IRB bez naplate 86 miliona KM

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske ima velikih problema u naplati zajmova koje je plasirala bez finansijskog posrednika, a u prilog tome govori podatak da je od dospjelih 133 miliona maraka uspjela da naplati svega 47,4 miliona, dok je čak 85,6 miliona KM nenaplaćeno, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


U dokumentu IRB-a u kojem su nabrojani rizici sa kojima se banka i njeni fondovi suočavaju, a koji je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da zajmovi, odnosno krediti koje je IRB plasirala bez finansijskog posrednika, predstavljaju izuzetno rizično područje.

Od ukupno plasiranih 292,9 miliona KM, do 19. septembra prošle godine, na plaćanje je dospjela glavnica u iznosu od 133 miliona KM.

U dokumentu je naglašen problem slabe naplate te je navedeno da je od dospjelog iznosa naplaćeno svega 35,68 odsto, dok je čak 64,42 odsto nenaplaćeno.

„Do kraja 2017. i u 2018. godini na naplatu dolazi glavnica u iznosu od 36,97 miliona KM, tako da se može očekivati dalji značajan pad naplate u apsolutnom iznosu, što će dovesti i do velikog povećanja troškova rezervisanja, a u nekim slučajevima i troškova otpisa. To se odnosi na već dospjele kredite, gdje će se pogoršavati kategorije, kao i a one koje dospijevaju u narednom periodu“, navodi se u dokumentu.

Posebno rizični su krediti plasirani iz sredstava koje je IRB-u odobrila Evropska investiciona banka (EIB) gdje je na naplatu dospio, a nije naplaćen čak 41,1 milion KM. Radi se o krditima koje je IRB odobravala malim i srednjim preduzećima u RS, u okviru kreditnog aranžmana sa EIB-om.

CAPITAL je ranije pisao da je EIB pokrenula postupak detaljne kontrole IRB-a i njenih klijenata zbog načina dodjele tih kredita.Pored ovih, značajan iznos je dospio, a nije naplaćen i po osnovu zajmova za preduzeća (18,4 miliona KM) te po osnovu zajmova za poljoprivredu i prerađivačku industriju (17,4 miliona KM).

U IRB-u prizanaju da je mogućnost pojavljivanja visokih rashoda po osnovu rezervisanja ili otpisa za direktne plasmane izvjesna te podsjećaju da su samo u 2015. i 2016. godini, po osnovu rezervisanja za zajmove, imali troškove koji su premašili 55 miliona KM.

Navode i da mogućnost nastanka rashoda postoji kod nekih korporativnih obveznica koje je IRB kupovala, kao i u nekim slučajevima ulaganja u opštinske obveznice.

„Rizik posebno povećava činjenica da se za ulaganja u obveznice, osim u dva slučaju, ne uzimaju sredstva obezbjeđenja, tako da u slučaju da emitent ne izmiruje preuzete obaveze nastale izdavanjem obveznica, ne postoji mogućnost njihove naplate, osim sudskim putem“, dodaje se u dokumentu.

(Capital)

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

i sada

13.03.2018 23:43

Kad procitate ovu vijest, imajte na umu ko je osnovao IRB, kome su dijeljeni ovi krediti, sta bi se desilo da vi ne vracate vas kredit...... A u oktobru se potrudite da tim ne date podrsku, vec podrzite jos od danas onoga ko se ne vezuje za ovakve afere, za koga se ne pisu kompromitujuce stvari, ko se trudi svih ovih godina da najprije u svojoj stranci se rjesi korumpiranog kadra, ko ima snage,energije i mudrosti da uspostavi jedan daleko bolji ambijent svim postenim ljudima za zivot......Izbor je jednostavan ili podrzavate ovo u ovom tekstu ili podrzavate neki drugi kvalitetniji sistem vrijednosti.....Da bi se sistem promjenio neophodno je promjeniti prvog u sistemu!

