Završena istraga: Nije bilo dokaza

Obaveštajni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD objavio da nije pronašao nikakav dokaz saradnje između ljudi iz Trampove kampanje i Rusije.

  • Vijesti
  • Svijet


Republikanski članovi komiteta su juče naveli da su završili istragu o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD i na jednoj strani objavli svoje glavne zaključke. Njih su odmah osporili članovi iz redova demokrata, koji mesecima tvrde da se istraga vodi tako da se zaštiti republikanski predsednik.

Među juče objavljenim zaključcima, kongresmeni su odbacili navode američkih obaveštajnih službi, objavljene u januaru 2017, da je ruski predsednik Vladimir Putin 2016. pomagao Trampu protiv demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Republikanci su uzeli u obzir više ruskih hakerskih napada na američke političke institucije tokom 2015. i 2016, pre svega putem društvenih mreža. Međutim, osudili su "manjakvi odgovor" demokratske administracije pre izbora, i naveli da su istražili kako su izvori iz Rusije omogućili po Trampa izuzetno negativan dosije koji je finansiran iz kampanje Hilari Klinton.

Na kraju, kongresmeni su naveli i "problematične kontakte visokih zvaničnika obaveštajne zajednice (iz vremena mandata Baraka Obame) i medija".

Čitav izveštaj ima više od 150 strana i sadrži više od 40 "preliminarnih zaključaka" i više od 25 preporuka. Danas će ga komentarisati demokrate, a komitet će potom glasati o skidanju oznake tajnosti s izveštaja, da bi on mogao biti objavljen.

Ta istraga nije jedina koju Kongres vodi o Rusiji. Obaveštajni komitet Senata takođe vodi svoju, nezavisnu istragu, ali u njoj republikanci i demokrate sarađuju u cilju zajedničkog izveštaja.

Izvor: Agencije

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Demokrati

13.03.2018 15:07

Sta sad ??? gotovo.

Ameri su majtori za laganje,sada će nešto drugo izmisliti da blate,Rusiju.Ameri bez rata i laži nemogu živeti.Tosu najveći paraziti na svetu.

Neđo.13.Februar.2018

13.03.2018 16:46

Па већ су смислили дрзгу лаж, заједно са Британцима. Наводно тровање неког шпијуна.

ре

15.03.2018 19:33

I sad zamisli kakva je takozvana Bih jel drzava il neka americko teroristicke tvorevina.

Re

16.03.2018 17:58

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.