„Gugl“ prati vaše kretanje

„Gugl“ prati kretanje svojih korisnika, čak i ako oni eksplicitno naglase da to ne žele, pokazalo je istraživanje američke agencije AP.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Kako navodi AP mnogi „Guglovi“ servisi na mobilnim telefonima sa „androidom“ ili na „ajfonu“ beleže podatke o vašoj lokaciji, čak i kad korisnik u podešavanjima namesti da ne želi tu opciju, što su potvrdili i istraživači sa „Prinstona“.

U većini slučajeva, „Gugl“ unapred traži dozvolu da koristi vašu lokaciju. Na primer, aplikacija „Gugl maps“ će vas podsetiti da dozvolite pristup vašoj lokaciji ako je koristite za navigaciju i ukoliko je duže vreme koristite na taj način, pokazaće istoriju vašeg kretanja na vremenskoj liniji.

Takvo memorisanje dnevnog kretanja nosi sa sobom rizike po pitanju privatnosti, a policija ga često koristi da bi odredila lokaciju osumnjičenih.

„Gugl“ zato omogućava i da se „istorija lokacije“ isključi, uz napomenu da će na taj način kompaniji biti onemogućeno da pamti gde je korisnik bio.

Međutim, to nije tačno, navodi AP, jer čak i ako je ta opcija isključena, pojedine aplikacije „Gugla“ skladište lokacije bez pitanja korisnika.

Na primer, „Gugl“ skuplja informacije o korisnikovoj lokaciji kad otvori aplikaciju sa mapama. Takođe, automatsko ažuriranje podataka o vremenu na „androidu“ precizno pokazuje gde se korisnik nalazi, a i pojedine pretrage koja nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju gde se korisnik nalazi, bukvalno u kvadratni metar, i beleže tu lokaciju na korisnikovom nalogu na „Guglu“.

Ovakva uzurpacija privatnosti pogađa oko dve milijarde korisnika uređaja koje pokreće „Guglov“ operativni softver „android", kao i oko stotine miliona korisnika „ajfona“ koji se oslanjanju na „Guglove mape“ i pretragu.

„Čuvanje podataka o lokaciji ukoliko to korisnik ne želi pogrešno je“, kaže Džonatan Mejer, kompjuterski naučnik sa „Prinstona“.

„Ako ćete korisnicima omogućiti da isključe opciju 'Istorija lokacija', onda bi to trebalo da bude isključeno na svim aplikacijama na kojima se takvi podaci mogu prikupiti“, objašnjava Mejer za AP.

„Gugl“, međutim, navodi da koristi lokaciju kako bi unapredio svakodnevni život korisnika, ali i da pruža jasne opise svih alata, koje korisnici lako mogu da uključe ili isključe, te da izbrišu istoriju.

Da bi „Gugl“ prestao da čuva lokacije, navode iz kompanije, korisnici mogu da isključe podešenje "Web and App Activity" , koje beleži različite informacije iz „Guglovih“ aplikacija i veb-sajtova na „Gugl“ nalog.

To bi onemogućilo da se bilo koja aktivnost čuva na „Gugl“ nalogu.

Ali, ukoliko ostavite tu aplikaciju uključenu, a isključite „Istoriju lokacija", to će samo sprečiti „Gugl“ da vaše kretanje beleži na vremenskoj liniji, ali ne i skladištenje na drugim mestima.

Lokacije mogu biti ručno izbrisane, ali jedna po jedna, osim ako ne želite da izbrišete sve aktivnosti.

Kritičari navode da „Guglovo“ insistiranje na praćenju lokacija korisnika zapravo proističe iz želje da povećaju prihode od oglašavanja.

RTS
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.