nismo ustaše”.

Iz Hrvatske Vlade nekoliko puta su ocijenili da nije pravi trenutak za dolazak Vučića, posebno zbog sukoba oko izložbe o logoru Jasenovac u sjedištu UN i kritičkih izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na račun hrvatske Vlade i premijera.

Prema pisanju Hine, osjetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata tokom devedesetih dominiraće razgovorima Vučića i Kitarovićeve, a o temama njihovog razgovora izjašnjavali su se tokom prethodnih dana i brojni zvaničnici sa obje strane.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da bi sa Vučićem trebalo da se razgovara o ratnoj odšteti, dok je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević zatražio Vučićevo izvinjenje zbog, kako je rekao, agresije na Hrvatsku i izjava iz ratnih devedesetih.

Inače, u hrvatskoj javnosti se najčešće pominje Vučićeva izjava iz Gline 1995. On je tada kao funkcioner Srpske radikalne stranke održao rekao da Srbe odatle niko nikada neće moći da otjera i da više nikad “ustaška vlast neće moći da dođe”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je nakon toga da postoji “užasna atmosfera”, a da je Vučić kriv zbog jedne rečenice, tj. zbog toga što je rekao da ne bi savetovao da se razgovara o ratnoj odšteti.

“Neda čovjek da neko ponižava Srbiju. Zbog jedne rečenice oni ga proglašavaju četnikom, iako nikada nije bio nikakav četnik, proglašavaju ga zločincem, čovjek nije počinio nikakav zločin”, naveo je Stefanović.

Vučić je uoči posjete izjavio da se “ne sekira ako je zbog toga četnik”.

Hrvatski mediji navode da će posjetu srpskog predsjednika obezbjeđivati stotine pripadnika bezbjednosnih službi, od interventnih jedinica do snajperista.

Izvor: B92

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Umoran od svega

12.02.2018 08:15

Koji ćeš moj u Hrvatskoj,dosta više poltronisanja Ustašama!!!!

Za to vrijeme Dodik ljubi ruke Covicu i Hrvatskim generalima ( hrvatski gasovod).

Hehe

12.02.2018 17:36

kuku nama sa nama

12.02.2018 08:19

Da lu je ponio rezervne naocale...ovi imaju bolje oko kad nisane,a i Zagreb je dalji od Srebrenice,tako da ce zbog nemanja naocala ovaj put izjava za tisak prvih usana Srbije...duze se cekati...nevidi cojo bez naocala pricati

Izbjeglica iz Hrvatske

12.02.2018 08:30

Šešelj i njegov potrčko AV, su doprinijeli da danas gotovo nema Srba u Hrvatskoj. Huškali su naivni narod, a radili za interese stranih službi. U Zagrebu danas Vučić treba da se stidi i pogne glavu, zbog svih stradalih i nas izbjeglih. Napominjem Vučić lično, kao lažov i manipulator, mora da se stidi, a ne predsjednik Srbije. Predsjednik Srbije je institucija, koju ovaj lik ne zaslužuje.

Bravo majstore.................!!!!!

ŽIKA Ž

12.02.2018 09:41

Е,избјеглицо,све си побркао! Нису тебе и такве као тебе дотјерали Вучић и Шешељ,него сте протјерани,како би Хрватска била навионално чиста! Погријешише они што вас примише,кад такву незахвалност показујете!

Рада

12.02.2018 13:24

Haris

12.02.2018 09:38

Da nije medija, Vulina i po kojeg doglavnika s hrvatske strane koji stvaraju prividnu napetost, posjet bi prošao skroz nezapaženo.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.