Preminuo modni kreator Iber de Živanši

Osnivač modne imperije „Živanši“ legenda francuskog i svetskog dizajna Iber de Živanši preminuo je u 92. godini, potvrđeno je u modnoj kompaniji. Ostaće upamćen i kao kreator legendarne male crne haljine koju je u filmu „Doručak kod Tifanija“ nosila Odri Hepbern.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Legendarni francuski dizajner koji je osmislio modne stilove Džeki Kenedi i Odri Hepbern preminuo je u 92. godini.

„Sa velikom tugom obaveštavamo vas da nas je napustio Iber de Živanši“, naveo je u saopštenju partner modnog dizajnera, Filip Vane.

 U poruci objavljenoj preko modne kuće „Živanši“ navodi se da Vaneov bol deli Živanšijeva rodbina – nećaci, bratanice i njihova deca.

Iber de Živanši rođen je u francuskom gradiću Bove 21. februara 1927. godine u porodici u kojoj je bilo mnogo umetnika. Između ostalog, Iberov pradeda sa majčine strane izrađivao je kostime za pozorište, a neki njegovi modeli otišli su i u Jelisejsku palatu.

Modnu kuću "The House of Givenchy" osnovao je 1952. godine. Prijateljstvo sa Odri Hepbern, koju je upoznao 1953. godine na snimanju ostvarenja Sabrina, pomoglo mu je da se vine među zvezde modne scene.

Tokom 40 godina saradnje i druženja sa glumicom koju je nazivao svojom muzom nastale su brojne kreacije koje će ostati zabeležene u istoriji mode, ali i filma. 

Modni kreator povukao se iz modne industrije 1995. godine kada ga je za glavnog dizajnera kuće „Živanši“ postavljen Džon Galijano.

RTS

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.