Bez rješenja za takse na robe

Predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su danas u Prištini redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta, ali su zasjedanje napustili predstavnici Prištine i Albanije i time “sabotirali pokušaj da se mirnim putem” riješi problem sa taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.  

  • Vijesti
  • Srbija


Iz Vlade Srbije je saopšteno da su njeni predstavnici, uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, prisustvovali tom sastanku “da bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi privremenih institucija samouprave u Prištini”.

Predstavnici Vlade Srbije su to uradili i “poštujući mehanizam i procedure CEFTA sporazuma”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uprkos činjenici da predsjedavajući sastanku može biti isključivo UNMIK, kao predsjedavajući CEFTA sporazuma u ovoj godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i Rezolucijom Savjeta vezbjednosti UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i privremene institucije samouprave u Prištini.

– Time smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rješimo ovo pitanje – navedeno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se objašnjava da je “predstavnik Srbije na početku sastanka još jednom ponovio da /Beograd/ očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. novembra i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”.

– Nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak napuštaju predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega UNMIK nastavlja da predsedava sastanku, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka – navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je navela da su “napuštanjem sastanka, obe delegacije direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema”.

– Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIK-a i KFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji – navodi se u saopštenju.

(Srna) 

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

TRN

06.12.2018 17:16

Ahahahhaha dosli po Lovu e Srbi ko vas nezna al nema sa Albancima trta mrta ima da vas razbiju ko beba zvecku...

Crnim ove siptare samo sto nedaju da im sedlo bude na leđima.

Re

08.12.2018 09:12

Albanci su uveli carine 100% zbog glupe politike BiH i Srbije. Trebali su robe na Kosovo a nisu dozvolili Kosovskim firmama da izvoze ovamo

Otimacina

08.12.2018 09:17

075

07.12.2018 08:36

AV ode ti suficit od 400 milijuna eura godišnje, a taman si "podigao" penzije!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.