Suđenje Atifu ne smije biti farsa

Poslije brojnih presuda pravosuđa BiH koje su izazvale ogorčenje srpskog naroda u BiH, Sud i Tužilaštvo BiH teško mogu da poprave svoj ugled i sačuvaju obraz. Ali, proces protiv Dudakovića možda je njihova posljednja velika prilika da pokažu da im je bar malo stalo do istine, pravde i pravičnosti. Zato ne smiju da popuste pod očiglednim pritiskom bošnjačke političke javnosti koja nije naviknuta na to da za ratne zločine nad Srbima odgovaraju njihovi generali - kaže Glamočak.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Potpredsjednik Srpske demokratske strane Nedeljko Glamočak pozdravio je današnju odluku Tužilaštva BiH koje je podiglo optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika 5. korpusa takozvane Armije Republike BiH za zločine protiv čovječnosti.

- Međutim, znajući kako su okončani neki raniji procesi za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u BiH, sa zebnjom pratim sve što se dešava u slučaju Dudaković i upozoravam Sud i Tužilaštvo BiH da ovaj predmet ne smije da se pretvori u još jednu pravosudnu farsu - ističe Glamočak.

On dodaje da Atif Dudaković i njegova družina moraju da odgovaraju za ubistva, progone i zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, kao i za uništenje pravoslavnih hramova tokom građanskog rata u BiH. O tome govore svjedoci zločina, dokumetacija, kao i video snimci za koje znaju svi građani u BiH.

- Poslije brojnih presuda pravosuđa BiH koje su izazvale ogorčenje srpskog naroda u BiH, Sud i Tužilaštvo BiH teško mogu da poprave svoj ugled i sačuvaju obraz. Ali, proces protiv Dudakovića možda je njihova posljednja velika prilika da pokažu da im je bar malo stalo do istine, pravde i pravičnosti. Zato ne smiju da popuste pod očiglednim pritiskom bošnjačke političke javnosti koja nije naviknuta na to da za ratne zločine nad Srbima odgovaraju njihovi generali - kaže Glamočak.

BN TV

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

pero

11.10.2018 22:39

Neče biti farsa ako postoje dokaz iA ono ja čula.onaj reko da ga je vidio..ubio ga na kučnim vratima a on pogino ko borac ....itd onda nema ništa od zatvora.

Za tebe ni Video snimci su nevalidni kakav sud

Re

12.10.2018 03:54

Govan Latinović

11.10.2018 23:53

Jel ovaj iz Glamoća?

Nije nego iz bihaca

Re

12.10.2018 03:55

Re

12.10.2018 10:08

Nema valjani dokaza dovoljno.

Šta je sa Kazanima?

12.10.2018 12:49

Svojevremeno je počelo kao suđenje, nekim pripadnicima Brdske brigade pod pok. Cacom, medjutim bili su i odgovorni iznad njega. Par njih je simbolično osudjeno na neku godinu, dosad su vjerovatno svi slobodni. Tu su mučki pobili i pobacali u jamu Kazani više hiljada Srba sarajevske regije. Krive su vlasti RS za zataškavanje krivaca, za guranje u stranu ovog najstrašnijeg zločina, jer im vjerovatno ne odgovara u političkom angažmanu. Ovo je veliki grijeh što se nisu privele kraju prava istina i pravda, jer su tu nesahranjene kosti mučenika, za šta oprosta nema, niti može biti.

MAKSIM

12.10.2018 17:26

Ljudi moji pa nikako da se opametimo. Atifu treba papir da je slobodan i nevin a to ce dobiti samo kroz oficijelni proces sudjenja. Cemu euforija

Drinski VUK

12.10.2018 20:21

Biće farsa.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.