Gavez ublažava reumu i "pegla" bore

Gavez je retko lekovita biljka. U narodnoj medicini se koristi posle preloma kostiju, za ublažavanje reumatskih bolova, protiv akni, gastritisa, kašlja i kao insekticid.

  • Magazin
  • Zdravlje


GAVEZ je retko lekovita biljka, koja ima više namena u lečenju s podjednakom efikasnošću. U narodnoj medicini se koristi posle preloma kostiju, za ublažavanje reumatskih bolova, protiv akni, gastritisa, kašlja i kao insekticid.

Delotvoran je i u slučaju gihta. Kada se primenjuje spolja, može da se koristi u vidu obloga, masti i gela. Primenjuje se i kao tinktura i čaj. Najviše je u upotrebi koren biljke, ali koriste se i listovi.

Tinktura gaveza povoljno deluje na sve tipove neuralgičnih bolova, a najefikasnija je kod bolova lica. Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica. Zagovornici ovog leka tvrde da ostarelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, posle duže primene gavez vraća u normalno stanje. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je delotvorna ukoliko se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili, još bolje, s tinkturom od kantariona.

Koren gaveza, osim u slučaju kostobolje i navedenih tegoba, delotvoran je i kod upale želuca, bolesti bubrega i menstrualnih problema. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhitisa, upale pluća i sukrvičavog kašlja. Sušeni koren može da se izgnječi ili izdrobi i pomeša s mlakom vodom. Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na obolelo mesto. Ispiranje usta čajem od korena gaveza, koji je pomešan sa kamilicom, deluje delotvorno kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog apcesa.

Postoji i gel od gaveza. Reč je o preparatu koji sadrži ekstrakt korena gaveza, a koji poboljšava zarastanje rana i regeneraciju tkiva.

TINKTURA

STO grama korena gaveza staviti u 700 ml jake rakije ili alkohola, u plastičnu flašu. Mešavinu položiti vodoravno, da "odleži" na tamnom mestu 14 dana. Promućkati je svakog trećeg dana. Nakon 14 dana, procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mestu. Ovom tinkturom mazati obolelo mesto tri puta dnevno.

Napomena: čist alkohol umesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez s rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma lepljiva.

Novosti
foto:internet

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Нови Јорк

15.02.2018 14:05

Знате ли латинско име за ову биљку? Неки од нас ...никад чули

Gavez = (lat.: Symphytum officinale)

Ug

17.02.2018 08:53

gavez

18.02.2018 03:25

Treba kada i munira i bakira da nasade stoje moguce vise gaveza jerceim trebati sada za izbore kada budu dizale one mrtvace iz potocara nece lako ustati da izidu na izbore u bosni iz laznih grobnica stoje napravljen najveca laz dvadesetog vijeka zvana srebrenica

Ti si l..djak bar imaj postovanje prema mrtvima ma ciji su oni pripadaju mirnom svijetu

mikii

20.02.2018 21:13

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.