Ukida se roming na Balkanu?

Na samitu EU - Zapadni Balkan očekuje se ukidanje viših tarifa za telefoniranje

  • Vijesti
  • Region


Sve oči srpskih putnika uprte su ka predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, na kojem će biti aktivirana inicijativa, a možda i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje ovog regiona.

"Bugarska je reaktivirala inicijativu i najavili su da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana", najavio je ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Želja zemalja, koje su u različitim fazama pristupanja EU, da građani koji putuju u države Evropske unije plaćaju iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju, nije prošla najbolje. Tačnije, razlog zbog kog smo odbijeni je da ta direktiva važi samo za članice EU. I dok Srbija ne uđe jednog dana u EU, ostaju nade da će u Sofiji na samitu, koji počinje 17. maja, biti ukinut roming bar za putovanja u Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Albaniju.

Ipak, ukoliko bude usvojen ovaj sporazum, građani Srbije mogli bi već ovog leta po "domaćim" tarifama da razgovaraju u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

U okviru regiona, inače, već postoji sporazum o snižavanju cena rominga. Prema njemu su cene u mobilnoj telefoniji u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji poslednji put snižene lane, 1. jula. Tako su utvrđene maksimalne cene razgovora, poruka i prenosa podataka koje operateri mogu da zaračunavaju u ove četiri države.

MINUT ODLAZNOG POZIVA 0,19 EVRA

Prema tarifniku koji je do daljeg na snazi, maksimalne dozvoljene cene u romingu u ovim zemljama su 0,19 evra za minut odlaznog poziva, što sa PDV-om iznosi, po trenutnom zvaničnom kursu, 27 dinara (0,45KM) 

Dolazni minut sme da košta najviše 0,05 evra, odnosno sedam dinara, SMS poruka šest evrocenti, odnosno 8,5 dinara sa porezom, a jedan megabajt 20 evrocenti, odnosno najviše 28,4 dinara sa porezom (0,47 KM)

(Večernje novosti)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

Hare

16.05.2018 09:03

Teško Balkan je uvijek bio krava Muzara

ukida se

16.05.2018 09:17

Mislio sam da se ukida poskupljenje cjena hljeba i mlijka

Sinny Boy

16.05.2018 09:20

Roming nam je najmanja briga.

BiH

16.05.2018 09:27

Jel to prijedlog za Srbiju, a gdje smo miiiiii..

Nas nema još ni u priči.. Još uvijek ćemo gasiti telefone na granicama jer nas roaming debelo košta...

Rom Roming

16.05.2018 23:52

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.