Bankama duguju 2,2 milijarde KM

Zaduženost vlada u BiH, prije svega vlada FBiH i RS, kod komercijalnih banaka rapidno raste i na kraju 2017. dostigla je 2,25 milijardi KM. Samo u zadnje tri godine zaduženost je povećana za čak 390 miliona KM ili 21 odsto, pokazuju podaci Centra civilnih inicijativa, prenio je poslovni portal Capital.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


U CCI kaži da, dok se većina država zadužuje kako bi spriječila povećanje poreza, umanjilae posljedica recesije i finansirala nove investicije, BiH u posljednjih desetak godina, većinu svog zaduživanja usmjerava u javnu potrošnju, dok je mnogo manje novca posuđivala za kapitalne investicije.

„Osim zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, značajan dio otpada na neodrživo, skupo, višestruko negativno unutrašnje i komercijalno zaduživanje, uzimanjem kratkoročnih kredita, emisijom obveznica i trezorskih zapisa. Ova zaduživanja su višestruko štetna. Prvo, vlade nemaju nikakav motiv niti obavezu da rade bilo kakve reforme, jer za razliku od međunarodnih finansijskih institucija koje finansiranje uslovljavaju sprovođenjem određenih reformi, komercijalne banke to ne traže. Drugo, ovakva vrsta kreditiranja je mnogo skuplja i štetnija za BH privredu, jer su kamatne stope veće, otplata brža, budžeti time izloženiji, a kreditiranje je u pravilu u domaćoj valuti“, navode u CCI.

(BN/Capital)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Neki CCI

17.04.2018 12:26

Tzv. nevladine organizacije. U ozbiljnim zemljama ovakve organizacije (u duginim bojicama) ne postoje ili su protjerane...za koga rade, ko ih placa i finansira,...puno je pitanja a malo odgovora..

Protjerane su iz islamskih zemalja, Rusije i Mađarske. To su ti ozbiljne zemlje?

Ivan

17.04.2018 12:44

Protjerani su gdje su na snazi dikatorski režimi. Finasira ih uglavnom međunarodna zajednica, oni su tu da kritikuju i istražuju, ali moraju paziti da je sve potkrijepljeno dokumentima u suprotnom i oni za klevetu i lažno optuživanje mogu na sud. Oni rade za dobrobit naroda. Moja puna podrška radu CCI-a.

@Neki CCI

17.04.2018 13:36

Taj termnin "međunarodna zajednica "je vrlo širok!!!!Jer ostaje gorak okus iza činjenice da je gosn Prodi takoreći demantovao nalaze državnog revizora RS!!O akcizi da ne spominjemo.

re

17.04.2018 14:12

Kako se upakuje Federaciju u dugove koje previ Srpska. Sto nenapisete ko je kolko duzan. Skoro sav dug otpada na Srprku

Trn

17.04.2018 19:10

Država

17.04.2018 12:30

Pa bančina djelatnost i jest,plasiranje novca ?????Čemu bi onda služile ovolike banke u BiH!!Stanovništvo nezaposleno-siromašno!!Privrede,ambijenta, nema !!A para za pokupit od pojedinaca ima.

Smijesno

17.04.2018 12:34

Ionako nizak dug Federacije, prosle godine smanjen je za 632 miliona, sto implicira da povecanje duga po izrazito nepovoljnoj kamatnoj stopi, se desava u boljem entitetu, i dostigao je dnevno zaduzenje od 1,9 miliona maraka. To svi znaju,..

Pa ima jeftiniji model!!Daj nam centralnu banku da doštampa !

.....

17.04.2018 13:48

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.