Sumnjiva vladina nabavka radara

BN televizija prva je prošle godine objavila da MUP ulazi u javno privatno partnerstvo u projektu nabavke radara i da će novac od prikupljenih kazni biti dijeljen sa privatnim kompanijama. Posljednjih dana, nakon što su objavljena imena firmi koje su pobijedile na tenderu pojavile su se informacije da su te firme osnovane neposredno prije raspisivanja tendera.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Minisatar unutrašnjih poslova Dragan Lukač demantuje da ima bilo kakve veze sa privatnim partnerima MUP-a. Tvrdi da je apsolutno sve uradjeno po zakonu a da će sve uskoro da provjeri i revizija.

Firme koje ulaze kao privatni partneri u posao sa Ministarstvom unutrašnjih poslova osnovane su mjesec odnosno dva i po, prije nego što je raspisan tender za odabir privatnog partnera u poslu oko radara.

Tender je raspisan 6 juna prošle godine.

Vijednost ovog posla je 12,5 miliona maraka. BN televizija je u julu prošle godine objavila da novac u projekat ulažu privatni partneri a da se dobit od kazni dijeli u omjeru pola pola.

Studijom ekonomske opravdanosti projekta procijenjeno je da će radari godišnje da zarade oko 21 milion maraka.

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine tražio je da Vlada odustane od projekta ali je to odbijeno početkom ove godine.

Ministar finansija Zoran Tegeltija nedavno je branio odluku da se ide u javno privatno partnerstvo pod izgovorom da je to prihvatljivije za Srpsku.

Izvori BN-a ranije su tvrdili da su u posao uključeni pojedinci iz Vlade.

Ministar Lukač demantuje da on ima veze sa ljudima koji stoje iza privatnih partnera u tom projektu.

Protiv ulaska privatnika u projekat kontrole puteva u Srpskoj su i pojedini SNSD-ovi članovi Odbora za bezbjednost ali i poslanici.

"Ministar unutrašnjih poslova pozvao je vozače u Srpskoj da poštuju propise i ograničenja brzine jer u tom slučaju finansijsku korist neće imati ni država ni privatni partner jer jednostavno neće biti kazni. Stvar je vrlo jednostavna",rekao je Lukač.BN televizija

 

 

 

 

 

 

KOMENTARI17
POŠALJITE PORUKU

kako ide dalje?

14.02.2018 19:47

Nisam ja, ne znam ja nista. Vuk pojeo magarca pa ostale njegove usi. Jesul usi dovoljan dokaz kriminala?

Ministri kriminalci. Tacka. Pa sta?

sudija

14.02.2018 21:35

DOBIT SE DIJELI POLA-POLA, A KAD SE ZNA DA JE NAPLATIVOST OKO 50% STA CE MUP I RS DOBITI. GARANTUJEM DA CE PRIVATNA FIRMA NAPRAVITI UGOVOR DA NJOJ PRIPADA 50% IZRECENIH, A NE NAPLACENIH KAZNI. ZAPAMTITE OVAJ KOMENTAR PA SE CUJEMO KAD PADNE TUZBA PRIVATNE FIRME PROTIV MUP-a.

Gora Stvar

15.02.2018 07:22

GRUJO

14.02.2018 19:53

STA JE NARODE.......STA STE PODIGLI BUKU......PA ZAR NEVIDITE DA JE UCESTVOVAO ISTI COVJEK KOJI JE SUVLASNIK PENZIONERSKOG KREDITNOG FONDA...KLAN MRKONJIC......PLJACKAJU JADNE PENZIONERE KOJI SU PRINUDJENI DA PODIZU KREDITE.......PA NIKOM NISTA...A SVE UZ BLAGOSLOV VLADE.....KAZE MINISTAR LUKAC,VLADA NIJE IMALA SREDSTAVA ZA RADARE.....PA ETO SJETILI SE PAMETNI MINISTRI DA UDJU U PRIVATNI ARANZMAN.....PA STA TO FALI,KAZE MINISTAR LUKAC AKO VOYACI BUDU VOZILI OPREZNO NECE BITI KAZNI TE CE PARTNER DA PROPADNE.....KOJE LICEMJERSTVO.....A SAMO PAR DANA USVOJISE KREDITNA ZADUZENJA ZA PUTEVE JER JE TROSAK NASTAO RADI POPLAVA,NEPREDVIDJENIH OKOLNOSTI..NASIH GLUPOSTI....STA JE NARODE.

