Mektić o saradnji BiH i EUROPOL-a

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Simon Mordueom, sa kojim je razgovarao o unaprijeđenju saradnje između BiH i Evropske unije u oblasti bezbjednosti.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Ministar Mektić istakao je važnost uspostavljanja operativne saradnje između BiH i EUROPOL-a, ističući da zbog različitih političkih interesa i opstrukcija u BiH ovaj proces traje neopravdano dugo te ukazao i na nelogičnost da se kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om smjesti u Ministarstvo bezbjednosti BiH, umjesto u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, preko koje se do sada ostvarivala međunarodna policijska saradnja.

U tom smislu, ministar Mektić očekuje od Delegacije Evropske unije u BiH pomoć u nabavci neophodne opreme i opremanje prostorija, kako bi nacionalna kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om što prije mogla početi sa radom i razmjenom operativnih podataka.

Tokom današnjeg sastanka Mektić i Mordue su takođe razgovarali o saradnji BiH i Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s obzirom da se danas u Sarajevu nastavljaju pregovori o prijedlogu sporazuma kojim bi se definisali budući odnosi i saradnja.

Ministar Mektić je insistirao da se nađe mogućnost za raspoređivanje policijskih snaga iz EU i na istočne granice BiH, odnosno prema Srbiji i Crnoj Gori, kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata u BiH.

(BN)

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Igor

10.10.2018 15:24

Jel to zadnji sastanak ? E moj Mekticu vise sam od tebe ocekivao.

Od njega je i ovo previse.

Ja

10.10.2018 16:27

Savez ministara se nece formirati jos za godinu dana, Mekta ce se ionako jos pitati, tu vam zavist ne pomaze

Onako

10.10.2018 23:43

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.