Izjava Edija Rame kontraproduktivna

Evropska unija povodom 'ideje' albanskog premijera Edija Rame o 'zajedničkom predsedniku Albanije i Kosova' kaže da su izjave koje su mogu tumačiti kao političko miješanje u susjedne zemje' kontraproduktivne, kako u izgradnji dobrosusjedskih odnosa, tako i napretku na putu EU integracija zemlja regiona.

  • Vijesti
  • Svijet


"Izjave koje se mogu tumačiti kao političko miješanje u susjedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Umjesto toga EU očekuje od cijelog regiona da nastavi sa izgradnjom konstruktivnih i kooperativnih odnosa i da pojačaju sopstvene reformske procese u cilju napretka na putu EU integracija", izjavila je portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

Odgovarajući na konstataciju pojednih medija u Briselu da ideje poput Ramine "vrlo liče na projekat Velike Albanije" i vode ka "mijenajnu granica na Balkanu" u Evropskoj komisiji ponavljaju da će EU nastaviti da podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

"Evropski savjet je naglasio nedvosmislenu podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona. Nastavićemo da bilateralno radimo sa zemljama na njihovom EU putu i u cilju bolje saradnje i odnosa u regionu", poručila je Rej.

Albanski premijer Edi Rama je povodom obilježavanja desete godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Koosva izjavio da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku" i naveo ideju o postojanju "jednog predsjednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbjednosne politike".

(Tanjug)

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Gorki

19.02.2018 15:20

Kad ovakve izjave Covjek cuje, prosto pozelis da se pretvoris u Bure Baruta i sve u Vazduh da digne. Ja mislim da ni jedna Drzava na Svijetu nije toliko prisiljena bila, da mora svoje Teritorije drugim Nacijama prpustati, kao sto je to Srbija cinila i cini jos uvjek. U svim dosadasnjim Ratovima, Srbski Narod je izasao kao Pobjednik i bio na strani borbe za Pravdu, dabi u miru za okruglim Stolom mnogo izgubio, nemogu a da se ne upitam, dali su nasi Politicari uopste svjesni toga sto cine, ili im je stalo do toga, dalice USA ili EU da kaze dobar Politicki Vodja. Dajte jednom opametitese, prozrite namjeru tih laznih dobro naklonih Svjetskih Politicara, inace cemo ostati i bez Zemlje, a bez Naroda od toga i sada nismo daleko.

Ako smo u ratu bili na strani pobednika,zasto u miru bezimo od pobednicke strane?Mi vidimo samo probem u drugom,nikada u nama,ili smo slep narod ili smo kaznjeni od Boga za neke grehove koje neko cini u nase ime.

re Gorki

19.02.2018 15:59

A kako ti ne smeta sto ce tvoje dijete sutra uciti isto kao i ono u BG, iako jedno s drugim nista zajednicko nemaju. To onda nije mijesanje ili kako? Kako se samo sjetis kukati kad se o tebi radi, ali kad tvoji isto rade drugima onda je to u redu.

Luu

19.02.2018 16:13

@Gorki,imala je Srbija ponuda,Konfederacija,Savez suvereni drzava,stepenasta fedracija i sve je odbila,zato sto je mislila da ce napravit Veliku Srbiju.Sad ispasta radi promaseni politika.

@Blic news

19.02.2018 16:19

Ti bas si zabrljao sa svojom povijesti Nista nije tako. selam

Re Gorki

19.02.2018 16:26

Tiho

19.02.2018 15:21

Pipkaju dokle mogu, treba odma na pocetku povuci crvenu liniju.

nikolic rade

19.02.2018 16:17

Ova vijest mora da je istinita cim je prenosi Tanjug koga je vlada Srbije ukinula prije 2 godine i prestao je da postoji

milekrade dodik

19.02.2018 16:45

Ediji Rama glumi mene,velikog baju.

Relativizacija

19.02.2018 17:00

Iako se tačno zna ko je i šta rekao i kome eventualno treba opaliti čvoku, jadna i dezorijentisana EU relativizuje stvari i reaguje na najgori mogući način, tipa “EU očekuje, EU ohrabruje, EU podstiče...” Umjesto da jasno kaže šiptarskom provokatiri Rami, da ne može da se poigrava sa suverenitetom Srbije...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.