Evo posla za tuzilastvo

14.02.2018 20:01

Evo posla za tuzilastvo BiH i SIPU pod uslovom da to hoce da urade obzirom da se radi o medjunarodnom poslu.Naravno od tuzilastva RS ne treba nista ocekivati.

Igor

14.02.2018 20:02

Nije mi jasno sto uopste obradjujete ovu temu kad ce oni odraditi ono sto su naumli. Samo narodu dizete pritisak. Evo ako su svi u ovoj drzavi glupi ja cu vam reci kako ce se nabavit pare pa nece biti potrebe za nikakvo javno privatno partnerstvo ... znaci .,, Odgodite projekat za godinu dana i pisite nam svima kazne. Ono sve sto zaradite kupite radare, pa opet sa tim radarima sledece godine naplacujte kazne i opet kupite radare i za cca 3 godine imate svoje radare i drzavi ide godisnje 20milona. Al ne vi ste odluclili da strpate sebi i nekim tamo novac u dzepove. Zato i vi novinari cuti te i nek nam bude kad smo konji ...

Javno

14.02.2018 20:30

Što ne nadju partnera za autoput. na radarima se ulozeno vraca za sedam mjeseci. pljacka.

crni gruja

14.02.2018 20:32

Ovo je pljacka , radari ce "zaraditi" 21 milion godisnje - privatnom "partneru" vise od deset miliona , KO SE KRIJE IZA PRIVATNOG "PARTNERA"- ?

Ja sam krijem,al pusti to sad,gledaj ti svoja posla !

Tisu samo

14.02.2018 21:42

Mile Lozac

14.02.2018 20:33

Dajte ljudi dosta vise sa tim radarima,nego da pitam, ima li slucajno da neko prodaje polovan kazan za rakiju.

Bravo kralju, svi kao nesta pametujemo. Hajde da se vratimo svakodnevici. Pa na cijelom Balkanu je "sve" sumnjivo.

Nikola

14.02.2018 20:47

Ma pustite budale misle narod se lozi na reciklazu pred izbore.

Re

14.02.2018 21:42

Sve ko fol neke afere a nigdje ni jedan osudjen.

Re

14.02.2018 21:43

G 6

14.02.2018 20:42

SVI VOZIMO PO PROPISIMA I CIJELI PROJEKAT PROPADA..

Vanja

14.02.2018 20:44

Pa pitajte tzv.konzultanta Zorana Pavlovica kada je on progurao u MUP svog covjeka za radare i namjestio da izgleda da se isplati.

Ma jok sumnjiva

14.02.2018 21:15

Oni ne jebu zivu silu,tu je čist kriminal i to onaj najbezobrazniji,čak nema prostora za sumnju.Za svaki tender imaju propisana pravila,firma mora imati promet,rejting,istoriju neku a ne tek otvorene pa posao 12,5 milijoncica i još ministar policije.

RAMER

15.02.2018 10:08

Bolje da su podigli kredit i kupili radare koji bi bili u vlasništvu MUP-a, gdje bi naplata novčanih kazni bila 100% u korist računa javnih prihoda i budžeta RS, a ne ovako da polovinu uzima neki Kačavenda iz Njemačke ili neki izmišljeni turčin, rus i možda čak i neko iz kriminalnog miljea... Ali hvala Bogu, narod se ništa nikada i nepita😶

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.