Prijedor: Voda nadire u kuće

"Uznemireni smo, preplašeni, ma izvan sebe smo. Ljudi su taman poslije poplava 2014. sredili objekte i evo voda ponovo prilazi i izlijeva se po njivama, cestama i ulazi u stambene objekte", rekao je Dragomir Stupar, stručni saradnik u Savjetu prijedorske MZ Tukovi, gdje je Sana već ušla u nekoliko kuća.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor, istakao je da je prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava u Prijedoru proglašen kada je vodostaj Sane iznosio 428 centimetara.

"Vodostaj Sane je do ovog trenutka porastao na 435 centimetara, a očekujemo dalji rast. Izlijevanje Sane je prouzrokovalo plavljenje oko 80 stambenih objekata u naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani, kao i velikog dijela poljoprivrednih površina, dok je put Prijedor - Bišćani presječen", rekao je danas oko podne Vranješ.

Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite RS, kazao je da se, prema meteorološkim prognozama očekuje da će Sana i Una u narednim danima dostići vanredne mjere odbrane od poplave.

"Rijeka Una je iznad redovne kote odbrane od poplave, dok se Sana izlila u Blagaju i prijedorskim naseljima Raškovac, Tukovi i Brezičani", istakao je Stojanović.

On je naglasio da je u Novom Gradu i Prijedoru proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplave.

Prijedor pod vodom

Prema njegovim riječima, saobraćaj se, usljed izlijevanja Sane, ne odvija na potezima Blagaj - Vitezovci i Blagaj - Radomirovac.

Istakao je da se smirivanje hidrometeorološke slike očekuje poslije 18. marta, do kada, kako kaže, treba biti oprezan u slivovima Une i Sane. Vodostaj Une je na hidrološkoj stanici Novi Grad u osam časova juče iznosio 461 centimetar i kota redovne odbrane je premašena za 11 cm.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, obavezao je sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjima koja su ugrožena poplavom.

Vodostaj rijeke Sane na području opštine Sanski Most trenutno iznosi preko 380 centimetara, što je kritična tačka vodostaja, a i dalje je u fazi rasta.

Najkritičnije stanje je u naselju Mahala, na lokalitetima Šabica klanac i Redak, gdje površinske i podzemne vode obrazuju jezera koja ugrožavaju kuće i druge objekte. Takođe, kritična situacija je i na području naselja Alagića polje, uz vodotok rijeke Blihe, gdje se ova rijeka izlila iz korita i ugrozila okolne kuće.

Voda prijeti mještanima Sanskog mosta

Na području Starog Majdana, Novog Naselja, Kijeva i Zdene takoder je došlo do izlijevanja lokalnih rječica i potoka, kao i na području još nekoliko mjesta.

U Civilnoj zaštiti su uputili apel vlasnicima javnih i privatnih objekata da povedu računa o stanju u kojem se nalaze odvodni kanali i druga infrastruktura kako bi se prevenirale moguće neželjene posljedice.

Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" korisnici lokalnih vodovoda: Stari Majdan, Gornji Kamengrad, Naprelje, Fajtovci, Gorice, Lušci Palanka, Modra i Čirkići upozoreni su da je zbog vremenskih uslova došlo do zamućenja vode, zbog čega je potrebno da prokuvavaju vodu.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, istakao je da je u Federaciji izdato upozorenje pripadnicima civilne zaštite u Unsko-sanskom i Posavskom kantonu da budu u pripravnosti.

"Očekuje se da će padavine dovesti do porasta rijeka, ali nema mjesta koja su posebno kritična, a stanovništvo koje živi uz rijeke obaviješteno je da bude u pripravnosti", rekao je Solak za "Nezavisne".

(Nezavisne novine)

KOMENTARI18
POŠALJITE PORUKU

Zrtve

12.03.2018 20:09

Grad koji je davao zrtve za domovinu potpuno je ojadje.Oni sto su svercovali i razvili su se.

