Zemalje sa najboljim sistemom zdravstvene zaštite na svijetu

Londonski Institut Legatum objavio je godišnju listu najprosperitetnijih zemalja na svetu. Indeks prosperitetnosti određivao se na osnovu 104 varijable, poput tradicionalnih vrednosti, ekonomije, stope zaposlenosti. . . Jedan od najvažnijih kriterijuma bio je i zdravstvena nega u svakoj od zemalja, pa je na osnovu toga izvučena posebna lista. Pogledajte listu zemalja koje imaju najbolji sistem zdravstvene zaštite.

  • Magazin
  • Zdravlje


19. Velika Britanija – Britanski Nacionalni zdravstveni sistem je možda jedan od najsjajnijih dijamanata na kraljevskoj kruni. Uprkos tome što je NHS u stalnom sukobu sa politikom, Britanci i dalje imaju besplatno zdravstveno osiguranje za sve svoje građane.

18. Francuska – prosečan životni vek Francuza je 83 godine. Nije samo do vina i kvalitetnog sira, ima nešto i u zdravstvu.

17. Novi Zeland – jedna od fizički najaktivnijih zemalja na svetu, a prosečan životni vek je 81 godina.

16. Španija – zemlja sa najvećim brojem lekara po glavi stanovnika, čak četiri lekara „pokriva“ hiljadu ljudi.

15. Južna Koreja – besplatno zdravstveno osiguranje koristi 97 odsto populacije.

14. Finska – zemlja koja ima najviše poverenja u svoje zdravstvo.

13. Katar – najbolji zdravstveni standardi na Bliskom istoku.

12. Nemačka – uprkos ljubavi prema pivu i kobasicama Nemci su jedni od najzdravijih ljudi u Evropi. Prosečan životni vek im je 81 godina.

11. Belgija – obavezno zdravstveno osiguranje za sve njene građane.

10. Australja – lepo vreme osiguralo je Australiji status jedne od najzdravijih nacija na planeti. Prosečan životni vek je skoro 83 godine, što je stavlja na 4. mesto na listi najdugovečnijih zemalja.

9. Hongkong – 11 privatnih i 42 javne bolnice koje služe populaciju od „samo“ 7,2 miliona ljudi.

8. Holandija – tri godine zaredom Holandija je prva na listi najboljih zdravstvenih sistema u Evropi.

7. Norveška – zdravstveno osiguranje je besplatno za decu ispod 16 godina, ali odrasli plaćaju. Ovo je država koja najviše novca ulaže u sistem zdravstvene zaštite na celom svetu.

6. Švedska – muškarci u Švedskoj zauzimaju 4. mesto najdugovečnijih pripadnika jačeg pola na listi svetskih nacija sa prosečnim životnim vekom od 80 godina.

5. Austrija – zdravstveno osiguranje košta 25 evra mesečno.

4. Japan – stanovnici ove zemlje imaju najduži životni vek na planeti, skoro 84 godine. Nažalost, to je izazvalo demografske promene u zemlji jer nacija naglo stari.

3. Švajcarska – bogata, prelepa i neverovatno zdrava! Sve što se traži od jedne države. Zdravstveno osiguranje je univerzalno, a svi građani imaju mogućnost doplate za određene vrste usluga.

2. Singapur – ako je prosečan životni vek 83 godine, onda to dovoljno govori o zdravstvu u ovoj zemlji.

1. Luksemburg – ušuškana između Belgije, Francuske i Nemačke, bogata državica se našla na prvom mestu najboljih zdravstvenih sistema u svetu sa prosečnim životnim vekom od 82 godine.

B 92
foto:internet
 

 

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Miitar

17.02.2018 15:58

Nije istina naj bolje zdravstvo imaju kubanci,potom sjeverna koreja.nikako zapadne zemlje.

Drasko

19.02.2018 17:23

Gdje smo mi? Kakav Republika Srpska?

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.