Oštetili budžet za 4,7 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u 2017. godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet RS u iznosu od 4,7 miliona maraka.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Kako saznaje portal swot.ba izvještaji su u tom periodu podneseni, prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i nepravilnog izdvajanja sredstava, zloupotreba ovlaštenja u privredi, te oštećenja ili povlašćivanja povjerilaca.

Naime, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima od početka godine, njih 15, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u tih 15 preduzeća utajila poreze i doprinose i podnijela lažnu poresku prijavu u ukupnom iznosu od 1.109.278 maraka štete za budžet RS.

Pored toga, u 2017. godini Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i pet izvještaja zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, i to na način da su odgovorna lica u tim preduzećima s cilјem zaobilaženja poslovanja preko blokiranih redovnih računa preduzeća u bankama odobravali izdvajanje sredstava preduzeća u druge svrhe, kao što su isplate obaveza iz blagajne preduzeća u gotovini.

Kako je rečeno u PU RS, tako su zabilјeženi i slučajevi registracije drugog preduzeća na istoj adresi i sa istom djelatnošću, koje je vršilo direktnu predaju gotovog novca blokiranom preduzeću, bez prenosa sredstava preko računa ta dva preduzeća, i bez polaganja tog gotovog novca na žiro račun kod banaka, već su isplaćivane plate, potraživanja i drugi troškovi.

Na taj način su nepravilnim usmjeravanjem sredstava putem gotovinskog plaćanja svojih obaveza direktno prouzrokovali nesposobnost preduzeća da pravovremeno plaćaju dospjele poreske obaveze naložene rješenjima Poreske uprave RS, ali i obaveze prijavlјene od strane poreskog obveznika.

Dakle, izdavanjem sredstava preduzeća u druge svrhe, a ne za plaćanje dospjelih poreskih obaveza, direktno su uskratili sredstva koja predstavlјaju javni prihod, čime su oštetili budžet RS. Ukupna pričinjena šteta po budžet RS samo po osnovu ovog krivičnog djela iznosi 2,9 miliona maraka.

Takođe, u 2017. godini, tri izvještaja tužilaštvima su podnijeta i zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 407.080 KM. Isto tako, nadležnim tužilaštvima su podnijeta i tri izvještaja zbog osnova sumnje da su odgovorna lica tri preduzeća počinila krivično djelo oštećenja ili povlašćivanja povjerilaca, čime je po budžet RS pričinjena ukupna šteta u iznosu od 229.868 maraka.

Ovi podaci pokazuju da je i u 2017. godini nastavlјen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa cilјem razotkrivanja krivičnih djela. S tim u vezi, naglašavamo da će inspektori Poreske uprave RS i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.

(SWOT)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Penzioner

13.02.2018 13:26

Pod hitno poreska da podnese ostavku ili ce biti smjenjeni

Samo ukinuti poresku staviti upravu BiH ima da sve bude ko lampa. Tuzilastvo i SIPA bi to resila. Lopovi u zatvor.

Re

13.02.2018 15:10

Gde ste ,sta radite ;jedini ste na zemaljskoj obli, koji odobravate te nezakonite radnje predlazemo vam da se raspustite ,nikakve koristi narod nema od vas "samo dzaba kruh jedete ,a i narod obezhrabrujete.

Sipa,

13.02.2018 16:04

Alo Alo

13.02.2018 13:43

Rade li ista namjesteni tj namjestenici u Poreskoj upravi RS,? Kako im uporno promicu ovakve stvari? Toliko zaposlenih kafenise na telefonima,a izvjestaji im katastrofa ( kad se dotaknu posla)...Rastjerati to sve!

Ne dozvoljavaju da se vidi ko i koliko duguje za porez, a javna ustanova i naše pare???

Enough

13.02.2018 15:27

trivoBL

13.02.2018 13:47

U naselju Sunca u BL zatvaraju malu trgovinsku radnju zato što poreskom inspektoru prodavačica za kupljene orbit žvake nije dala račun. Vlasnik je svako jutro snabdijevao radnju raspalim pasatom (onim kockastim, starim 20 i kusur godina) . Kiriju plaćaju za prostor jedva da i preživljavaju. Blokorali su radnju na 15 dana i sve u njoj od onog sirotinjskog povrća i voća je propalo. Nedugo nakon toga je čovjek umro. Taj isti inspektor je pokušao da reketira moju koleginicu (računovođu), kaže iz očiju mu se vidi da traži pare. Proziva je telefonom, traži da idu piti kafu. Kaže šta ste ovo radili, znate li vi kolika je kazna za ovo, zovi gazdu. Odugovlači sa izdavanjem Rješenja nadajući se da će koverta sjevnuti. Uslijedila je kazna 10 000 KM iz jednostavnog hira sto nije počašćen. Strana su firma i vlasnici su se samo nasmijali (u smislu samo neka kašnjavaju, pare dobiti nece).

Poreska

13.02.2018 16:07

To je samo za jednu godinu.... Alo ljudi..

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.