Sada ce Pavic da se rasiri sve sa robnim rezervama.Ops nema robnih rezervi

Sada

12.03.2018 21:19

Glasali ste za dns to vam je to,ova selendra je najjadnija u RS:

realno

12.03.2018 21:44

Vesko PD

12.03.2018 20:30

Rijec je rijec... ili poplava je poplava. Vas DNS

Pa ne moze DNS da utice na vrijeme. 50 godina ni jedna vlast nije rijesila taj problem, od doba komunizma pa do danas. To je projekat skuplji od 4 budzeta Grada Prijedora. Gdje naci toliki novac?

Maki

12.03.2018 21:04

I opet ce mnogi reci komunizam nije valjao a tad se i zivilo i uzivalo.

ej moj Maki

12.03.2018 22:13

U džepovima, zna se gdje.

M:M

12.03.2018 22:22

Pojedinci su tezi i od 4 budzeta RS a ne grada Prijedora...???

re maki

12.03.2018 22:32

Pametno

12.03.2018 20:45

Dozvoliti da rijeke opet poplave kako bi se opet mogli dici milioni za sanaciju nacinjene stete. I naravno opet ce bar 80% tih miliona za sanaciju pojesti noc. Pametno braco politicari, pametno. A i ovaj narod samo kuka i moli se bogu a niko da uskoci u akciju i preduzme nesto konkretno. Ja sam znao da ce do novih poplava doci jos prije mjesec dana a mislim da samo budali nije bilo jasno da ovaj silni snijeg mora zavrsiti u rijekama.

Nasi su naucili da poreski obveznici drugih drzava izdvajaju za nama nastale stete od poplava.Kao Svedska,Norveska,Njemacka i druge drzave. A nama nasoj mrskoj dijaspori da ne govorim.

re

12.03.2018 21:14

E bogami zbog mnogih koji kazu da im je mrska dijaspora nece vise dobit ni centa. Jednom su prevarili i nece vise nikad.

re re

12.03.2018 22:16

Zbog toga i kazem jer i sam pripadam dijaspori.

re

12.03.2018 22:46

Nema nade..

12.03.2018 21:40

Valjda ništa nije opljačkano tako kao što je vodoprivredna djelatnost. I obesmišljeno. Svedeno na voluntarizam, improvizaciju i blef. Teške zloupotrebe su već godinama u ovoj djelatnosti. Kada se spomene direkcija za vode ili civilna zaštita, to je kao da se pominju robne rezerve. Vrhunac hipokrizije je postavljanje direktora vodne direkcije za člana rukovodnog trijumvirata, zamjenika direktora BH-a agencije za prevenciju korupcije. Sve ovo što se dešava sa narodom, stradanja od poplava, posljedica su teškog kriminala u vodoprivrednoj grani. I tako će po svoj prilici i ostati.

Bravo. Pametni to znaju a šta ćemo sa ostalima?

xyz

12.03.2018 22:27

Veliki Dodini

12.03.2018 21:52

Nista se nebojte, tu su moji humanitarni radnici iz Nisa, po mom pozivu su tu da pomognu u poplavama.

Razlika je

12.03.2018 22:25

Od onoliko novca koliko smo izdvajali u Fond solidarnosti, ništa nigdje nije urađeno. Novac pokraden u privatne džepove. Tako rade današnje vlasti. Nedaj bože da izbije rat svi bi pobjegli odavde sa svojim parama a sa narodom niko od njih ne bi ostao. E tu je razlika.

Jablanica

13.03.2018 07:36

Hvala vladi kontinuiteta i vlastima RS na uništenju jedne prelijepe čaršije, grada koji je prije rata bio poznat po svojim vrhunskim fudbalerima, kajakašima, kuglašima...grad u kojem je olimpijska fudbalska reprezentacija Argentine odsjela, grad koji je imao jugoslovenskog fudbalskog drugoligaša, grad koji je krajem 80-ih bio pun života. Hvala im što od grada napraviše mrtvu seledru iz koje svako bježi. Riječ je naravno o Novom Gradu.

Dario

13.03.2018 08:28

Nista ne brinite,svi koji budu poplavljeni a clanovi su DNS-a bice namireni.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.