Obilježen Dan borca Srpske

U manastiru Dobrun kod Višegrada danas je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 214 godina od Prvog srpskog ustanka.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Iguman manastira Dobrun Kalistrat, uz sasluženje bratstva manastira Dobrun služio je parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i srpskim ustanicima vožda Karađorđa Petrović.

Organizatori obilježavanja Dana Boraca VRS i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija RS i Odbor Vlade Rs za njegovanje tradicije oslobodilačćkih ratova.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je uvjeren da je ova generacija Srba, što govori i istorijsko djelo koje su stvarili, dostojna svojih predaka iz 1804. godine koji su počeli borbu za konačno oslobođenje Srba na ovim prostorima i stvaranja svoje Srpske Republike, koja je uvijek i jedino bila garancija slobode i nezavisnosti.

Pomoćnik ministra boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ovo jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji. “Prvi srpski ustanak početak je organizovane borbe srpskog naroda protiv vjekovnog ropstva pod turcima, početak formiranja moderne srpske države i kulturnog preporoda”, istakao je Milunović.

Obilježavanje Dana borca i Prvog srpskog ustanka nastavljeno je u Višegradu gdje su na Trgu palih boraca položeni vijenci za nastradale borce u Odbrambeno-otadžinskom ratu.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.(BN/Agencije)

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

No Com.

14.02.2018 18:57

No comentar.Ludi ljudi.Vidite 1804.godina.Umjesto da grade dobrobit i bolji suzivot,oni criminalci ponovo kuhaju.Sad ako se zakuha,nema te ni u grobu.Miri ljde budalo i da se lipo zivi, ne stvaraj mrznju.

Svaka ti je na mjestu, a sto se tice nasi veliki srba ne vidim ni jednog popa , ocito nije bilo para pa ni njih, a kad vidim preletaca Zorana Dzerica zeludac me zaboli, jad jadni kad s Kosarcom seljacicem s Visojevice sela na Nisickoj visoravni opstina Ilijas stoji rame uz rame. Ja na sta mi srbi spadosmo gospode boze sveti.

re No com

14.02.2018 20:01

Sa kim suzivot.Sa vama koji ste nas napali I opet bi da niste fasovali pa vsm je prpa.Samo slavit nrk vide dusmani sta ih opet sleduje ako krenu.

re

14.02.2018 20:03

Ma kakvi borci i trice,SNSD je najbitniji.

Jela

14.02.2018 22:50

A gdje je to preletio naš Đerić, nije valjda u SNSD? Molim za odgovor, baš me zanima

borike

15.02.2018 08:34

Rot

15.02.2018 18:28

Đerić ? Pa on u BG uživa kakvi borci i kurac.On dođe prospe šuplju priču prekrsti se par puta i preko RAČE ode lola u BG.Koje ste Vi budale moj narode.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.