Vidić: Da smo manje bili povrijeđeni...

Bivši kapiten Mančester junajteda žali što nije mogao da bude bolji mentor dvojici aktuelnih štopera trofejnog kluba.

  • Sport
  • Fudbal


Nemanja Vidić i Rio Ferdinand bili su stubovi odbrane u poslednjoj trofejnoj eri Mančester junajteda, pod vođstvom ser Aleksa Fergusona, a Fil Džons i Kris Smoling angažovani su kao njihovi naslednici, ali nisu ispunili očekivanja.

"Pored sebe nisu imali iskusnijeg igrača, da im pokaže koliko je važno razmišljati tokom igre. Džons ima 24 godine i ako igra sa nekim od 34, taj fudbaler sigurno može da odigra pametnije i da mu da primer svojom zrelošću i iskustvom. Da bi mlad igrač napredovao, neko mora da ga ohrabri i učini da se oseća komforno na terenu", rekao je Vidić na kursu za UEFA Pro licencu, u centru engleske fudbalske asocijacije.

Ferguson je počeo da sprema zamene Vidiću i Ferdinandu početkom ove decenije. Prvo je 2010. došao Smoling iz Fulama, a posle godinu dana je iz Blekburna doveden Džons.

Međutim, Vidić je u decembru 2011. pokidao prednji ukršteni ligament, dok su Ferdinanda u kontinuitetu mučila leđa, pa su dvojica mladih igrača prerano "gurnuta u vatru".

Legendarni srpski štoper naglasio je da nesigurnost proistekla iz počinjenih grešaka može totalno da odnese samopouzdanje mladom igraču.

"Ako izgubiš veru u sebe i počneš da se pitaš da li treba da stojiš ovde, tamo ili tamo, onda je teško igrati. To je odmoglo i njima dvojici".

Vidić je završio karijeru januara 2016, a na Old Trafordu je bio od januara 2006. do leta 2014. Za Junajted je odigrao 300 utakmica i dao 21 gol, osvojivši pet titula prvaka Premijer lige, Ligu šampiona, Svetsko klupsko prventvo i tri engleska Liga kupa.Bilo je po jedno od najboljih štoperskih partnerstava svih vremena. Stena do stene. Neprelazni bedem Mančester Junajteda. Tandem Vidić - Ferdinand! Edvin van der Sar se ponekad ne bi ni oznojio kada biVidić i Ferdinand zaključali sve prilaze golu Junajteda. Navijači Crvenih đavola se tih vremena sećaju sa setom...

Od odlaska dvojice legendarnih štopera, Mančester Junajted ne uspeva da ubode sa njihovim naslednicima. Aleks Ferguson je pripremao Krisa Smolinga i Fila Džonsa kao zamene, ali se ispostavilo da oni nisu taj kalibar. Nisu to kasnije bili ni Džoni Evans, Markos Roho... A taj nivo kvaliteta definitivno nisu ni Murinjova skupo plaćena pojačanja Erik Baji i Viktor Lindelef.

Smoling i Džons već godinama pokušavaju da se izbore i da izađu iz senke slavnih prethodnika. A danas je i sam Vidić priznao da ima grižu savesti što nije mlade naslednike bolji pripremio da zauzmu njegovo iFerdinandovo mesto.

Vidić je prisustvovao trenerskom seminaru za polaganje UEFA Pro licence u Sent Džordž Parku i tom prilikom govorio o naslednicima u Junajtedu. Otkrio je da mu je krivo što zbog njegovih i Ferdinandovihpovreda, Smoling i Džons nisu uspeli da odigraju dovoljno utakmica u tandemu sa nekim od njih dvojice iskusnijih i napreduju.

„Nisu imali sreće i tu pomoć da pored njih bude neki stariji igrač koji će više razmišljati. Nije to samo da imaš starijeg igrača pored sebe. Ako Fil Džons ima 24 godine i igra sa nekim od 34, onda je logično da će taj stariji igrač više razmišljati i koristiti mozak nego 24-godišnjak“, otkrio je Vidić.

Legendarni Srbin kaže da je to uticalo na dalji razvoj Smolingovih i Džonsovih karijera.

„Da bi rasli, potrebno je da budu ohrabreni i da se osećaju komotno u svojoj ulozi. Ako izgubiš taj stav i počneš da se preispituješ 'Da li ja treba da budem ovde?' onda je teško igrati. Čak i kada pogreše, trebalo je da neko bude uz njih i da kaže 'Ok, pogrešio, tek mu je 24 godine. Gde si ti bio da mu pomogneš?' Oni nisu imali takvu vrstu pomoći“, poručio je Vidić.

A kako su to radili Vidić i Ferdinand, pristetite se na video kompilaciji... 

Izvor: Mondo.rs/mozzartsport

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.