Nova politička slika u BiH

SDA je dobila potporu 25 odsto biračkog tijela, slijedi je koalicija okupljena oko HDZ BiH s nešto manje od 19 odsto osvojenih glasova a potom SDP BiH koji je dobio podršku oko 14 odsto birača dok je Demokratska fronta (DF) novog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića dobila nešto manje od devet odsto biračkih glasova.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Uspostavljanje nove vlasti u Bosni i Hercegovini biće neizvjestann i mukotrpan proces jer su izbori koji su održani u nedjelju izmijenili dosadašnje odnose snaga u parlamentima na svim nivoima no izvjesno je kako ključevi nove vlasti ostaju u rukama Stranke demokratske akcije (SDA), HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

 Centralna izborna komisija (CIK) u ponedjeljak je objavila preliminarne podatke o rezultatima izbora za Zastupnički dom parlamenta BiH iz kojih proizlazi da je na osnovu glasova sa 60 posto biračkih mjesta iz Federacije BiH najjača politička stranka u tom entitetu Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je kandidat Šefik Džaferović pobijedio i u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

SDA DOBILA NAJVIŠE GLASOVA

SDA je dobila podršku 25 odsto biračkog tijela, prati je koalicija okupljena oko HDZ BiH s nešto manje od 19 odsto osvojenih glasova a potom SDP BiH koji je dobio podršku oko 14 odsto birača dok je Demokratska fronta (DF) novog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića dobila nešto manje od devet procenata biračkih glasova.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića također je osigurao ulazak u državni parlament no na ovim je izborima doživio ozbiljan pad i tek je na petom mjestu s oko šest posto osvojenih glasova.

Gotovo identični rezultati su i za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH.

DODIK U PREDSJEDNIŠTVU
 
U Republici Srpskoj se izborni sraz između Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i opozivione koalicije pod nazivom Savez za pobjede okupljene oko Srpske demokratske stranke (SDS) okončao uvjerljivom pobjedom dosadašnjeg predsjednika tog entiteta koji je dobio mandat u Predsjedništvu BiH a njegova najbliža saradnica Željka Cvijanović postala je novom predsjednicom RS. Oboje su u odnosu na protivničke kandidate ostvarili prednost od oko 30 hiljada glasova a i u izborima za državni parlament SNSD se pokazao najjačom strankom dobivši podršku nešto manju od 40 posto biračkog tijela.

SDS je dobio 25 posto glasova a njen koalicijski partner Partija demokratskog progresa (PDP) oko 12 posto glasova. Dodik ipak može računati i na oko 15 posto glasova koje su dobili kandidati dvije manje stranke iz RS-a što su s njim do sada bile u koaliciji pa će na njegovoj strani vjerojatno biti većina zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH koji dolaze iz RS-a što znači kako će SNSD postati i dijelom vlasti na državnom nivou.

U Narodnoj skupštini RS SNSD je dobio podršku oko 32 posto biračkog tijela, SDS oko 20 posto glasova a Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP) koji su u koaliciji s Dodikom po 14 odnosno 8 posto glasova. U entitetskom parlamentu zastupnike će izvjesno imati i PDP koji je dobio potporu oko 10 posto birača.

Iz ovih brojki proistječe kako Dodik ne bi trebao imati poteškoća u očuvanju dosadašnje vlasti u RS-u.

IZETBEGOVIĆ NUDI KOALICIJU ČOVIĆU
 
Komplikovano uređenje BiH podrazumijeva koaliciju na državnom nivou u bilo kojem slučaju ishoda izbora a u Federaciji BiH vlast je moguće uspostaviti isključivo na osnovu proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.

U ovom entitetu ključevi vlasti su u rukama Stranke demokratske akcije (SDA) a prvi je ponudu za koaliciju potencijalnim partnerima već u prvim satima po okončanju glasanja uputio upravo njen predsjednik Bakir Izetbegović.

Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pretrpio poraz od Željka Komšića u trci za novi mandat u Predsjedništvu BiH Izetbegović ga je pozvao u koaliciju radi uspostavljanja vlasti.

“Preporučio bih Čoviću da bude dio vlasti i predstavlja hrvatski narod proporcionalno osvojenim glasovima”, izjavio je Izetbegović iako je dodao kako bi u SDA najradije u koaliciji bili s “probosanskim strankama koje neće kočiti procese i reforme”.
 
HDZ BiH, kako je u izbornoj noći najavio Čović, tek treba definisati dalje korake i odlučiti šta će preduzeti. Naglasio je kako će pri tom u ovoj stranci posebno voditi računa o tome kako zaštiti interese hrvatskog naroda iz čega je moguće zaključiti kako bez obzira na Čovićev poraz u HDZ-u razmišljaju o tome da nastave biti dio izvršne i zakonodavne vlasti u zemlji.

(Agencije)

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Hpi

08.10.2018 16:21

I ne treba nam vlast možda bi bolje prošli bez vlasti.

Tuzla

08.10.2018 16:25

Sve je manje više isto. U entitetu Federacija Sda/Hdz uhljebi, ljevica je napredovala, tako možda mala pozitiva. U entitetu RS Snsd je pojačao svoje pozicuje . Biće gore to je sigurno.

Bit ce jos vecih prepucavanja, nego do sada. Vec je pocelo. Od puste radosti ne znaju ni sta govore.

Re Tuzla

08.10.2018 17:42

"Parovi" uživo. Takav smo narod

Re

08.10.2018 21:36

Virus

08.10.2018 16:27

Po ovim procentima krvata u BiH ima bar milion,neznam ko da su zecevi pa se kote triput u godini

Cale

08.10.2018 17:14

SNSD JE POKRO GLASOVE 100 % B LUKA JE RAZOČARANA U TE REZULTATE DA BISERKA POBIJEDI TO SE NIJE SMJELO DESITI ALI POKRALI SU DIKTATORI.

Vrlo

08.10.2018 17:28

Nekad sam vjerovala u narod u RS danas ne mogu objasniti da su izglasali dvoje poturenih nam ljudi hrvatskog porijekla (Željka i Dodik). Žalosno stvarno.

Roki

08.10.2018 17:41

Bit ce to sve dobro u RS.Svak je na svom mijestu.

Roki

08.10.2018 17:45

Bit ce to sve dobro u RS.Svak je na svom mijestu.

Fj

08.10.2018 22:47

KOJE.USPIJO.DA.RAZJEDINI.SRBSKI.NAROD.ZATO.NAM.JEST.TAKO.ZLO.GOREG.OD.GOREG.SRAMOTA

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.