Najnovija lista firmi iz regije

Najvrednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a najveći profit ostvarile su firme iz Srbije, dok je "BH Telecom" najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini, pokazuje najnovija lista najvećih regionalnih kompanija Seenews Top 100 2017.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"BH Telecom" je na ovogodišnjoj listi zabilježio pad za četiri mjesta, potonuvši na 21. poziciju najvrednijih kompanija u regiji. Makedonski telekom pao je za pet mjesta i zauzeo 28. mjesto na ovogodišnjoj listi, piše AJB.

Hrvatska kompanija INA - industrija nafte naj-vrednija je kompanija u regiji već drugu godinu zaredom i vrijedna je 3,837 milijardi evra.

Na drugom mjestu nalazi se rumunski "OMV Petrom SA", vrijedan 3,2 milijarde evra.

Zagrebačka banka na ovogodišnjoj listi napredovala je pet mjesta i zauzela treću poziciju među 100 najuspješnijih firmi u jugoistočnoj Evropi.

Među prvih 10 kompanija iz regije nalazi se slovenački farmaceutski gigant "Krka" d.d., koja je vrijedna 1,7 milijardi evra.

Najvrednija kompanija u Srbiji je Naftna indus-trija Srbije, koja zauzima 12. mjesto, dok je Crnogorska komercijalna banka na 13. poziciji ovogodišnje liste.

Bugarska farmaceutska firma "Sopharma AD" nalazi se na 46. mjestu Top 100 SEE.

Izvještaj koji izlazi već desetu godinu pokazuje da najvrednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a da najveći profit ostvaruju firme iz Srbije.

Albanija i Moldavija nemaju predstavnike među najboljih 100 kompanija.

(Nezavisne)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

blbl

19.02.2018 09:08

Da ovaj nas zekan nije prodao nas telekom i da su funkcionisala zajedno na nivou drzave imali bi zlatnu koku vecno. Ovako nemamo nista sto imalo vredi. Propast.

Ali zato imamo Novomatic Admiral i njegove ćerke firme NOVO RS doo i RSA Gaming doo preko kojih se peru pare,a iza njih i pranja novca stoji Milorad Dodik lično.

Imamo Novomatic Admiral

19.02.2018 11:19

BH telekom 21 u regionu. To nije tacno pitajte Cvijanovicku. Lazu zavadjaju narod BH telekom dize krediti vise nego zeljeznice RS u dugovima su nesmiju u javnost izaci duguju radnicima hahahahahaha ja sam uposlenik BH telekoma Sarajevski srbin a platu nesmijem ni napisati i za ponudu Dojcetelekoma nebih pogledao

Re

19.02.2018 16:23

Direkt

19.02.2018 15:42

Trka monopolista.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.