Saudijke za volanom od 24. juna

Ženama u Saudijskoj Arabiji biće dozvoljeno da upravljaju automobilima nakon višedecenijske zabrane.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Odluka koja omogućava pripadnicama lepšeg pola da legalno voze automobile doneta je još 2017, a zvanično stupa na snagu 24. juna, potvrđeno je iz Ministarstva saobraćaja Saudijske Arabije. 

Vlada te zemlje saopštila je u utorak, nekih osam meseci nakon prvobitne najave, da svaka žena starija od 18 godina ima pravo da podnese zahtev za dobijanje vozačke dozvole. Tim povodom, u pet saudijskih gradova otvoreno je više auto-škola u kojima se obučavaju samo žene. 

Državljanke Saudijske Arabije koje su vozačku dozvolu stekle ranije u inostranstvu, takođe će moći da apliciraju i da dobiju domaću dozvolu kroz posebnu proceduru. 

Čovek koji je najviše doprineo tome da se ukine zabrana vožnje za žene je 32-godišnji saudijski princ Mohamed Bin Salman. 

Ova odluka deo je njegovog plana da konzervativnu kraljevinu sa Arabijskog poluostrva otvori više prema svetu, unapredi ekonomiju zemlje i smanji ekonomsku zavisnost države od nafte. 

Između ostalog, reformama princa Bin Salmana predviđeno je da se do 2030. procent žena među zaposlenima poveća sa sadašnjih 20-ak odsto na jednu trećinu. 

Smatra se da će žene biti dodatno ohrabrene da se zaposle jer će moći samostalno da se prevezu automobilom do mesta na kome rade. 

Odluku da se ženama dozvoli da upravljaju automobilima spremno su dočekale mnoge automobilske, ali i druge velike svetske kompanije, koje su ubrzo pokrenule marketinške kampanje na ovu temu. 


B 92
foto:internet

 

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Drug GAVRAN

15.05.2018 23:42

Alo sreco lutkice alo mala mozel jedan djir po dubajiu

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.