Jasno je ili ovaj sistem ili Vukota Govedarica kao jedina moguca alternativa, neko ko je posten, energican i ne moze se kupiti. Vukota buduci predsjednik Republike Srpske

tacno tako

14.03.2018 09:46

sasa

14.03.2018 00:28

Samo mjenjati vlast i podrzati SDS i Vukotu koji se jedini istinski bore protiv ove optuzene Snjezane Vujnic i njene rodbine u IRB-u koju podrzavaju Vlada RS i partije na vlasti u Republici Srpskoj! Sto neko ne spomene neku aferu za Vukotu? Nema, covjek posten, zato je i zabrinuta vlast, jer su svjesni da ce pobjediti.

Piksi

14.03.2018 06:44

MMF i Tegi rekoše da je sve OK, znači tako je trebalo da se radi.

Prodaj državno, pare podijeli odabranima, proglasi propast projekta i sve natovari na budžet! Narod će reći samo neka se ne puca, uhljebi će glasati jer moraju.

Recept

14.03.2018 09:25

modričanin

14.03.2018 08:03

Taj ko je dao kredit i onog ko je uzeo kredit, a nije ga vratio, osudit na doživotnu robiju.

Duh sa svjetiljkom

14.03.2018 08:34

E moja direktorice,vesela bila!Sredi prvo svoje sluzbe vidis da ti iz tvojih sluzbi pljušti kiša informacija evo IRB tri puta udarna vijest

Eeeee...

14.03.2018 08:53

Stabilno, nema šta, rekoše. I sve po zakonu, dodadoše drugi. More im se, veli narod.

Pervan istok

14.03.2018 09:00

Zna se kad gradjanin duguje banci,ratu ,Banka svoje naplati do poslednjeg feninga,sve Strane Banke posluju u Bih i Rs pozitivno.Ove partiske Banke IRB,Banka srpske...su Banke za legalno pranje para

xxx

14.03.2018 09:12

Svakako ima milijarda na escrow računu od prodaje telekoma tako da to nije problem. Ili nema?

Mileva

14.03.2018 09:42

Cuj ne vracaju kredite , pa ti koji ne vracaju , kada su ih uzimali odmah se znalo da ih nece vracati , to uostalom i nisu krediti , to se zove poklon , a poklon se ne vraca , sve ce to narod da plati !

DJUKA

14.03.2018 17:44

TO JE PROPAST OD BANKE IRB .TO JE BANKA KOJA JE IMALA PROMASAJ OD POCETKA NASTANKA. PRVO OD PRIVATIZACIJE DIREKCIJE KOJA JE NESTALA IRB- A ZATIM FONDOVA KOJI SU USLI U NJU I OSTALOG .DOBRO BILO ZAMSLJENO AL DA NIJE BILO LICNIH INTERESA, NOVAC DELJEN I KAPOM I SAKOM,A INACE OKRUZENA JE VELIKIM STRUCNJACIMA UNUTAR NJE CAST IZUZETCIMA . POJMA NEMAJU SAMO SEBE ,, PLATE ODLICNE DAN PRODJE SVI FAMILIJA NA KLJUCNIM POZICIJAMA POKRIVAJU JEDNI DRUGE , UZMA SE LOVA NIKO NEODGOVORA BUDU JOS NAGRADJENI, SVE SE ZNA SKOLE KUPLJENE, NOVAC SE DAJE SVOJIM IGRACIMA KREDITI POKRIVAJU JEDNI DRUGE PONEKOM BEDNIKU JADNOM BORCU MLADOM PARU I OSTALIM POSTENOM COVJEKU POKRICE ..I NA KRAJU KRAJ ,KAO SVE U OVOJ DRZAVI NEMA ZAKONA VEREE OBRAZA ...ZAVRSENA PRICA,,,

Irb leglo lopuza prodovaci magle samo za svoj dzep na celu sa glavnim u njoj za koje se zna,,,E moj narode jadni mi...Bice para zaduzimo se jos i unistimo koju firmu prodajmo. Al nema visel .....

Acika

14.03.2018 18:44

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.