Srbac obilježava Dan opštine

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju poginulih boraca u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Srpcu je danas počelo trodnevno obilježavanje Dana i krsne slave ove opštine – Pokrova Presvete Bogorodice.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Dužnu poštu onima koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske odali su predstavnici opštinske uprave, rodbina i saborci poginulih boraca, kao i predstavnici političkih organizacija i javnih preduzeća i ustanova ove opštine, a vijenac je položila i delegacija Trećeg pješadijskog puka Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca i civila opštine Srbac Veljko Lazić izrazio je nezadovoljstvo što prije obilježavanja praznika opštine nije izvršena sanacija vidljivih oštećenja na spomen-obilježju koji predstavlja svetinju za cijelu opštinu i mora biti stalna briga nadležnih organa.

Svečanosti povodom Dana opštine nastavljaju se sutra, kada je planirano otvaranje izložbe radova nastalih u ovogodišnjem 35. sazivu Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“, te svečanom akademiijom na kojoj će biti uručena najviša godišnja opštinska priznanja najzaslužnijim pojedincima, kolektivima i organizacijama, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Trećeg dana svečanosti, u nedjelju predviđeno je služenje svete liturgije u hramu Pokrova presvete Bogoprodice, nakon čega biti organizovana svčana litija ulicama Srpca do novog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg. 

Ovoj svečanosti prisustvovaće i gosti iz Novogrodjeca iz Poljske, Bačke Palanke iz Srbije i susjednih lokalnih zajednica.

Dan opštine Srbac ranije se obilježavao 2. septembra u znak sjećanja na ovaj datum kada je prije 85 godina, ministar Kraljevine Jugoslavije donio odluku da se tadašnji Srpski Svinjar preimenuje u naziv Srbac. Tako su ovi datumi prije nekoliko godina spojeni i obilježavaju se kao jedinstvena svetkovina naroda srbačke opštine. Traje tri dana, kao i tradicionalni srbački miholjdanski vašar koji je, takođe, počeo danas na lokaciji kod Sportske dvorane Srbac.

(BN) 

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

ŽIKA Ž

12.10.2018 14:46

NEMA TU MILE A NI UNUKE PEJE MARIĆA???????? SRBAC čudno ime grada.

Ranje se ovaj gradic zvao Svinjar.

Plava Voda

12.10.2018 16:47

Bitno je da bez popova nista ne moze proci, ja gdje mi zivimo braco mila. Pravac Njemacka bez povratka pa srbujte materi svojoj vise kad narod za ljeba nema.

Role

12.10.2018 17:47

SRPCANIN53

12.10.2018 15:08

Dan opstine Srbac obiljezavao se uvjek 11.Novembra,kada su u toku drugog sv. rata Cetnicke jedinice oslobodile ovaj grad od ustaskih i njemacki okupatora.Tako je bilo skoro 50 godina,a onda je na scenu stupila neka druga istorija ,ali svejedno mojim sugradjanima od srca SRECAN PRAZNIK.

Y

12.10.2018 16:45

Obiljezi ti pope lopurdo da iseljavanja mladi..lopovi

hajd ne lupaj 11 11 43 je dan kao i svaki drugi jedinice JVuO su Srbac oslobodile avgusta mjeseca 1942 godine

Samo čiča

14.10.2018 21:29

Svedska

12.10.2018 20:49

Hebote zivot to je uzas u BiH,ja sam u Svedskoj 25 godina jos nisam vidio ovde na ulici svesteno lice sa mantijom.

Nebitan si

Prnjavor

12.10.2018 21:31

Hahaha, a Svedska je mjerilo neko???

Norveska

13.10.2018 11:10

ana sch

12.10.2018 23:18

Neka vam Gospod Bog,, bude na pomoci svima,, Bez Boga i iskrene molitve nema spasenja,, Nikako da se opametimo, da ne osudujemo ,, Tesko nama ,,Nece nas opet zaobici propst,, Mislite da je tako lako se Bogu moliti,, E bas nije tako ,,Svako na ovoj zemlji ce doci pred sud Boziji,, U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Gospode ISUSE HRISTE SINE BOZIJI POMILUJ NAS GRESNE,,,,

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.