Vučić dobio načela za Kosovo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Sofiji da nije dobio nikakav plan SAD za rešenje situacije s Kosovom, ali da jeste "naznake, načela, principe".

  • Vijesti
  • Srbija


Kako kaže, u njima ima “pristojnih stvari", ali i rešenja sa kojima nije saglasan.

Vučić je novinarima u Sofiji rekao da Srbija traži kompromisno rešenje i da se uvaže interesi Srba na Kosovu, ali i legitimni i legalni interesi Srbije, što je, kako je kazao, "nešto što mnogi ne razumeju".

On je rekao i da "niko ne preti Srbiji" i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore, bez obzira na neslaganje u vezi Kosova. 

"Da li postoji neka vrsta pritiska na Srbiju, da, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija promeni svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće", izjavio je Vučić i dodao da "pozicija Srbije nije nimalo laka". 

Na pitanje da li će odgovoriti, Vučić je rekao da "svi znaju" šta on misli o raznim "principima, načelima, naznakama". 

Vučić je negirao da mu je prenet zahtev da mora da ode s vlasti ako ne prihvati američki plan za Kosovo. 

Predsednik Srbije je novinarima rekao i da je u Sofiji imao mnogo sastanaka, među kojima je i važan sastanak sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom, sa kojim je razgovarao, kako je kazao, o svim problemima. 

Vučić je rekao da je imao sadržajne razgovore o ekonomskim reformama i o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. 

"Mir i stabilnost imamo, ali je dovoljna sitnica da se dogodi pa da to izgubimo", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Sofiji razgovarao o odnosima dve zemlje i o značaju nalaženja rešenja za višedecenijske sporove koje Srbija ima, a posebno između Srba i Albanaca. 

"Mi ćemo vrlo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti za rešenje do poslednjeg dana mandata. U situaciji zamrznutog konflikta sitnica je dovoljna da ga odmrzne, a onda nema budućnosti za našu decu", rekao je predsednik Srbije. 

Dodao je da će večeras u Sofiji razgovarati i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini o Kosovu, a sutra i s britanskom premijerkom Terezom Mej.

 (Beta)

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Nako

16.05.2018 19:26

Vucicu, meni se cini, dzaba ces pricati.

slijep

16.05.2018 19:35

Slijepac vidi i zna ptica na grani da je Kosovo Republika.

Dobar ti nik.

Boki

16.05.2018 20:50

ILIJA

16.05.2018 20:25

MA DAJ BRE COVECE JEDNOM PRESTANI VISE S TIM KOSOVOM. SUKAVI SE NEMOGU BOSTI S ROGATIM. STA ZATEZES OBJASNI SVOM NARODU PRAVU ISTINU.

popara

16.05.2018 20:51

Zna on da je Kosovo izgubljeno,njega mori druga briga,specijalne veze RS-a i Srbije,koje mogu nestati.

SOK

16.05.2018 21:33

Sve ovo je maslo zapada,jedini Srbi i Albanci imaju po dvije drzave.

Albanci imaju dvije države,srbi samo jednu

Lažno Ime

16.05.2018 22:43

Pa ta lazna druga Albanska drzava nije ni clan UN-a,ne prizna je pola svijeta,pet clanica EU je ne prizna i kakva su oni drzava???

reLAZNO IME

17.05.2018 00:37

HA ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

16.05.2018 22:33

Kako providno spremaju referendum na kojem će se narod,kao fol,izjasniti da se prizna Kosovo i ujede vuk magarca. Samo su bitni poslovi sa narko kartelima iz Južne Amerike i Južne Afrike kao i sa Austrijskom mašineriom za pranje novca Novomatic Admiralom.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.