Nova metoda rada Brisela za BiH

Kada počne provođenje Strategije Evropske komisije (EK) za uključenje zapadnog Balkana u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina biće suočena s novom metodom rada Brisela. Ona će biti puna sasvim direktnih i vrlo često neugodnih poruka. Jezik tih poruka biće razumljiv i običnim građanima.
Očekuje to prvi čovjek Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Gerald Knaus, koji je razgovarao za "Dnevni avaz" prije sastanka koji je u Parizu imao s ministrom inostranih poslova Francuske Jeanom-Yvesom Le Drianom.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Zanimljivo je kako se Francuska sve više pozicionira kao centralni akter evropske politike", rekao je kratko Knaus uoči sastanka, na kojem se govorilo upravo o Strategiji EK, a BiH bila jedna od važnijih tema razgovora.

Knaus ističe da je EK zainteresovana za „transparentnije procjene eksperata, koji neće biti samo iz Brisela nego će ih slati i pojedinačne države članice EU, kako bi analizirali rad institucija zaduženih za provođenje zakona".

"Mnogo se govori o iskustvima iz izvještaja Reinharda Priebea o situaciji u Makedoniji iz 2015. i 2017. U njima je vrlo konkretno i jasno analizirano stanje vladavine zakona u to vrijeme. Sve je to objavljeno, izvještaji su bili detaljni, konkretni, sasvim razumljivi bilo kome i Evropska komisija u tom načinu rada vidi sve više model kako će tretirati balkanske države", kaže Knaus za "Avaz".

On navodi da bi se mogli raditi, naprimjer, izvještaji o tome kako državni parlamenti kontroliraju rad obavještajnih službi, kako rade sud, regulatorne institucije...

"Takvi izvještaji balkanskim bi državama pomogli, jer bi dali jasan plan reformi, a Evropska komisija dobila bi na kredibilitetu, ako bi se reforme provodile. Dakle, oštri, detaljni, direktni, jasni izvještaji, uz provođenje detaljnih provjera, svima bi bili od koristi, posebno onima koji zaostaju u provođenju evropskih reformi i imaju problem s kredibilitetom", ističe sagovornik "Avaza".

Prvi čovjek ESI-ja navodi i da bi u takvoj situaciji BiH imala dobru startnu priliku za poboljšanje svoje pozicije. Jedan od argumenata mu je i to što je vlast koncipirana tako da jedan čovjek ne može ostvariti potpunu kontrolu nad državom.

Ističe da Pribeova metodologija ima sve više i više podrške kako u samoj komisiji tako i u državama EU koje žele priključenje Balkana.

"BiH bi zaista mogla biti pozitivno iznenađenje. Potrebno vam je da imate ovakve izvještaje, te jako civilno društvo, medije, ali i opoziciju, koji bi radili svoj posao - objašnjava on.

(Dnevni avaz)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

pedagog

13.02.2018 09:58

Sada imamo interaktivni rad i radionice demokratije.

CITAT: "Ona će biti puna sasvim direktnih i vrlo često neugodnih poruka. Jezik tih poruka biće razumljiv i običnim građanima." Kojim građanima? Mi to ni nemamo. Mi imamo samo tri zaraćena plemena, a eto, Dodik je rekao kako je on protiv pomirenja, a ni Bakir mi ne djeluje kao neki Ghandi, pa tako da, držimo se Bajinih pušaka. Misli on na nas i neće dati da budemo goloruki. S druge strane, moram li baš trošiti riječi oko zelenih beretki i sličnih?

Proleter

13.02.2018 10:56

Sta god i kako god bude ali ne odustajte od "evropskog puta" razvoja, saradnje i uvazavanja vlastitih i partnerovih potreba!

EU-rat

13.02.2018 13:05

Ante

13.02.2018 12:47

Boli njih neka stvar za nama uvijek smo mi bili pokusni kunici za potkusurivanje kada smo glupi

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.