Nećemo nametati rješenja za BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da EU neće nametati rješenja u BiH kada je riječ o reformi Izbornog zakona, te da ona mora biti proizvod dogovora domaćih političara i stranaka.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Sve i da hoćemo, a nećemo, mi ne možemo nametati rješenja. Mislim da bi to bio korak unazad ako bi to OHR uradio. Ovo je suverena zemlja", rekao je Vigemark navodeći da je to bila prva rečenica u zaključcima EU koji se tiču BiH.

Prema njegovim riječima, izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti zasnovane na konsenzusu i kompromisu.

"Ne može biti maksimalističkih zahtjeva. Politika je vještina kompromisa, a ne maksimalizma", rekao je Vigemark za "Dnevni avaz" i dodao da će EU i cijela međunarodna zajednica nastaviti pomagati, ali neće nametati rješenja.

Konstatujući da politički lideri razgovaraju o ovom pitanju, specijalni predstavnik EU ocijenio je da ne vidi dovoljno želje da se dogovor postigne.

On upozorava i da nijedno pitanje, uključujući i reformu Izbornog zakona, ne smije biti razlog ili izgovor za zaustavljanje ili blokiranje evropskih reformi BiH.

Govoreći o Strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan Vigemark je rekao da će ona BiH donijeti dodatnu finansijsku pomoć, te dovesti u BiH nove eksperte koji će pomagati u sprovođenju reformi.

"Prvi put imamo stav da EU govori da je Balkan istinski prioritet. A na vama je da ostvarite konkretne rezultate. Siguran sam da ćemo mi povećati iznos sredstava za Balkan. Koliko je to, ne znam. To još nije riješeno, Evropska komisija tek treba početi postupak o tome", rekao je Vigemark.

Ističući da EU neće nametati rješenja BiH, ali da će tražiti dostizanje određenih standarda, Vigemark je izrazio očekivanje da će BiH do kraja februara, kao što je i najavljeno, dostaviti odgovore na Upitnike Evorpske komisije.

"A onda će institucije Evropske komisije pregledati sve i obično bude dodatnih pitanja. To niko nije izbjegao, pa ne očekujem da i kod vas bude drugačije", dodao je Vigemark.

Navodeći da za EU od početka nije posebno bitno koliko kojih konstitutivnih naroda živi u BiH, on je konstatovao da je u BiH to bilo jedno od najkontroverznijih pitanja iz Upitnika.

Izvor: Srna

KOMENTARI15
POŠALJITE PORUKU

Pixy

12.02.2018 14:16

Ko će nametati ako nećete vi? Ko će to progurati ako ne domaći plaćenici? Zakon o akcizama...last sample.

Vas zadatak je da namecete rjesenja, i to radite. Domaca stoka da se mogla dogovoriti, nr bi usla u rat. Zasto Incko prima toliku platu u “suverenoj” drzavi BiH.

Ma daj ....ne palamudi

12.02.2018 15:12

Ma vi ste gospodine to pitanje davno resili sta imate da nametnete kad se zna da je vec nametnuto nek se covic sa svojih par stotina hrvata trlja po stomaku.

Realno

12.02.2018 15:15

Nece se mjesati zato sto je princip demokratije da svako moze biti biran a ovdje Covic zeli samo sebe birati.

Re

12.02.2018 20:35

koruptator

12.02.2018 15:07

Nece politicari oba entiteta. Jer nije njima u interesu da bude BiH u EU. Ovako mogu raditi sta i kako hoce, naravno sve u njihov interes kao i dzep.

Jest suverena.nista smjesnije nissm cuo.Naj vece xlo na sviijetu se zove bosna.uzslud se trudite stvorit po vasoj mjeri al vam neuspijeva.

re

12.02.2018 15:47

@Re zar postoji ista smješnije od tvog nerazvijenog organa za razmisljanje hahahaha

Lažno Ime

12.02.2018 16:11

U pravu si druze! Jadna je majka koja je rodila takvog idiota i debilčinu!😹😹😹

Re LAŽNO IME

12.02.2018 16:50

Pgotovo ona ciji tokmaci vjeruju u neku nakaradnu beiha.Niste mogli ratom a sad necete pogotovo na ovaj nacin..Uzivaj te u toru.

re re lazno ime

12.02.2018 17:47

Pogotovo tvoje razmisljalje o postojanju neke nezavisne beiha.bas si naivan ko seoska kurva.

re lazno ime

12.02.2018 17:49

Dragi

12.02.2018 15:15

Šta ćemo sad dragi Muslimani?

Na pivu.

Zvornik

12.02.2018 15:53

Viking

12.02.2018 15:59

Nameces , nameces i te kako , pritiskao si domace placenike citavu proslu godinu da usvoje povecanje cijena goriva , namjrno ne spominjem akcize , tu praksu si donio iz Svedske demokratske zemlje , a ovde demokratija na silu !

MILAN

12.02.2018 17:37

Sta tebe briga za izborni zakon ili bilo sta drugo gde nema love!Bio si se razleteo oko zakona o akcizama i pomogao vlasti oba entiteta da uzimaju novac od naroda za pedizbornu kampanju,kroz punjenje budžeta od tih novaca!A,ti se omrsio preke MMF za svoj džep!Nemam reci za takvu sortu ljudi koja vršlja kroz BiH i radi za sebe kroz ljude u vlasti.Dobro i njemu,dobro i njima.!Ali,daleko im kuca od takvog dobra, gde napaceni narod jos moze da sve njihove grehe nosi na svojim posrnulim leđima.Ali eto moze,izalanici tog istog naroda sve to lepo,zarad stranackih interesa,donose takve pogubne zakone!Sta njih briga za bilo koga,oni su krojaci nasih sudbina,hteli mi to da priznamo ili ne!Srecno nam bilo!

In

12.02.2018 17:39

A kolaci daj im kolace uspeh siguran kao i sa akcizama. kakvi medjunarodni eksperti da nam pomazu samo beru dobre plate a uspeh nikakav kao i tvoj . Da nam zelite dobri prvo bi bih sud uredili da sudi po zakonu onda bi bilo manje kriminala i korupcije a nametnuli bi i izborni zakon gde bi pored ostalog uvrstili i vracanje mandata strankama ako se napusta stranka mozete vi to al necete ovo stanje bezakonja kriminala korupcije i papaka odgovara i vama punite svoje dzepove lopovi. Tesko kuci gde komsiluk ureduje stanje nikad srece i dogovora.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.