Priređena svečana večera u Zagrebu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priredila je večeras u svojoj službenoj rezidenciji na Pantovčaku svečanu večeru za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posete šefa srpske države.

  • Vijesti
  • Srbija


Ona je, u obraćanju zvanicama, rekla da je čula da je i u Srbiji najbitnije biti dobar domaćin.

"Isti je slučaj i kod nas. Moja majka se uvek trudila da gosti koji dolaze kod nas ne odu posle na roštilj", našalila se predsednica Grabar Kitarović.

Istakla je da je poseta predsednika Vučića značajna."Na mojim rukavima je danas pisalo 'hrabrost'. Nadam se da će sledeći put pisati 'mudrost'", naglasila je Grabar Kitarović i dodala da je fan motivacionih poruka.

 Ona se Vučiću i delegaciji izvinila ako su doživeli neku neprijatnost, te dodala da se radi o manjini, a da većina Hrvata želi razgovore i dogovor.Predsednik Vučić je uzvraćajući ocenio da je gostoprimstvo, koje mu je ukazano u Zagrebu na visokom nivou i pozvao Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju garantujući joj da će se uveriti u srpsko gostoprimstvo.

Još jednom je ponovio da ne mari za proteste koji su održani tokom dana u Zagrebu.Izrazio je zadovoljstvo što u srpskim medijima nije bilo negativnog na račun Hrvata povodom ove posete. 

Vučić se našalio da je nazvao ministra Aleksandra Vulina i poručio mu da i za njega važi 100 dana ćutanja na teme iz prošlosti.Vučić je kazao da se se nada boljim odnosima Hrvatske i Srbije.

Dodao je da je posebno zadovoljstvo što se danas na Poslovnom forumu okupio veliki broj privrednika iz Srbije.

Na svečanu večeru pozvani su i brojni srpski i hrvatski privrednici, predstavnici javnog i kulturnog života, kao i verski velikodostojnici.Među zvanicama bio je i srpski glumac Miki Manojlović. 

Vučić sutra nastavlja posetu Hrvatskoj obilaskom mesta Vrginmost, u kojem živi srpsko stanovništvo i učešćem na skupštini Srpskog narodnog vijeća.Na večeri je za predjelo poslužena šunka, kulen, prštuta i ren, sir s kiselom pavlakom, pileća džigerica i šampinjoni sa žara.

Zagorska supa, zatim pečeni zec i pečena ćurka uz dodatke, kao i njoki, domaći mlinci, kao glavno jelo uz koje će "ići" i nekoliko salata. Zapečeni štrukli, savijača od jabuka, kao i savijača od višanja sa umakom od vanile su desert, a poslužena je i kafa ili čaj. 

Pored domaćih aperitiva gosti iz Beograda mogu da probaju i belo vino šardone, crno vino - dingač i šampanjac senator. 

Kako piše 24sata.hr večeri ne prisustvuje premijer Andrej Plenković. On je bio pozvan, ali se izvinio zbog drugih obaveza. Večeri su prisustvovale dve potpredsednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić.

(Kurir.rs)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

TrazimoRjesenjeNeKrivce

13.02.2018 02:40

Bravo, korak u pravom smjeru, pomirenje i razumijevanje je rjesenje. Bilo bih dobro da je i premijer on the same page.

tako treba

13.02.2018 07:35

Sve desetke za sve.

Plenkovicevo odsustvo nije bez razloga. Razlog izmedju redova je vjerovatno nezelim da jedem u takvom društvu.

Lažno Ime

13.02.2018 09:05

Druga fotografija odozgo

13.02.2018 08:11

U krupnom planu Zmaj od Sipova - kontemplira.

Mislio sam da je ovaj plenković malo emancopovaniji,on je u stvari pravi stašau.

Arm

13.02.2018 11:45

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.